MAE: România nu acordă cetățenie în masă sau pe criterii etnice cetățenilor din Ucraina

MAE: România nu acordă cetățenie în masă sau pe criterii etnice cetățenilor din Ucraina
România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privința cetățenilor Ucrainei și nici în privința cetățenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declarațiile unui diplomat de la Kiev.
Publicat: 07/06/2012, 11:50
Actualizat: 07/06/2012, 14:28

România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privința cetățenilor Ucrainei și nici în privința cetățenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declarațiile unui diplomat de la Kiev.

Legislația română în materie de cetățenie este conformă pe deplin cu practicile internaționale în acest domeniu, se arată în poziția MAE referitoare la declarația lui Oleg Voloșin, directorul Departamentului de informare din Ministerul ucrainean de Externe, despre „actul neprietenos” al României prin distribuirea de pașapoarte românești în regiunile de graniță.

De asemenea, MAE român subliniază că legislația României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privința acordării cetățeniei.

„Legea cetățeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabilește anumite facilități de natură procedurală, care se aplică foștilor cetățeni români (precum și descendenților acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de originea etnică a acestora, care și-au pierdut cetățenia din motive istorice, independent de voința lor”, se precizează în poziția MAE.

„România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetățeniei, concluzia fiind că există numeroase legislații naționale similare, care prevăd condiții mai puțin stricte pentru acordarea cetățeniei, în cazuri justificate de relația specială existentă între potențialul solicitant și statul respectiv; principiile pe baza cărora România acordă cetățenia română în regim procedural simplificat se regăsesc și în legislațiile altor state, inclusiv Ucraina”, evidențiază Ministerul român de Externe.

Totodată, MAE precizează că „partea română a dat permanent dovadă de deplină transparență și de disponibilitate la dialog, inclusiv față de Ucraina, cu privire la prevederile legislației române în domeniul cetățeniei”.

MAE precizează și că „redobândirea cetățeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (pașaport)”.

„Condițiile și procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetățeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetățenia română solicită și eliberarea unui document de călătorie”, se mai arată în precizarea MAE transmisă MEDIAFAX.

Relațiile dintre Ucraina și România s-au îmbunătățit în ultimii ani, dar mai există unele dispute, cum este cea privind livrarea de pașapoarte românești cetățenilor ucraineni, „un act neprietenos”, a declarat Voloșin, citat de postul național de radio NRCU în pagina online.

Potrivit lui Oleg Voloșin, în relațiile dintre București și Kiev există o serie de neînțelegeri, în special din cauza livrării de pașapoarte românești în Ucraina, țară care, potrivit Constituției, nu admite dubla cetățenie.

„Le-am explicat în mod repetat colegilor noștri români că distribuirea de pașapoarte românești în regiunile de frontieră este un act neprietenos”, a subliniat Voloșin.

El a precizat că Ucraina nu le interzice cetățenilor săi să opteze pentru cetățenia română, dacă doresc acest lucru. Însă, conform procedurilor, este necesară în prealabil renunțarea la cetățenia ucraineană. „Este o problemă de securitate națională”, a afirmat acesta.

Voloșin a mai declarat că autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a ține sub control problema dublei cetățenii în regiunile de frontieră. Conform oficialului, negocierile pe această temă cu România înregistrează progrese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?