Ministerul Apărării recunoaște oficial, în premieră, problema stresului post-traumatic. Câți militari români suferă de această tulburare

Ministerul Apărării recunoaște oficial, în premieră, problema stresului post-traumatic. Câți militari români suferă de această tulburare
Publicat: 06/02/2018, 13:02
Actualizat: 26/03/2019, 23:55

„Am dorit să mă întâlnesc astăzi cu Corpul Psihologilor din Armata Română, iar la invitația mea au răspuns aproape toți psihologii pe care îi avem încadrați în Armata Română. Așa cum s-a văzut, nu sunt foarte mulți. Din păcate, aceasta este încadrarea pe care o avem în Armata Română (…) Prin momorandulmul pe care l-am trimis Guvernului României pentru încadrarea unor funcții în Armata Română se vor regăsi anul acesta și 50 de posturi de psihologi. Totodată, avem alături de noi cadre didactice universitare, pentru că dorim un protocol cu Universitatea din București și alte facultăți cu profil din țară, astfel încât să putem să dezvoltăm împreună programe de formare post-universitare, cu bătaie exact pe acest domeniu, respectiv pe psihologia orientată pe partea de utilitate militară”, a declarat, marți, ministrul Apărării, Mihai Fifor, în timpul întâlnirii cu psihologii încadrați în armată.

Gândul a scris, în 2013, despre tulburarea de stres postraumatic care îi afectează pe militarii care participă în misiuni, problemă care era ignorată total de Armată, Ministerul Apărării susținând că nu au fost înregistrate cazuri. Cu toate acestea, Gândul l-a descoperit pe „omul care nu exista” la nivel oficial.

Astăzi, ministrul a mai precizat că la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, se va prezenta un proiect în ceea ce privește înființarea Centrului Național de Psihologie Operațională, menit să-i ajute pe militari.

„În luna octombrie am intrat în dialog cu colegii canadieni, pentru că în septembrie la Invictus am avut bucuria să discut cu ministru apărării canadian și acolo, la Invictus, s-a pus un foarte mare accent pe cei afectați de sindromul stresului post traumatic. Erau foarte mulți competitori Invictus având această problemă și nu neapărat mutilați și afectați fizic și atunci am realizat că sindromul de stres post traumatic este tratat altfel și privit altfel de armatele celorlalte țări care, din păcate, au o experiență mult mai mare în teatrele de operații. (..)Colegii canadieni s-au oferit să ne vină în ajutor, o echipă de la noi se va deplasa acolo, astfel încât la încelutul lunii martie să putem prezenta public ceastă concepție în ceea ce privește reașezarea de asistență psihologică pentru Armata Română”, a explicat ministrul.

„În momentul acesta avem un deficit de 76 de funcții de psiholog, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de posturi pe care le avem prevăzute. (…) La momentul actual există un număr de 19 militari care au fost identificați cu tulburare de stres post tramatic”, a declarat Vasile Marineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește testarea militarilor cae se întorc si teatrele de război, se solicită informații de la toți cei care au intrat în contact cu militarul respectiv și se caută lărgirea modului de tratare, prin neuropsihologie sau prin terapie ocupațională.

„Militarii care au paticipat în teatrele de operații, mai ales cei cae s-au confruntat cu evenimente cu potențial traumatic, pot să dezvolte o astfel de tulburare de stres post-traumatic. Noi încercăm să indentificăm încă din timp aceste probleme. Încercăm să facem câteva screeninguri atât la plecare cât și la întoarcerea din teatrele de operații”, a mai precizat Vasile Marineanu.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...