Manager Muzeul Brukenthal: Avem patrimoniu de peste un miliard de euro, e necesară pază militarizată. Care este tabloul asigurat pentru 50 de milioane de euro

Manager Muzeul Brukenthal: Avem patrimoniu de peste un miliard de euro, e necesară pază militarizată. Care este tabloul asigurat pentru 50 de milioane de euro
Publicat: 08/04/2013, 17:20
Actualizat: 25/03/2019, 22:16

Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, că valoarea patrimoniului găzduit de instituție depășește un miliard de euro și că vor fi făcute „toate demersurile necesare” pentru instituirea pazei militarizate, cu jandarmi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că dorește ca instituția să intre pe lista muzeelor la care paza este asigurată de către Jandarmerie.

„Vom face toate demersurile necesare ca să intrăm în rândul lumii, să avem pază asigurată de Jandarmerie. Una este o instituție militarizată și alta este o instituție privată, chiar dacă autorizată să asigure paza. E cu totul altceva. Jandarmeria este o structură națională, care dispune de echipe de intervenție rapidă și dotarea necesară”, a spus Sabin Luca.

Potrivit acestuia, în baza unei Hotărâri de Guvern există mai multe muzee din țară la care paza este asigurată de către structurile Jandarmeriei.

„Se fac acum demersuri și se poată discuții între ministere (pentru obținerea pazei militarizate și la Muzeul Brukenthal – n.r). Nu este necesară o nouă hotărâre de Guvern, ci doar să se aprobe o adăugare pe lista deja existentă”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, clădirile la care ar fi necesară instituirea pazei militarizate sunt cele de „importanță zero”, adică Palatul Brukenthal, Casa Albastră și Muzeul de Istorie, toate aflate în centrul Sibiului.

Întrebat despre valoarea patrimoniului care se află în aceste clădiri, Sabin Luca a afirmat că „depășește un miliard de euro”.

„Pentru «Omul cu tichia albastră» (tabloul lui Jan van Eyck, aflat în patrimoniul muzeului și considerat a fi cel mai valoros – n.r.) s-a încheiat o poliță de 50 de milioane de euro, acum tabloul fiind trimis la o expoziție la Verona”, a detaliat Sabin Luca.

Luca a fost întrebat dacă se teme pentru siguranța pieselor de patrimoniu pe care le găzduiește instituția, el răspunzând că, deși „despre sistemele de securitate nu se vorbește public”, muzeul are „sisteme vechi și sisteme super noi” prin care se garantează securitatea patrimoniului.

„Când te bagi într-o luptă de K.O. nu te temi de efectul loviturii. Nu mi-este teamă pentru că noi asigurăm siguranța pieselor care există și cu sisteme din afara vizibilului. Este o procedură complicată”, a afirmat Luca.

Cele mai valoroase lucrări pe care le deține Muzeul Brukenthal – un număr de 23 de tablori – se află în Palatul Brukenthal.

Potrivit site-ului propriu, în anul 1968 opt tablouri din pinacoteca muzeului au fost furate, patru dintre acestea nefiind recuperate până în prezent.

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu este primul muzeu deschis oficial în România și al treilea din Europa, având în structura sa mai multe unități muzeale.

În prezent, paza unităților muzeale din cadrul Brukenthal este asigurată de o firmă privată cu care instituția are încheiat un contract, iar lunar muzeul plătește 54.000 de lei pentru pază.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie