Ministrul Sportului, Eduard Novak, despre scandalul imnului: „Acest cântec nu este împotriva României. E despre lipsa de respect”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, despre scandalul imnului: „Acest cântec nu este împotriva României. E despre lipsa de respect”
Eduard Novak , ministrul Tineretului și Sportului / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 10/05/2022, 19:38

Eduard Novak, ministrul Sportului, a avut marți prima reacție după scandalul iscat la meciul de hochei dintre Ungaria și România.

„La asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câştigat un meci şi nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat”, opinează ministrul sportului, Eduard Novak.

Novak spune că scandalul nu este despre imnul secuiesc

El susține că „acest scandal nu este despre imnul secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

„Aş vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naţionale pentru performanţa de a ajunge la Campionatul Mondial. Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiştii din echipa naţională nu au cântat Imnul Ţinutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana. Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câştigat un meci şi nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naţionale care joacă”, scrie pe Facebook Eduard Novak.

Ministrul aminteşte că, din păcate”, naţionala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

„În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ţinutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunităţii majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorităţii maghiare din care ei fac parte. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, conchide Novak.

Grindeanu a catalogat gestul ca fiind „infam”

Vicepremierul Sorin Grindeanu a spus, după ce hocheiştii României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc la un meci, că nu poate tolera „gestul infam” şi cere măsuri urgente.

„Să vii cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre episodul în care hocheiştii României au cântat imnul secuiesc. El anunţă că subiectul va fi discutat într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare.