Ministrul Educației face apel la părinți să își trimită copiii către învățământul tehnic: „Sunt meserii mai bine plătite decât cea de profesor universitar”

Ministrul Educației face apel la părinți să își trimită copiii către învățământul tehnic: Sunt meserii mai bine plătite decât cea de profesor universitar
Publicat: 11/05/2017, 17:08
Actualizat: 26/03/2019, 03:34

Prezent la deschiderea târgului de educație și locuri de muncă „Edu2Job for Life”, care are loc joi și vineri la Expo Arad, ministrul Educației, Pavel Năstase, a spus că părinții trebuie încurajați să înțelegă că e benefic pentru copii să se îndrepte către învățământul de meserii, pentru că „sunt foarte multe meserii care sunt mai bine plătite decât cea de profesor universitar, dar am uitat acest lucru”.

„Cred că trebuie să mai facem ceva foarte important, dacă vrem să ducem învățământul preuniversitar spre ceea ce ar trebui să fie, trebuie să educăm și părinții, pentru că ceea ce se întâmplă astăzi, cu această structură care nu este naturală a învățământului preunivesitar, în care preponderent se găsesc liceele cu profil teoretic, pentru aceasta trebuia ca părinții să înțeleagă că e foarte benefic pentru copii, ca în funcție de talentul lor, în funcție de anumite aptitudini, să se orientze și spre zona aceasta practică, tehnică, la nivelul meseriilor de bază. Sunt foarte multe meserii care sunt mai bine plătite decât un profesor universitar, dar am uitat acest lucru. Unde vom ajunge, dacă nu fructificăm momentul de astăzi, 2017? Vom importa forță de muncă din Albania, Pakistan, din alte locuri de pe mapamond, ceea ce eu personal nu îmi doresc și cred că nici dumneavostră nu vă doriți acest lucru”, a declarat ministrul Educației, Pavel Năstase.

Ministrul consideră că dacă părinții își vor încuraja copiii să meargă la licee teehnice, să învețe o meserie, s-ar reduce și presiunea pe bacalaureat.

„Dorim foarte mult să punem accent pe învățământul profesional și tehnic, în felul acesta se va reduce și presiunea pe bacalaureat, acum procentul de promovare e foarte scăzut și e normal să fie așa, cu toate că lumea ne critică și scoala românească e tot timpul pusă la zid (…). Eu nu sunt de acord cu aceste afirmații. Ceea ce ne lipsește în primul rând este organizarea. Și banii puțini așa cum sunt sunt suficienți ca să dezvoltăm o școală normală. Eu nu mi-am propus ca ministru al educației să fac o nouă reformă pentru că lumea știe foarte bine că aceste reforme de fapt nu au produs nimic, dar vrem în mod pragmatic împreună cu angajatorii, cu inspectoratele școlare, să coborâm pe pământ, să mergem acolo unde trebuie, în industrie, pentru că din birou nu facem nimic”, a mai declarat ministrul Educației, Pavel Năstase.

Ministrul Educației Pavel Năstase se află joi la Arad, unde a inaugurat noul sediu al Inspectoratului Școlar, a participat la deschiderea târgului de educației și locuri de muncă „EDU2JOB for Life” care are loc la Expo Arad, se întâlnește cu șefii inspectoratelor școlare din 14 județe din vestul țării și vizitează Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere