Ministrul Sănătății, un ultim avertisment: ”Se cere aviz pentru AMPUTAREA legii antifumat”

Ministrul Sănătății, un ultim avertisment: ''Se cere aviz pentru AMPUTAREA legii antifumat''
Publicat: 28/12/2016, 14:04
Actualizat: 28/12/2016, 15:02

„În Comisia pentru Drepturile Omului, se cere aviz pentru amputarea legii de interdicție a fumatului în spațiile publice închise. Pentru reamintire, COMISIA DE SANATATE din Senat (!!!), condusă și atunci și acum de distinși membri ai noului Partid Stat Dragnea (PSD) – parte dintre domniile lor chiar distinși membri ai breslei medicale – au propus modificări care nu înseamnă altceva decât o SCHILODIRE a legii antifumat. Ce s-a mai întâmplat între timp? Senatul a aprobat deja tacit modificarea legii așa încât FUMATUL AR FI POSIBIL, PRACTIC, ÎN ORICE SPAȚIU ÎNCHIS. Camera Deputaților este camera decizională. Nicăieri nu este consacrat în vreo lege sau în Constituție dreptul de a fuma, dar propunerea de modificare a legii tratează fumatul în spațiile publice închise exact așa. Forma actuală a legii antifumat este doar unul dintre punctele care merită și trebuie aparate de întreagă societate, împotriva intereselor industriei tutunului și împotriva intereselor unor anumiți membri ai Parlamentului”, a transmis ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

Pe 4 octombrie, Comisia juridică și Comisia de sănătate au respins amendamentele aduse legii privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, precum și legii privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun, primul proiect fiind transmis plenului în forma redactată de Guvern. Deputații din comisiile de specialitate au discutat atunci proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Acesta a fost transmis plenului Camerei Deputaților, for decizional, în forma redactată de Guvern, fiind respinse amendamentele aduse de Senat și criticate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin redefinirea spațiului public închis – acesta fiind încadrat de pereți de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spații separate, complet izolate și inscripționate. Acestea au fost operate în proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, inițiat de Guvern.

„Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție este ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripționat cu destinația pentru fumat, acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetățenilor, indiferent că sunt angajați sau angajatori, clienți sau personal de deservire, copii sau adulți”, a argumentat atunci ministrul la o conferință organizată la Palatul Cotroceni.

Ministrul a făcut apel la Camera Deputaților, spunând că are încredere că forul decizional va corecta această greșeală și atrăgând atenția că relaxarea legii nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice.

„Legea se bucură de susținerea majorității populației din România, experiența țărilor europene, unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile și că efectele asupra sănătății publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislație antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricții firești și de sprijin din partea statului și din partea societății. Avem o responsabilitate, în special față de tinerii și copiii României și trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înțeleg care este menirea noastră în funcții de decizie”, a subliniat atunci Voiculescu.

Senatul a fost prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților fiind for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?