Liberalii au atacat în justiție decizia Primăriei de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar

Liberalii au atacat în justiție decizia Primăriei de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar
Publicat: 12/09/2019, 13:55

„Prevederile din HCGMB nr.371/2019 contravin în mod flagrant OUG nr. 195/2002 și HG nr. 1361/2006 care stipulează următoarele: constatarea și aplicarea contravențiilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice poate fi dispusă numai de către polițiștii rutieri, nu de polițiștii locali. Încă din 2015, prin decizia nr. 9/2015 a ICCJ, în recursul în interesul legii s-a stabilit că nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale situația referitoare la regulamente privind procedura de ridicare, transport, depozitare și restituire a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar pe drumurile publice. Acest lucru nu se poate face pentru că autoritățile administrației publice locale nu au competența de reglementare în această speță”, au transmis reprezentanții PNL București, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Cu toate că polițiștii locali nu pot constata și aplica sancțiuni conform ordonanței privind circulația pe drumurile publice, în anexa 1 la HCGMB privitoare la dispoziția de ridicare, se arată că se dispune de
polițiștii locali, atât sancțiunea principală, reprezentată de amendă contravențională, cât și măsura complementară de ridicare a autovehiculului.

Potrivit sursei citate, dincolo de aceste aspecte, adoptarea unei asemenea măsuri brutale, fără nicio altă măsură care ar putea ajuta la fluidizarea traficului, demonstrează înțelegerea limitată de către actuala conducere a capitalei a unor noțiuni elementare de mobilitate urbană ce țin de statutul unui oraș european. PNL București a inițiat aceasta această acțiune pentru că astfel de inițiative trebuie să fie completate de măsuri complementare pentru a putea fi considerate benefice pentru București.

„Este obligația noastră, a principalei forțe de opoziție din România, să venim în întâmpinarea așteptărilor alegătorilor noștri și să devenim scut de apărare împotriva asalturilor PSD la adresa legilor, bunurilor și bunului simț. Noua echipă a PNL București va sancționa fără întârziere orice derapaj al administrației Firea – PSD pentru că doar așa putem lupta pentru o Românie normală”, a declarat președintele PNL București Violeta Alexandru.

O altă acțiune în instanța a PNL București vizează anularea și dizolvarea societăților ilegal înființate. Liberalii amintesc că au depusă în prealabil o plângere împotriva hotărârilor de înființare și acțiune în contencios de suspendare a deciziei de confirmare.

Acțiunea a fost depusă în 2018, pentru anularea și dizolvarea societăților înființate de Gabriela Firea – ca urmare a hotărârii de anulare a deciziei de înființare. Pe această speță, PNL București este în proces, termenul fiind pe 18.09.2019.

În timpul procesului, Guvernul a decis adoptarea Codul administrativ prin OUG nr.57/2019, după ce reglementarea prin lege a respectivului cod a eșuat din cauza unor grave probleme de constituționalitate, legea Codului Administrativ, fiind declarată neconstituțională în ansamblul său de către CCR conform Deciziei nr..681/2018, arată sursa citată.

„PSD a ignorat decizia Curții Constituționale, dar mai ales rolul Parlamentului într-o democrație și a adoptat Codul Administrativ, un act de o complexitate deosebită cu implicații majore asupra administrației publice centrale și locale prin Ordonanță de urgență. Odată cu adoptarea noului cod, Viorica Dăncilă a ridicat mingea la fileu pentru Gabriela Firea, prin modificarea majorității cerută de lege pentru adoptarea hotărârilor ce vizează aspecte ce țin de administrarea patrimoniului, de la majoritatea de la 2/3 la jumătate +1 din numărul de consilieri în funcție”, potrivit sursei menționate.

PNL București a atacat în justiție și proiectul de reabilitate a Grădinii Cișmigiu.

„Proiectul de Hotărâre a Consiliului General privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți acestui obiectiv de investiții a fost adoptat cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind
transparența decizională în administrația publică (nu a fost publicat niciun anunț referitor la acest proiect de act normativ) și în lipsa unei motivări privind necesitatea și oportunitatea adoptării acestui act
normativ. Valoarea totală de 46.874.455,34 lei, echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro nu a fost motivată, iar interesul public a fost grav prejudiciat”, arată comunicatul de presă.

Proiectului de reamenajare a parcului Grădina Cișmigiu, așa cum reiese din aparițiile din presă, vizează creșterea numărului de terase și chioșcuri de la 11 la 17, tăierea unui număr de aproximativ 60 de
arbori, desființarea celor 3 locuri de joacă și amenajarea unuia mare în zona Pieței Walter Mărăcineanu precum și desființarea spațiului pentru câini, dar și creșterea suprafeței aleilor. În plus, proiectul propune pavarea peluzei de pe axul parcului Grădina Cișmigiu.

„Gabriela Firea folosește consiliul ca o masă de manevră, în loc să pună în dezbatere proiectele majore de interes pentru locuitorii capitalei României, iar PNL București, prin acțiunile întreprinse în instanță,
readuce aminte în mod ferm că administrația locală este obligată să adopte acte într-un proces transparent, așa cum prevede legea, astfel încât cetățenii să fie informați și consultați”, conchide sursa amintită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului