Ministerul Educației, obligat de instanță să valideze Carta UMF Târgu Mureș

Ministerul Educației, obligat de instanță să valideze Carta UMF Târgu Mureș
Publicat: 11/05/2012, 15:19
Actualizat: 11/05/2012, 15:19

Carta Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educației, a decis, vineri, Curtea de Apel Târgu Mureș, care dă astfel dreptate conducerii UMF, în procesul în care a dat în judecată ministerul întrucât nu validase documentul adoptat de instituție.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Târgu Mureș, Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal a instanței a decis, vineri, să oblige Ministerul Educației, Cercetării Tineretului și Sportului să valideze Carta Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Târgu Mureș s-a pronunțat în dosarul numărul 67/43/2012 având ca obiect «anulare act administrativ» și a admis în parte cererea formulată de Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș în contradictoriu cu pârâtul, Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului. (Curtea de Apel Târgu Mureș) a anulat adresa numărul 49858/bis/III/12.01.2012 emisă de pârât și a obligat pârâtul să recunoască și să emită rezoluție pozitivă privind avizul de legalitate asupra Cartei universitare a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, în temeiul articolului 128, aliniatul 5 din Legea educației naționale 1/2011”, se arată în comunicatul Curții de Apel Târgu Mureș.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Târgu Mureș, Anuța Dușa, a spus că instanța a admis „în parte” cererile conducerii UMF, privind aspectele pe care le-a considerat „relevante”.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de cinci zile de la comunicare.

În ceea ce privește celălalt proces, în care Asociația Maghiară de Pregătire Medicală și Farmaceutică din România a reclamat UMF Târgu Mureș, tot pe tema Cartei universității, Tribunalul Mureș a amânat, vineri, judecarea cauzei pentru 18 iunie, în vederea studierii înscrisurilor.

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș anunța, în 22 februarie, că a cerut în instanță recunoașterea Cartei așa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educației putea transmite observații.

„Senatul și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, ca urmare a unor dispute generate de aprobarea Cartei universitare și a exprimării unor tendințe de separare a învățământului superior medical din Târgu Mureș, am decis inițierea unui demers judiciar în contencios-administrativ la Curtea de Apel competentă (Curtea de Apel Târgu Mureș – n.r.), introdus în 21 februarie 2012”, se arăta în comunicatul UMF Târgu Mureș.

Potrivit sursei citate, s-a recurs la acest gest ca urmare a unor „ingerințe politice inadmisibile, contrare textelor exprese ale Legii educației, cât și principiului autonomiei universitare”, care au adus universității prejudicii de imagine.

Conducerea UMF Târgu Mureș sublinia că „identitatea multiculturală și multilingvă integrată în sistemul național de învățământ românesc este exprimată prin Carta universitară”, aceasta fiind „ancorată în noua Lege a educației naționale și prevederile Constituției”.

„În ultima perioadă s-a constatat o presiune negativă a unor factori externi perturbatori, cu tendința, până la urmă nereușită, de a destabiliza structura identitară a Universității de Medicină și Farmacie, de a semăna neîncredere distructivă în privința coeziunii corpului didactic și academic, tendință căreia, dacă i s-ar fi dat curs, ar fi dus la diminuarea semnificativă a calității și prestigiului universității cu consecințe negative pentru membrii comunității, atât români, cât și maghiari. Ingerințe politice inadmisibile, contrare textelor exprese ale Legii educației, cât și principiului autonomiei universitare au adus prejudicii de imagine. Comentarii lipsite de consistență profesională în media și spațiul public au fost instrumentate în mod concentric, împreună cu presiuni politice și administrative”, se arăta în comunicat.

Totodată, conducerea universității le cerea public politicienilor „să înceteze orice amestec în problemele care revin exclusiv corpului academic al Universității de Medicină și Farmacie și organelor din structura conducerii care au fost alese după proceduri transparente și democratice”.

„Desigur, rămânem deschiși la colaborare și comunicare în cadrul instituțional legal cu toate autoritățile de bună-credință interesate în promovarea învățământului superior medical și, totodată, cu deplină transparență, pentru cunoașterea publică și accesul tinerilor, indiferent de limba pe care o vorbesc, spre formare în laboratoarele și amfiteatrele noastre. Rugăm să fie abandonate tendințele de denigrare, total contrare spiritului unei critici analitice și obiective; la fel, să fim lăsați în afara unor trocuri politice prin care să fim puși în fața unor stări de lucruri împlinite”, se arăta în comunicat.

Consilierul juridic al UMF Târgu Mureș, Manuela Sălăgean, declara că reprezentanții universității au apelat la justiție pe fondul disputelor cu Ministerul Educației legate de adoptarea Cartei.

„Noi am făcut o plângere prealabilă la minister pentru Cartă, care a fost adoptată prin aprobare tacită după trecerea celor 30 de zile de la trimitere. Ni s-a răspuns că ministerul consideră că nu e legal adoptată, întrucât nu prevede caracterul multicultural și multilingv al UMF Târgu Mureș. Ca urmare a acestui răspuns, am apelat la instanță, pentru recunoaștere Cartei așa cum a fost adoptată de Senatul UMF. Noi o considerăm adoptată tacit”, preciza Sălăgean.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Constantin Copotoiu, anunța, în 8 februarie, că a înștiințat Ministerul Educației că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universității, după ce un funcționar a cerut introducerea unor „precizări” în document, deși Carta fusese aprobată tacit.

„Am depus Carta în 13 decembrie și în 12 ianuarie trebuia să avem decizia. A venit o hârtie de la minister, trimisă prin fax, după mai bine de 24 de ore de la trecerea termenului, și prin poștă peste trei zile, semnată de un funcționar din minister, nu și de ministru, care mai venea cu alte precizări pe care dorea să le introducem în Cartă”, spunea Copotoiu.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Luni, Guvernul Ungureanu a atacat însă cu recurs sentința de suspendare.

Guvernul a decis în ședința de marți să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanței de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?