Iohannis s-a hotărât. ONG: În mod CERT va fi referendum în ziua alegerilor europarlamentare

Iohannis s-a hotărât. ONG: În mod CERT va fi referendum în ziua alegerilor europarlamentare
Publicat: 26/03/2019, 18:44
Actualizat: 12/04/2019, 12:28

„Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (…) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezenta „Inițiativa România.

Reprezentanții societății civile au mai spus că „președintele e hotărât” să convoace aceste referendum.

Totodată, Ghioc a afirmat că Inițiativa România a propus trei întrebări, dar nu au dicutat la întâlnirea cu președintele forma sau fondul întrebării.

„Inițiativa România, încă de săptămâna trecută am propus trei întrebări. Nu le-am discutat azi. Nu a fost o întâlnire în care să dezbatem forma întrebării sau fondul întrebării. Cele trei întrebări pe care noi le-am avansat și le-am propus săptămâna trecută privesc înăsprirea legislației penale, o a doua întrebare care face referire la inițiativa «Fără penali» și o a treia întrebare care face referire la modul în care se legiferează pe legile justiției și pe Codurile penale, noi propunând ca legiferarea să se facă exclusiv în Parlament și doar în acord cu recomandările partenerilor internaționali”, a spus Elena Ghioc.

Potrivit acesteia, președintele Klaus Iohannis a argumentat necesitatea referendumului prin atacurile la independența justiției, lupta anticorupție și valorile statului de drept, iar riscurile care vin cu acest demers și le va asuma.

„Sunt argumente pe care le aveam și noi de fapt. A spus că există niște analize, niște studii pe care le-a luat în calcul, că ține cont de toate riscurile și că își asumă acest risc”, a mai declarat reprezentantul asociației.

De asemenea, Ghioc a declarat că au fost organizații civice care și-au exprimat opinia că refrendumul nu ar fi oportun.

„Au fost organizații care au spus că nu ar fi oportun acest referendum. Argumentul a fost: riscurile care ar fi în cazul în care s-ar face un referendum vis -a-vis de cvorum sau oportunitatea de a avea referendumul în aceeași zi cu alegerile europarlamentare”, a declarat Elena Ghioc.

Cătălin Teniță, reprezentant al organizației „Geeks of Democracy”, a afirmat că cel puțin 80% dintre cei prezenți la întâlnire au fost pentru organizarea acestui referendum.

„Dar majoritatea asociațiilor și reprezentanților, cel puțin 80% au fost pro-referendum considerând că este un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiție. În primul rând un referendum cristalizează voința populației într-o privință. Acum nu știm întrebarea președintelui. Ni s-a spus că ar fi o întrebare simplă foarte clară, nu e foarte clar acest lucru dar acea întrebare, sau întrebări care vor fi puse vor fi foarte simple, foarte clare fără elemente extraordinar de tehnice și care să caute să cristalizeze foarte bine voința poporului în raport cu ce se întâmplă în justiție”, a afirmat Cătălin Teniță.

El a mai susținut că asociațiile civice vor demara campanii de informare și promovare a referendumului din 26 mai.

„Noi ca asociații civice în primul rând vom demara campanii ca lumea să participe la vot, indiferent că e vorba despre europarlamentare sau votul pentru justiție. Deocamdată neștiind întrebarea, nu pot să vă zic că vom demara o campanie pe întrebarea respectivă, dar credem în ideea că un referendum pentru justiție trebuie făcut cât mai repede și măcar pentru a arăta ce crede lumea în raport cu coaliția de guvernare”, a afirmat Teniță.

La întâlnire au participat reprezentanți de la Funky Citizens, Expert Forum, Centrul pentru Resurse Juridice, Inițiativa România, Asociația Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for democracy, #Rezistența, VăDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog, Corupția ucide, precum și Emilia Șercan și Mădălina Roșca.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marți, la Cotroceni, consultări cu reprezentanții societății civile cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție. Anunțul a fost făcut inițial de Elena Calistru, membru al organizației Funky Citizens.

Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, și că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Șeful statului a mai spus că își dorește ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem atât”.

Ulterior, el a declarat la Sinaia că a început să reevalueze ideea unui referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului