Ministrul Sănătății, deschiderea Zilelor UMF Iași: Parcursul birocratic al rezidentului – descentralizat. Mi-au recunoscut diploma în 6 luni / Creșterea salarială nu e suficientă ca să țină medicii tineri în țară

Ministrul Sănătății, deschiderea Zilelor UMF Iași: Parcursul birocratic al rezidentului - descentralizat. Mi-au recunoscut diploma în 6 luni / Creșterea salarială nu e suficientă ca să țină medicii tineri în țară
Publicat: 13/12/2019, 15:38

„În momentul de față suntem într-o perioadă critică în sistemul sanitar. Am văzut cu toții raportul Comisiei Europene pentru România, publicat acum două săptămâni și cred că nu am fi ajuns aici, dacă medicul ar fi avut un cuvânt de spus mai important în deciziile strategice care s-au luat în cursul anilor în orientarea sistemului sanitar”, a afirmat Costache în discursul ținut la deschiderea Zilelor UMF Iași.

Potrivit ministrului, în România se face excelență în educație.

„Am rămas un pic în urmă în sistemul sanitar și cred că îmbinarea dintre excelența academică și dintre excelența profesională ne va ajuta să depășim acest moment de cumpănă”, a declarat ministrul.

Parcursul birocratic al rezidentului – descentralizat. Mi-au recunoscut diploma în 6 luni

Parcursul birocratic al rezidentului trebuie descentralizat, pentru că există derapaje care nu trebuie permise, spune ministrul Sănătății, Victor Costache. Acesta a povestit că diplomele din străinatate i-au fost recunoscute în România după 6 luni.

Întrebat, într-o conferință de presă la Iași, ce se poate face pentru situațiile în care tinerii medici care termină facultatea de medicină în România își fac rezidențiatul în altă țară și când se întorc acasă întâmpină dificultăți când vor ca studiile să le fie recunoscute, ministrul Sănătății a dat propriul său exemplu.

„Sunt derapaje care nu trebuie permise, legea europeană este clară. (…) Întorcându-mă în țară, într-o specialitate deficitară cu diplome de medic specialist, medic primar, membru al colegiului francez în specialitatea mea, a urmat o bătălie birocratică de aproximativ șase luni pentru a reuși să îmi echivalez niște diplome europene”, a răspuns Costache.

Acesta a precizat că își dorește „descentralizarea parcursului birocratic al rezidentului”, explicând că modelul francez ar putea fi o variantă pentru România.

„Îmi doresc ca acest lucru să nu se mai repete, îmi doresc foarte mult o descentralizare a acestui fenomen. Am căzut de acord cu colegii mei, domnii rectori, să lucrăm împreună, în primul rând să descentralizăm tot parcursul birocratic al rezidentului. Nu vreau să inventăm nimic, vreau să preluăm modelele europene care funcționează deja. Franța, care după cum știți, are unul dintre cele mai bune sisteme de formare din Europa și are sistemul sanitar cel mai evoluat, formarea rezidenților ajunge să fie și tot circuitul birocratic este delegat la universități și sper să vedem pe viitor că pe diploma de medic specialist care se dă la sfârșitul perioadei de rezidențiat să apară și numele universității în care a absolvit rezidentul, după cum apare pe diploma mea. Vă mărturisesc că în 12 ani cât am lucrat în Franța și în anul în care am lucrat în Canada nu am văzut niciodată sediul ministerului Sănătății, nici cel din Franța și nici cel din Canada. Vă spun acest lucru deoarece îmi doresc ca și la noi această birocrație care îndepărtează tinerii noștri atât de capabili de sistemul sanitar românesc să dispară”, a afirmat ministrul Sănătății.

Victor Costache participă, vineri, la Iași, la manifestările dedicate aniversării a 140 de la înființarea UMF Iași.

V. Costache: Creșterea salarială nu e suficientă ca să țină medicii tineri în țară

Salariile mărite din sistemul sanitar nu sunt suficiente ca să îi țină pe tinerii medici în țară sau să îi facă să se întoarcă pe cei plecați, consideră Victor Costache, ministrul Sănătății. Acesta crede că este nevoie și de îmbunătățirea condițiilor de muncă în spitale.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat, într-o conferință de presă, la Iași, că doar în 2017 și 2018 au plecat din România 10.000 de medici.

„Creșterea salarială de anul trecut nu a fost suficientă să ne țină tinerii în țară sau să îi aducă înapoi pe cei care au plecat. Discutând între noi și în media din țară, fiindcă aceste cifre sunt greu de controlat și de stăpânit, știam cu toții că undeva la 20.000 de medici români au părăsit țara în ultimii zece ani. M-a întâlnit zilele trecute cu colegi de la BBC și de la Arte, care veneau de la o întâlnire cu Comisia Europeană, și aparent 10.000 de medici au părăsit țara numai în 2017 și 2018. Toate acestea îmi spun că trebuie să lucrăm și la îmbunătățirea condițiilor de muncă în spitale și pentru aceasta este foarte important să ne modernizăm infrastructura și fie decontat corect actul medical, pentru a se permite susținerea dezvoltării infrastructurii”, a declarat Victor Costache.

Acesta consideră că recent aprobata ordonanță de urgență care prevede extinderea rezidențiatului va duce la repopularea spitalelor județene.

„Măsura de suplimentare și de lărgire a locurilor unde pot ajunge tinerii medici este pentru a-i susține pe tinerii rezidenți care se apropie de sfârșitul rezidențiatului să identifice deja soluții profesionale pe termen lung, după terminarea rezidențiatului. Și astfel, rezidenții care își vor face- nu inventăm nimic, așa se întâmplă și în țările europene- rezidenții care vor face rotații în spitale județene mari își vor stabili legături acolo și cu siguranță va fi încurajată repopularea spitalelor noastre județene și nu neapărat o aglomerare în centrele univeristare mari, pe jumătăți, sferturi de normă, gărzi, contracte de voluntariat, cum se întâmplă acum.”, a mai spus Victor Costache.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru extinderea rezidențiatului în spitale județene, spitale militare și private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu