Jean Pădureanu, grav bolnav, nu va fi eliberat. Ce scrie în motivarea Tribunalului Ilfov

Jean Pădureanu, grav bolnav, nu va fi eliberat. Ce scrie în motivarea Tribunalului  Ilfov
Publicat: 23/08/2014, 19:50
Actualizat: 28/09/2018, 13:11

Tribunalul Ilfov a respins, în 12 iunie, cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere, din motive medicale, a executării pedepsei de trei ani și patru luni de închisoare, primită de fostul președinte al Gloriei Bistrița în dosarul transferurilor de jucători.

Instanța a dispus, după ce a analizat expertiza medicală efectuată de Institutul Național de Medicină Legală, că nu este necesară întreruperea executării pedepsei lui Jean Pădureanu, întrucât bolile de care acesta suferă pot fi supravegheate și tratate și în rețeaua penitenciară.

Decizia Tribunalului Ilfov a fost contestată de Jean Pădureanu în 18 august, la Curtea de Apel București, care va judeca dosarul în 12 septembrie, urmând să dea o decizie definitivă în acest caz.

Judecătorul de la Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei, obținută de MEDIAFAX, că pentru întreruperea executării pedepsei închisorii din motive medicale trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiții: persoana condamnată să sufere de o boală; boala să nu poată fi tratată în rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor; boala să facă imposibilă executarea imediată a pedepsei; specificul bolii să nu permită tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății; întreruperea executării și lăsarea în libertate să nu prezinte un pericol pentru ordinea publică.

În cazul lui Jean Pădureanu, în raportul de expertiză medico-legală din 26 mai sunt prezentate afecțiunile de care suferă fostul președinte al Gloriei Bistrița și este făcută mențiunea că acestea necesită tratament medical de specialitate, care poate fi făcut în spitalul penitenciar.

„Comisia a apreciat că actualul stadiu evolutiv al patologiei severe și complexe pe care o prezintă condamnatul necesită tratament medical de specialitate, care poate fi realizat în cadrul rețelei sanitare a ANP”, se arăta în raportul de expertiză, citat de judecător în motivare.

În ce privește intervenția chirurgicală recomandată pentru una dintre bolile de care suferă Jean Pădureanu, în urma expertizei medico-legale s-a stabilit că aceasta „nu are caracter de urgență, putând fi realizată în unități medicale de profil aparținând Ministerului Sănătății prin internare cu pază asigurată de către ANP, numai cu aviz cardiologic, după programare prealabilă și cu acordul scris al pacientului (consimțământ informat)”. În raportul de expertiză a fost făcută mențiunea că în cazul lui Jean Pădureanu trebuie avut în vedere și efectul cumulativ al patologiei organice multiple pe care acesta o prezintă, „potențat și de vârsta înaintată, care generează un risc permanent de decompensare a echilibrului biologic, ceea ce impune pe lângă asigurarea tratamentului medicamentos recomandat pentru afecțiunile organice menționate și o monitorizare medicală permanentă, corelată cu asigurarea unui regim igieno-dietetic strict”.

Comisia medico-legală a apreciat că aceste condiții ar putea fi realizate prin internarea lui Jean Pădureanu într-o unitate spitalicească a rețelei sanitare a ANP pe toată durata detenției, dar cu consulturi de specialitate periodice sau la nevoie, efectuate în unități de profil aparținând Ministerului Sănătății.

În concluzia raportului se arată că, la momentul efectuării experizei medico-legale, Jean Pădureanu nu se afla în imposibilitatea executării pedepsei din punct de vedere medical.

Judecătorul arată, în motivare, că din concluziile expertizei medico-legale rezultă îndeplinirea doar a unei condiții pentru eliberarea condiționată, respectiv ca persoana condamnată să sufere de o boală, însă nu și a celorlalte, întrucât s-a apreciat că bolile lui Jean Pădureanu pot fi tratate în rețeaua medicală a ANP și nu fac imposibilă executarea imediată a pedepsei în regim de detenție.

Magistratul a reținut recomandarea privind intervenția chirugicală în cazul lui Pădureanu, dar a arătat că, potrivit expertizei medico-legale, aceasta nu este urgentă, iar comisia medico-legală a stabilit că, în cazul unei eventuale operații, aceasta poate fi făcută în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății, cu asigurarea pazei permanente.

Instanța a respins, din aceste motive, cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere a executării pedepsei, apreciind că este neîntemeiată.

În ce privește solicitarea formulată de avocatul lui Jean Pădureanu de a se dispune internarea acestuia într-o clinică universitară de specialitate sub pază, „unde sunt toate secțiile, aparatura și specialiștii de care are nevoie”, judecătorul a arătat că unei persoane condamnate nu i se poate recunoaște dreptul de a alege locul și condițiile în care i se acordă îngrijirea medicală și totodată trebuie să se supună reglementărilor interne aplicabile persoanelor private de libertate.

Magistratul menționează că, potrivit prevederilor legale, „persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate poate solicita, contra cost, să fie examinată, la locul de deținere, de un medic din afara sistemului penitenciar”, iar constatările acestui medic „se consemnează în dosarul medical al persoanei condamnate”.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, „dreptul la asistență medicală, tratament și îngrijiri al persoanelor condamnate este garantat, fără discriminare în ceea ce privește situația lor juridică. Dreptul la asistență medicală include intervenția medicală, asistența medicală primară, asistența medicală de urgență și asistența medicală de specialitate. Dreptul la îngrijiri include atât îngrijirile de sănătate, cât și îngrijirile terminale. Asistența medicală, tratamentul și îngrijirile în penitenciare se asigură, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar. Persoanele condamnate beneficiază în mod gratuit, potrivit legii, de îngrijiri, tratament medical și medicamente. Serviciile de asistență medicală, tratament, îngrijiri și medicamentele sunt asigurate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, în condițiile Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia, din fondurile unităților din sistemul administrației penitenciare, aprobate cu această destinație, și din alte surse, potrivit legii. Acordarea asistenței medicale, a tratamentului și a îngrijirilor persoanelor condamnate se face în condițiile regulamentului de aplicare a prezentei legi”.

Fostul președinte al clubului de fotbal Gloria Bistrița a fost condamnat definitiv, în 4 martie, la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, în dosarul privind transferul unor jucători. Executarea pedepsei a început în ziua în care a fost condamnat și expiră la 3 iulie 2017, Jean Pădureanu fiind încarcerat la Spitalul Penitenciarului Jilava.

Alături de Jean Pădureanu au fost condamnați George Copos, la trei ani și opt luni, Mihai Stoica, la trei ani și șase luni, Cristian Borcea și Ioan Becali, la câte șase ani și patru luni, Victor Becali, la patru ani și opt luni, Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună și zece zile, Gheorghe Nețoiu, la trei ani și patru luni de închisoare, toți fiind încarcerați din 4 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în „Marţea Mare”
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto