Klaus Iohannis anunță temele de la referendum: Interzicerea amnisitiei pentru corupție și OUG pe justiție / Ce solicită președintele Guvernului / Reacția PSD

Publicat: 04/04/2019, 19:59

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiție și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că modificările aduse de PSD legilor justiției au fost aspru și constant criticate și de instituțiile europene și a cerut Executivului „să nu mai adopte vreo ordonanță de urgență în domeniul justiției și politicii penale”.

„Modificările aduse de PSD legilor justiției au fost aspru și constant criticate și de instituțiile europene, iar adoptarea de noi ordonanțe în materie penală, care în realitate sunt amnistii mascate, va avea consecințe foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeană. Momentul critic în care ne găsim este rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând chiar regulile statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că, în aceste zile, sunt discuții și reacții în spațiul public cu privire la iminența unor noi ordonanțe de urgență care să modifice codurile penale.

„Pesediștii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște chiar stabilitatea și viitorul României numai pentru a-și albi dosarele. N-ar fi de mirare ca mâine-poimâine să dea prin ordonanță de urgență că politicianul X este cinstit. Ar fi culmea! Solicit și de această dată Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanță de urgență în domeniul justiției și politicii penale! Referendumul a intrat în linie dreaptă, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, împotriva spiritului Constituției și o sfidare la adresa românilor”, a adăugat șeful statului.

El a reamintie un text din Constituție, „pe care cei aflați la putere ar vrea să îl facă uitat”.

„Este alineatul (2) al articolului (2) din Constituția României: nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”, a precizat Iohannis.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat miercuri Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

„Astăzi am transmis parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. A doua: Interzicerea OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, corelată cu sesizarea directă a CCR cu privire la ordonanțe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnărilor și dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele afirmă că ordinea de zi reală a ședințelor de guvern nu este cunoscută.

„Da, toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistierii și grațierii reprezintă calea cea mai corectă pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar e și o garanție pentru asigurarea integrității în funcții publice. Ceea ce se întâmplă în guvernarea PSD acest asalt al pesediștilor a presupus evaluarea șanselor, pregătirea mijloacelor și căutarea momentului potrivit, deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească trebuie să îl regândim. Societatea trăiește cu teamă când e anunțată ședință de Guvern, a cărui ordinea de zi reală nu se cunoaște. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetățenii să decidă dacă nu și alte autorități trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanțe”,a mai spus Iohannis.

„Dacă CSM ar fi avut posibilitatea să sesizeze CCR nu am fi ajuns în situația în care suntem acum. Au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște stabilitatea și chiar viitorul României numai pentru a își albi dosarele”, a afirmat șefu statului.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Parlamentului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condițiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupție.

De asemenea, Klaus Iohannis le-a spus luni jurnaliștilor prezenți la Palatul Cotroceni, într-o discuție informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiție.

Reacția PSD: Nu ne împotrivim temelor lui Iohannis, dar nu vom accepta ca România să fie atacată din exterior

Social-democrații au transmis, joi, că nu se împotrivesc temelor lansate de Klaus Iohannis pentru referendumul pe justiție, însă precizeazâ că „nu va accepta niciodată ca România să fie atacată din exterior pentru falsele probleme din domeniul judiciar”

„Așa cum a anunțat anterior,PSDnu se va pronunța oficial asupra întrebărilor pentru referendum propuse de Iohannis, decât după ce acestea vor fi formulate.PSDnu se va opune în niciun fel organizării referendumului propus de Iohannis, dar nu va accepta niciodată reducerea sau desființarea salariului minim pe economie sau oprirea creșterilor de venituri din programul de guvernare, așa cum vor partidele din opoziție”, au transmis social-democrații, printr-un comunicat de presă alPSDremis, joi, Mediafax.

„PSDnu are nimic împotriva temelor lansate de Iohannis pe tema justiției, dar nu va accepta niciodată ca România să fie atacată din exterior pentru falsele probleme din domeniul judiciar. EuroparlamentariiPSDnu își vor critica niciodată țara în afară și nu vor vota niciodată împotriva României în Parlamentul European, așa cum au făcut cei ai PNL sau USR”, completează sursa citată.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?