Ministerul Sănătății vrea să interzică pentru 6 luni exporturile paralele de medicamente din noua listă de compensate

Ministerul Sănătății vrea să interzică pentru 6 luni exporturile paralele de medicamente din noua listă de compensate
Publicat: 11/01/2014, 15:50

Ministerul Sănătății (MS) vrea să interzică pe o perioadă de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua listă de compensate, având în vedere necesitatea pacienților de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, informează instituția.

Intenția în acest sens a fost comunicată reprezentanților industriei farmaceutice la o întâlnire de sâmbătă la care au participat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Adrian Pană, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, și directorul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

„Având în vedere necesitatea pacienților de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sănătății a mai transmis industriei farmaceutice intenția MS de a interzice pe o perioadă de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua listă de molecule compensate până la intrarea în vigoare a tuturor măsurilor propuse pentru ca procesul de reformă să fie coerent”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de MS.

În 2013, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a semnat un ordin de suspendare, până la sfârșitul anului, a exportului paralel de medicamente oncologice pentru care exista riscul apariției unor disfuncționalități în aprovizionarea farmaciilor și spitalelor.

Tot la întâlnirea de sâmbătă, Nicolăescu a punctat intenția MS de a înființa, în partea a doua a anului, o structură de evaluare a tehnologiilor medicale, în vederea unei organizări mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.

Totodată, ministrul le-a transmis reprezentanților industriei farmaceutice intenția autorităților de a reactualiza semestrial în 2014 și trimestrial în 2015 lista de medicamente, conform reglementărilor europene, astfel încât pacienții să poată beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie.

Cu același prilej, a fost discutată problema taxei clawback, context în care reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) au propus ca fiecare companie – atât producătorii de medicamente originale, cât și cei de generice – să plătească o taxă în funcție de consumul individual pe care îl determină în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

„Părțile au agreat ca pe parcursul lunii ianuarie să continue discuțiile privind temele mai sus amintite, urmând ca, la sfârșitul lunii, să existe o propunere finală agreată referitoare la subiectele puse în discuție”, se mai arată în comunicatul MS.

Potrivit producătorilor de medicamente originale, în prezent, toate companiile farmaceutice plătesc către stat o taxa de clawback care se ridică la aproximativ 14 la sută din cifra de afaceri (adică 14 la sută din totalul vânzărilor companiei). Taxa este plătită numai de companiile producătoare de medicamente, însă taxa este calculată inclusiv pentru adaosurile de distribuție și de farmacie pe care nu le încasează companiile producătoare de medicamente, atrag atenția producătorii de medicamente originale.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat anul trecut că va propune calcularea taxei clawback diferențiat pentru medicamente originale (sau inovative) și respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale căror brevete au expirat).

Companiile producătoare de medicamente originale se tem că, în urma aplicării clawback-ului diferențiat, pentru ele taxa poate ajunge până la 30 la sută din vânzările realizate. În aceste condiții, există pericolul retragerii unor produse de pe piața din România, arată reprezentanții producătorilor de medicamente inovative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate