ISJ Dâmbovița: 20 de elevi nu vor merge la școală din cauza ursoaicei agresive

ISJ Dâmbovița: 20 de elevi nu vor merge la școală din cauza ursoaicei agresive
Publicat: 23/09/2013, 15:57
Actualizat: 28/03/2019, 12:29

Conducerea ISJ Dâmbovița a decis ca 20 de copii din comuna Vârfuri să nu meargă la cursuri din cauza ursoaicei cu pui care a atacat cu o zi în urmă un bărbat și pe fiul acestuia și care este un pericol în zonă, în condițiile în care copiii trebuie să meargă pe jos, drumul trecând prin pădure.

Potrivit localnicilor, pentru a ajunge la școala din centrul localității, 20 de copii din satul Cârlănești, comuna dâmbovițeană Vârfuri, sunt nevoiți să meargă pe jos șapte kilometri, poteca trecând prin pădurea în care se află ursoaica cu pui care a atacat trei bărbați și o turmă de oi în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma acestor incidente, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, împreună cu conducerea școlii din Vârfuri și cu părinții elevilor, au luat decizia de a nu mai trimite copiii din satul Cârlănești la școală dat fiind faptul că în orice moment viața micuților și a părinților care îi însoțesc pe drumul prin pădure este pusă în pericol.

„Am fost anunțați că astăzi (n.r. – luni) nu se duc la școală și această măsură a fost luată ca urmare a atacurilor de urs. Nu mai merg la școală de frica ursului singuri sau însoțiți de câte un părinte, oricum e mare pericol. Azi, directoarea școlii și părinții am luat decizia de a nu-i mai trimite în această perioadă la cursuri. Noi mergem cu copiii prin pădure pe scurtătură, în fiecare zi. Ne este foarte frică, în orice moment putem să dăm de urs. Nu există interes pentru un microbuz școlar care să ajungă și la noi. Vreo șapte kilometri, trei jumătate la dus, trei și jumătate la întors fac copiii prin pădure că altfel ar fi nevoiți să facă ocol pe drumul celălalt care înseamnă mult mai mult”, a declarat mama unui copil.

Părinții spun că elevii suferă foarte mult din cauza lipsei unui microbuz școlar.

„Nu există un microbuz și pentru copiii noștri. În fiecare zi, fie că este ploaie, soare viscol sau ninsoare noi mergem cu ei prin pădure, pe scurtătură până la școală. Sunt 20 de copii. Acum, cu urșii, am fost anunțați să nu-i mai ducem la școală. Sincer ne este foarte teamă. Drumul prin pădure trece exact prin zona unde au fost atacați cei trei oameni. Am dormit iepurește de frică să nu vină ursul peste noi. Am soțul cu vitele la stână. Trebuie să facă ceva autoritățile, nu se mai poate. Copiii nu îi lăsăm singuri, tot timpul trebuie să fim cu ei. Așteptăm ca într-o bună zi să aibă și ei un microbuz școlar. Șapte kilometri de mers pe jos, prin pădure, în fiecare zi e mult pentru un om mare, darămite pentru un copil de doar câțiva anișori. Și totuși 20 de elevi fac asta în fiecare zi, indiferent dacă plouă, ninge sau e viscol”, a spus mama altui elev din Cârlănești.

Autoritățile locale spun că au două mașini de transport elevi, un Aro defect din 2012 și un microbuz Fiat care nu poate ajunge la elevi în satul Cârlănești din cauza drumului foarte accidentat, fiind necesar alt mijloc de transport, mai performant.

„Am luat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița această decizie, și anume până când lucrurile se vor liniști copiii din Cârlănești să stea acasă. Este foarte adevărat, nu există un microbuz școlar care să-i transporte pe elevii din Cârlănești, iar ei sunt nevoiți să vină pe jos, prin pădure însoțiți de părinți la școală. Înainte de toate ne preocupă siguranța și liniștea copiilor, dar și a părinților. Orele se vor recupera foarte ușor, nu aceasta este problema. Situația este dramatică, am nevoie de sprijin, am avut un mijloc de transport, dar s-a stricat, am un microbuz dar nu poate merge pe teren accidentat, nu am microbuz 4×4 să ajung acolo, e teren accidentat. Nu am decât varianta ca cineva de la primărie să meargă și să însoțească copiii tot prin pădure, pe jos. Nu am bani să cumpăr microbuz. Dacă cineva poate să mă ajute îi mulțumesc”, a declarat primarul din Vârfuri, Petre Iuga.

Elevii vor rămâne acasă până când autoritățile vor considera că pericolul a fost îndepărtat, dar și atunci nu sunt speranțe ca aceștia să ajungă la școală cu microbuzul, ci tot pe jos, prin pădure, potrivit autorităților locale.

Reprezentanții Jandarmeriei Dâmbovița patrulează în zonă și recomandă localnicilor să nu se deplaseze neînsoțiți și să evite deplasările cu animale în zone izolate și cele pe timpul nopții în zonele împădurite, iar dacă observă prezența vreunui animal sălbatic în apropierea zonelor locuite cetățenii sunt rugați să anunțe acest lucru la numărul unic de urgență 112.

Două persoane, tată și fiu, au fost atacate de o ursoaică, duminică dimineață, în localitatea dâmbovițeană Vârfuri, în timp ce se aflau într-un grajd din gospodărie, la fața locului ajungând două echipaje medicale.

Bărbatul de 45 de ani a povestit că el și fiul său, de 19 ani, se aflau în grajdul din gospodărie pentru a hrăni animalele, iar la un moment dat au fost atacați de o ursoaică.

Cei doi răniți au fost transportați la Spitalul Orășenesc din Pucioasa, starea lor fiind stabilă.

Câteva ore mai târziu, un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, tot din localitatea Vârfuri, a fost atacat de urs. Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spitalul din Pucioasa, unde medicii au decis să fie transferat la o unitate din București.

Luni dimineață, o turmă de oi din aceeași localitate a fost atacată de un urs, trei fiind omorâte și altele rănite, reprezentanții AJVPS Dâmbovița confirmând ulterior că este vorba despre aceeași ursoaică cu pui care i-a atacat pe cei trei bărbat. Autoritățile iau în calcul prinderea și relocarea animalelor dacă se va primi aprobare în acest sens.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică