Isteria „comandoului românesc”. Cum a atentat la „economia secuiască” un român mult prea preocupat de protecția consumatorului maghiar

Isteria comandoului românesc. Cum a atentat la economia secuiască un român mult prea preocupat de protecția consumatorului maghiar
Publicat: 19/02/2013, 21:07
Actualizat: 19/02/2013, 21:07

Șeful CJ Harghita și membru UDMR, Borboly Csaba, afirmă că Protecția Consumatorului a declanșat o acțiune de tip „comando” împotriva economiei „secuiești” pe care el o promovează chiar în interiorul Consiliului Județean.

O echipă de inspectori de la Protecția Consumatorilor a descins, sâmbăta trecută, la târgul agroalimentar „Produs Secuiesc” organizat lunar, la inițiativa lui Borboly Csaba, sub acoperișul Consiliului Județean Harghita. Echipa a fost condusă de pesedistul Claudiu Susanu, noul șef al Comisariatului Regional Brașov al ANPC, care are în „parohie” și OPC-ul din Harghita.

Prima constatare a OPC-iștilor: cu o singură excepție, toate etichetele produselor oferite la vânzare erau doar în maghiară, cele mai multe dintre ele fără a conține aproape nici o informație despre compoziția produselor, termenul de valabilitate etc. Ulterior au ieșit la iveală și alte probleme, ușor de găsit în orice piață agroalimentară din România: majoritatea produselor erau expuse în condiții improprii din punct de vedere sanitar-veterinar; sucurile de fructe, laptele și lactatele erau ambalate în peturi și bidoane din plastic „reciclate” ad-hoc și care ar fi conținut, inițial, nu doar bere sau răcoritoare; mezelurile, brânzeturile, pâinea și dulciurile erau „manevrate” de unii vânzători fără obligatoriile mănuși de protecție; producători făceau negoț fără certificat ori autorizație de comercializare a produselor aduse la vânzare; lipsa oricărei autorizații din partea municipalității care să permită CJ Harghita organizarea târgului în perimetrul instituției.

În vreme ce își „bifau” constatările, inspectorii OPC au dat nas în nas cu președintele CJ-ului, Borboly Csaba, care tocmai tuna și fulgera în fața unui grup de ziariști împotriva „acestui abuz al unui comando din Brașov trimis de la București cu comanda că trebuie luat la puricat tot ceea ce are în denumire epitetul ‘secui'”.

Ulterior, Borboly Csaba l-a acuzat pe șeful „comandoului” OPC-ist că a venit personal în control și ca răzbunare pentru că el nu a mai permis OPC-ului Harghita să ocupe gratis cele două încăperi în care funcționează în incinta Consiliului Județean, obligându-l la plata unei chirii de 5 euro/metrul pătrat.

După un scurt dialog la surzilor între cele două părți, Susanu și echipa lui și-au continuat controlul la un supermarket din piața centrală, unde au constatat aceleași nereguli ca și la târgul CJ-ului, începând cu etichetele exclusiv în maghiară și sfârșind cu pâine expirată, fructe și legume mucegăite și spații de depozitare improvizate într-o pivniță insalubră.

Borboly Csaba și-a etalat, ulterior nemulțumirea față de controlul OPC pe blogul personal. Intitulată „Autorități care șicanează”, postarea se vrea, dincolo de acuzațiile amintite, și „o lecție pentru uzul politicienilor maghiari, privind modul în care trebuie înțeles și realizat practic, cu consecvență”, conceptul autonomiei teritorial-etnice a Ținutului Secuiesc.

„Baza autonomiei este bunăstarea familiei. Cine realizează această bunăstare ajută procesul de făurire a autonomiei, a rămânerii pe pământul natal. Cine nu se îngrijește de acest lucru, ci doar clădește castele de nisip, acela distruge autonomia”, scrie udemeristul pe blogul său.

„Despre autonomie se poate vorbi cât e ziua de lungă, perindându-ne de la un post de televiziune la altul, cum funcționează aceasta în Insulele Aland, în Țara Bascilor, în Catalonia sau în Tirolul de Sud, dar aceasta nu are nicio finalitate. Nu are fiindcă noi trăim aici și acum și trebuie să ne ocupăm de chestiunea: cum ajungem mai departe. Aici și acum. Acestea sunt așteptările membrilor comunității: să creăm premisele dezvoltării. Suntem în opoziție, deci ne este greu, dar nu avem altă cale de urmat”, adaugă el.

La finalul postării sale, Borboly Csaba scrie: „Trebuie să facem față provocărilor, dar trebuie să lucrăm și să acționăm cu cap, în mod cugetat, deoarece în România este mai valabilă ca oriunde altundeva afirmația conform căreia ‘Numai boul este consecvent’ „.

Ce spune șeful OPC Brașov

Contactat de gândul, șeful „comandoului” OPC-ist, Claudiu Susanu, a respins categoric acuzațiile lui Borboly Csaba.

„N-a fost vorba de nici un comandou și de nici un fel de răzbunare, pur și simplu am considerat normal ca, proaspăt instalat in funcția pe care o ocup, să particip la acțiuni de control nu numai în Brașov, ci și în celelalte județe aflate în subordinea Comisariatului Regional Brașov al APC, adică Harghita, Covasna, Mureș, Alba și Sibiu. Mai ales că, din câte aflasem, colegii din Harghita se cam codesc, de ani de zile, să controleze târguri ca acela de la Consiliul Județean. Iar cu privire la povestea cu chiria, nici gând ca noi să fi cerut vreodată gratuitate, adevărul e cu totul altul. Noi suntem la zi cu chiria, plătim lunar 1800 de lei pentru cele două încăperi din sediul CJ-ului ocupate de OPC Harghita. Numai că, la sfârșitul anului trecut, contractul de închiriere a expirat și nu a mai fost reînnoit, pentru că, nefiind încă un nou șef numit la conducerea Comisariatului, nu era nimeni abilitat să-l semneze. Iar domnul Borboly a profitat imediat de acest lucru și ne-a trimis o adresă să părăsim spațiul ocupat în clădirea CJ-ului, pentru că nu mai avem contract de închiriere”, a afirmat șeful Comisariatului Regional Brașov al ANPC.

Cât despre sancțiunile ce urmează a fi aplicate pentru neregulile constatate la târgul organizat la C.J. Harghita, Claudiu Susanu a precizat pentru gândul: „Deocamdată vom da doar niște avertismente, iar dacă neregulile vor persista, vom proceda conform prevederilor legii, de la amenzi contravenționale până la sistarea activității celor vinovați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice