Mazăre, după o noapte în arest: Voi propune la partid ca activitatea procurorilor să fie evaluată la final de an

Mazăre, după o noapte în arest: Voi propune la partid ca activitatea procurorilor să fie evaluată la final de an
Publicat: 09/04/2014, 23:53

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a declarat miercuri seară, la ieșirea din arest, că în opinia lui, „este inadmisibil” ca procurorul care a cerut arestarea lui să fie același cu cel care a făcut același demers în cazul președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, propunerile respective fiind respinse de instanță. În acest context, el a spus că va propune, „la partid”, ca procurorilor să le fie evaluată activitatea la final de an, inclusiv din punct de vedere al numărului propunerilor de arestare admise din totalul celor solicitate.

Radu Mazăre a spus despre noaptea petrecută în arest că „nu a fost ușor” și că nu a prea putut să doarmă din cauza lui Dan Radu Rușanu. „A sforăit de m-a rupt în două”, a explicat el. Înainte de a se urca în mașină, edilul le-a spus jurnaliștilor că pleacă în noaptea asta la Constanța și că a renunțat la sejurul în Madagascar pe care îl anunțase anterior.

Întrebat în ce relație este cu Elan Schwartzenberg și ce reprezentau banii ce ar fi fost puși de acesta în contul său, edilul a spus: „Elan este prietenul meu, e de notorietate lucrul ăsta. (…) Am împrumutat un grec, Elan a preluat creanța asta și mi-a pus banii în cont, fără să mă anunțe. (…) Fratele meu nu-l cunoaște pe Elan, el doar a venit la inaugurarea locuințelor sociale”.

Pe de altă parte, edilul Constanței a descris relația lui cu omul de afaceri Avraham Morgenstern drept una „de servici” și a subliniat, contrar celor precizate de DNA, că în acest dosar nu a existat niciun denunțător și că nu s-a dat nicio mită.

„Avraham a pierdut 300.000 de euro la acest contract (de construire a locuințelor – n.r.). Trebuie să fii nebun să pierzi 300.000 de euro și să mai dai și șpagă”, a afirmat Radu Mazăre, adăugând că este mândru că a construit, la prețuri mici, locuințele sociale din cartierul „Henri Coandă”.

Avraham Morgenstern, care a ieșit din arest cu aproximativ 50 de minute înaintea lui Mazăre, nu a vrut să facă nicio declarație. „Let me go! (lăsați-mă să plec – n.r.)”, s-a rezumat el să le spună jurnaliștilor.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, și omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-și asigura câștigarea contractului pentru construirea locuințelor sociale din campusul „Henri Coandă”, vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seară, ICCJ.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nu este definitivă, ea putând fi contestată la aceeași instanță.

De altfel, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au precizat, pentru MEDIAFAX, că vor contesta decizia de miercuri seară.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, este acuzat de procurorii anticorupție că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a o ajuta pe aceasta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

DNA a informat, marți, că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

Cei doi au fost reținuți marți seară, după audieri la sediul central al DNA.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fratele primarului Constanței, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, și el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Potrivit acelorași surse, senatorul ar fi avut cunoștință de activitatea infracțională a fratelui său și i-a oferit acestuia ajutorul.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus în legătură pe Avraham Morgenstern cu „persoane capabile” să-i asigure câștigarea licitației pentru „Henri Coandă” și, totodată, cel care ar fi preluat bani de la firmele acestuia și le-a pus în conturi ale fraților Mazăre și ale altora, mai susțin sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată