Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a semnat Decretul privind data de organizare a alegerilor parlamentare: ”Misiunea noastră comună este prosperitatea Kazahstanului și bunăstarea cetățenilor noștri”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a semnat Decretul privind data de organizare a alegerilor parlamentare: ”Misiunea noastră comună este prosperitatea Kazahstanului și bunăstarea cetățenilor noștri”
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a semnat Decretul privind data de organizare a alegerilor parlamentare: ”Misiunea noastră comună este prosperitatea Kazahstanului și bunăstarea cetățenilor noștri”

Alegerile pentru Parlamentului Republicii Kazahstan se vor se vor desfășura pe data de 10 ianuarie 2021, potrivit Decretului semnat, ieri, de președintele Kassym-Jomart Tokayev. Acestea sunt primele alegeri parlamentare care se vor desfășura după ce Kassym-Jomart Tokayev a a preluat funcția supremă în stat, în martie – anul trecut – succedându-i în funcție lui  Nursultan Nazarbayev, cel care a demisionat după 29 de ani de mandat.

Parlamentul din Kazahstan – Majilis -, cu 107 locuri, este format din 98 de membri aleși dintr-o singură circumscripție națională, prin reprezentare proporțională, și 9 locuri alese de Adunarea Poporului, organism ales de președintele țării.

Locurile alese direct sunt sunt obținute numai dacă respectivii candidați depășesc pragul electoral de 7% și alocate în funcție de numărul de procente obținute la alegeri.

Kassym-Jomart Tokayev: ”Comisia Electorală Centrală și Procuratura Generală vor monitoriza în mod constant legalitatea, transparența și corectitudinea alegerilor”

Adresându-se cetățenilor Republicii Kazahstan, președintele Tokayev a insistat asupra desfășurării acestor alegeri parlamentare într-un mod corect și transparent, specificând că au fost luate toate măsurile pentru ca fiecare partid să poată pregăti viitoarea campanie electorală.

Totodată, Comisia Electorală Centrală și Procuratura Generală vor monitoriza în mod constant legalitatea, transparența și corectitudinea viitoarelor alegeri din ianuarie 2021.

Astăzi (n.red. – 21 octombrie) am semnat un Decret privind numirea membrilor deputaților din Majlis a Parlamentului. Prin rezoluția Comisiei Electorale Centrale, vor fi programate alegeri ale deputaților de la toate nivelurile. Viitoarele alegeri vor avea loc la data constituțională, 10 ianuarie 2021. Toate partidele politice au avut timp să se pregătească pentru participarea la viitoarea campanie electorală, să dezvolte o platformă electorală și să îmbunătățească infrastructura partidului”, a anunțat președintele Kassym-Jomart Tokayev.

”Comisia Electorală Centrală și Procuratura Generală vor monitoriza în mod constant legalitatea, transparența și corectitudinea alegerilor. Înainte de începerea noii campanii electorale, au fost luate măsuri pentru modernizarea sistemului politic, dezvoltarea relațiilor multipartit și extinderea participării civice la viața socială și politică a țării noastre”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Opoziția parlamentară din Kazahstan va beneficia de un președinte și doi secretari ai comisiilor permanente ale Parlamentului

Procesul de democratizare și transparentizare a procesului politic din Kazahstan rămâne o prioritate, a spus președintele Tokayev și, în acest context, au fost aduse amendamente importante în ceea ce privește legea constituțională ”Cu privire la Parlamentul Republicii Kazahstan și statutul deputaților săi” și la Legea privind ”Comisiile și comisiile Parlamentului Republicii Kazahstan”.

”Instituția opoziției parlamentare” va avea un rol foarte important în Kazahstan, iar alegerea unui președinte și a doi secretari ai comisiilor permanente ale Parlamentului se va face din rândul deputaților opoziției parlamentare. Totodată, liderilor partidelor politice li se garantează ”dreptul de a iniția audieri parlamentare cel puțin o dată în timpul unei sesiuni, precum și de a stabili ordinea de zi a guvernului de cel puțin două ori în timpul unei sesiuni”, a mai spus președintele Kazahstanului.

”Opoziția parlamentară din Kazahstan are dreptul de a iniția audieri parlamentare cel puțin o dată în timpul unei sesiuni, precum și de a stabili ordinea de zi a guvernului de cel puțin două ori în timpul unei sesiuni. În același timp, șefilor partidelor politice li se garantează dreptul de a lua cuvântul în sesiunile comune ale camerelor Parlamentului, sesiunile plenare ale Majilis, reuniunile comisiilor permanente, grupurile de lucru, audierile parlamentare și alte evenimente”

Kassym-Jomart Tokayev

Pentru prima oară în practica politică din Kazahstan, 30% din cei prezenți pe listele de candidați ale fiecărui partid vor fi femei și tineri

Președintele Tokayev a transmis și că va crește numărul femeilor și tinerilor care vor putea candida la alegerile parlamentare, înregistrându-se, astfel, o deschidere care nu a mai fost întâlnită în practica politică de până acum în Kazahstan.

Două legi esențiale – ”Privind alegerile în Republica Kazahstan” și Legea ”Privind partidele politice” – prevăd tocmai această regulă, femeile și tinerii putând participa la procesele politice și sociale ale țării.

”Legea constituțională „Privind alegerile în Republica Kazahstan” și Legea „Privind partidele politice” conțin prevederi care, pentru prima dată în practica noastră parlamentară, au introdus o cotă de 30% în listele de partide pentru femei și tineri. Această regulă va deveni un mecanism eficient pentru implicarea femeilor și tinerilor în Parlament și în organismele reprezentative locale, ceea ce va facilita participarea lor mai activă la procesele socio-politice ale țării”, a specificat Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele Kazahstanului: ” Viitoarele alegeri vor demonstra încă o dată angajamentul ferm al Kazahstanului față de democratizarea și modernizarea consecventă a instituțiilor politice”

Practica democratică mondială a demonstrat, de-a lungul timpului, că un model proporțional de reprezentare în Parlament contribuie esențial la consolidarea unui sistem politic viabil. Un astfel de model este adoptat și de Kazahstan, a subliniat președintele Kassym-Jomart Tokayev în mesajul său, iar toate partidele politice din Kazahstan își vor putea consolida pozițiile în acest sistem politic modern.

Și Kazahstanul, la fel ca și cele multe alte țări ale lumii, trece printr-o perioadă de criză medicală și socială acută, indusă de noul coronavirus. Economia, la nivel național și mondial, este puternic afectată din momentul în care Organiza Mondială a Sănătății a declarat, oficial, pandemie, iar măsurile pentru combaterea acestei crize trebuie luate rapid. În acest context, sănătatea cetățenilor este prioritară, însă nu poate fi trecută în plan secund nici bunăstarea lor, mesajul președintelui Kazahstanului transmițând că autoritățile luptă, permanent, pentru aceste puncte de reper.

”Viitoarele alegeri vor demonstra încă o dată angajamentul ferm al Kazahstanului față de democratizarea și modernizarea consecventă a instituțiilor politice care vor asigura reînnoirea sistemului politic al țării”, a încheiat Kassym-Jomart Tokayev.

”Misiunea noastră comună este prosperitatea Kazahstanului și bunăstarea cetățenilor noștri. În momente istorice critice, oamenii din Kazahstan au dat întotdeauna dovadă de unitate și solidaritate. Sunt sigur că acum poporul nostru își va asuma cu demnitate o nouă misiune istorică de modernizare cuprinzătoare a statului. Kazahstanul va deveni mai puternic și va intra într-o nouă etapă de dezvoltare în ajunul celei de-a 30-a aniversări a independenței. Fac apel la toți cetățenii statului nostru să dea dovadă de o poziție civilă activă și să participe responsabil la viitoarele alegeri”

Kassym-Jomart Tokayev

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”