La Brașov, s-a inaugurat Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic – o investiție privată de 24 de milioane de euro

La Brașov, s-a inaugurat Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic - o investiție privată de 24 de milioane de euro
Publicat: 01/06/2012, 13:16
Actualizat: 30/01/2013, 19:12

La Brașov a fost inaugurat joi Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic, considerat a fi cea mai modernă și performantă clinică de oncologie din România și din Europa centrală și de Est. Clinica a fost realizată printr-o investiție privată în valoare de 24 de milioane de euro, din care 8 milioane de euro pentru construirea și amenajarea clădirii și 16 milioane de euro pentru aparatură și echipamente.

Realizat în doar un an și jumătate pe un teren de 5.400 mp pus la dispoziție de primărie – pentru care aceasta va încasa anual o redevență de minimum 20.000 de euro – Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic Brașov are o suprafață construită de 8.200 mp (parter și patru etaje) și dispune, între altele, de o platformă completă de investigații paraclinice de imagistică de înaltă performanță, de cel mai modern și complet compartiment de radioterapie din România, de un laborator complex de analize – biochimie, hematologie, imunologie, micorbiologie, histopatologie, citologie etc. – de o secție de chirurgie și terapie intensivă ultramodernă, precum și de un compartiment clinic cu 94 de paturi, toate echipamentele și aparatele medicale fiind computerizate, de fabricație americană 2012. De asemenea, clinica este dotată cu un sistem IT integrat de monitorizare a tuturor compartimentelor, precum și a pacienților, conceput și dezvoltat de specialiștii IT din cadrul ei, pe o platformă Apple.

Dispute politice

Singurul oficial care nu a dat curs invitației la inagurarea clinicii – la care au fost prezenți, între alții, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr. Bodoc Florin, și dr. Ionuț Bazac, fost ministru al Sănătății – a fost șeful Consiliului Județean Brașov, liberalul Aristotel Căncescu. Încă de la lansarea proiectului, acesta a fost unul dintre adversarii săi declarați, calificându-l drept „încă o afacere pedelistă, a lui Marcel Butuza, omul primarului Scripcaru, care i-a dat terenul gratis, la care s-a asociat din păcate și Gheorghe Duțu de la PSD, din cauza ei Spitalul de Oncologie din Brașov va dispărea, iar bolnavii vor muri cu zile, pentru că nu-și vor permite să se trateze la clinica lui Butuza”.

„Atacurile lui Căncescu nu sunt singurele de care am avut și probabil că o să mai avem parte, ne-au luat în colimator și alții, din zona medicală, care ne-au acuzat că cu tarifele pe care le vom avea, care vor fi sub cele practicate în România la ora actuală”, a declarat pentru gândul omul de afaceri brașovean Gheorghe Duțu, inițiatorul proiectului. Fost deputat PSD în legislatura 2000-2004 și consilier județean până în urmă cu câteva zile, când premierul Ponta l-a numit președintele Agenției Naționale a Resurselor Minerale, el este unul dintre cei trei investitori principali, alături de Raluca Butuza, soția „prințului asfaltului” Marcel Butuza și de doctorul oncolog Aurel Tudose, care este și managerul clinicii.

Salariile pornesc de la 500 de euro

Aurel Tudose ne-a precizat că noua clinică înseamnă și crearea, până în prezent, a o sută de noi locuri de muncă: 30 de medici și 70 de asistente, infirmiere și personal tehnic – fizicieni, specialiști IT etc. – toți angajați cu contracte pe durată nedeterminată, la care se adaugă alți 35 de medici colaboratori, din țară și străinătate, urmând ca până în vara anului viitor numărul salariaților să ajungă la 170. Toți cei 100 au urmat stagii de pregătire de câteva săptămâni în cele mai reputate clinici de profil din Austria, Germania, Elveția, Cehia și Turcia, ale căror costuri totale s-au cifrat la peste 200.000 de euro. De asemenea, salariile încep de la 500 de euro net pentru o asistentă și 1.500 de euro pentru un medic.

Între specialiștii noii clinici de la Brașov se numără și personalități medicale precum dr. Claudia Buzumurgă, medic primar de medicină nucleară, care a renunțat la postul de la Institutul Inimii „N. Stăncioiu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Șerban Costa, șeful secției de chirurgie oncologică de la Clinica de Oncologie din Magdeburg, prof. dr. Anca Ligia Grosu, de la Clinica Universitară din Freiburg (Germania), prof. Thomas Cerny, șeful departamentului de oncologie al Spitalului Cantonal din St. Gallen (Elveția) și prof. dr. Michael J. Eble, de la Spitalul Universitar din Aachen (Germania).

Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate

Potrivit managerului Aurel Tudose, în cel mai scurt timp clinica va avea și contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Brașov, astfel încât un număr cât mai mare de asigurați să poată beneficia de consultații, investigații, analize și tratamente aici. În ceea ce privește tarifele, acestea vor fi cele stabilite de Ministerul Sănătății și decontate de Casa de Asigurări, cu un plus de maximum 20% dacă pacientul solicită servicii suplimentare. Cât privește costul unei zile de spitalizare, acesta va fi între 15 și 40 de euro, în funcție de regimul dorit de pacient, de 3, 4, sau 5 stele, adică rezervă cu un pat, ori salon cu două paturi sau cu trei paturi. De asemenea, clinica are și două saloane cu câte patru paturi rezervate cazurilor sociale, bolnavi de cancer neasigurați și fără venituri care vor putea beneficia gratuit de investigații, intervenții chirurgicale și tratamente post-operatorii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier