Mircea Cărtărescu, despre Regele Mihai: Un om pentru care am avut întotdeauna mult respect

Mircea Cărtărescu, despre Regele Mihai: Un om pentru care am avut întotdeauna mult respect
Publicat: 03/03/2016, 10:02
Actualizat: 03/03/2016, 11:57

„M-a întristat știrea despre boala regelui Mihai, om pentru care am avut întotdeauna mult respect. Îi doresc sănătate multă în aceste momente grele”, a scris Mircea Cărtărescu pe contul său oficial de pe platforma de socializare Facebook.

Biroul de Presă al Regelui Mihai I a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, că Regele Mihai I este bolnav.

„Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestății Sale, care a fost supus recent unei operații chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: «carcinom epidermoid metastazant» și «leucemie cronică». Majestatea Sa urmează un tratament complex și solicitant, care îl împiedică să apară în public, și va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere”, a spus Andrew Popper, șeful Casei Majestății Sale Regelui, în numele Consiliului Regal, reunit în zilele de 1-2 martie, la Aubonne și Morges, Elveția.

La rândul său, Regele Mihai I a transmis următorul mesaj: „În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”.

Ulterior, istoricul Georgeta Filitti a declarat, pentru MEDIAFAX, că Regele Mihai rămâne o figură simbolică și excepțională a istoriei românilor, precizând că transferul atribuțiilor sale către Principesa Moștenitoare Margareta este normal, nefiind însă vorba despre un transfer de Coroană.

„Este un moment de cumpănă, pentru că Regele Mihai rămâne o figură simbolică, o figură excepțională a istoriei noastre, despre care cu siguranță se va scrie, se va vorbi de aici înainte ani de zile. Trebuie să spunem că acest transfer, care este absolut firesc, este absolut normal, rămâne la nivelul Casei Regale, ținând seama că Regele Mihai, neaflându-se pe tron, nu este vorba de a face un transfer de Coroană. Este efectiv un eveniment al Casei Regale, Casă Regală care întotdeauna a fost animată de un spirit de ordine, de disciplină, de limpezire a lucrurilor. Și atunci, în măsura în care Regele Mihai nu-și poate exercita pentru moment, în deplinătatea forțelor, atribuțiile sale, a fost normal să le transfere asupra Principesei Moștenitoare”, a spus istoricul Georgeta Filitti.

La rândul său, istoricul Filip-Lucian Iorga a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu ar marșa încă la o schimbare de epocă sau de paradigmă în Casa Regală, cu atât mai mult cu cât, de fapt, Principesa Moștenitoare Margareta a preluat de mai mulți ani o parte dintre angajamentele Regelui Mihai I.

„Este un anunț firesc până la urmă, chiar dacă în mod normal problemele astea medicale cer multă discreție, dar Familia Regală nu este o familie obișnuită. Sunt foarte multe angajamente publice pe care trebuie să le onoreze și este normal să anunțe astfel de lucruri. În fond, se înlătură astfel și multe discuții, speculații. În rest, eu aș îndemna la calm și la optimism. Comunicatul vorbește de o perioadă de refacere, n-aș marșa încă la o schimbare de epocă sau de paradigmă în Casa Regală, cu atât mai mult cu cât, de fapt, Principesa Moștenitoare Margareta de câțiva ani deja a preluat parte dintre angajamentele Regelui. Nu este ceva nici surprinzător, nici nou, nici neașteptat. Încă din 2007, când s-au împlinit 60 de ani de la abdicarea forțată a Regelui, Majestatea Sa a semnat, la 30 decembrie 2007, acele norme fundamentale ale Casei Regale a României, documentul după care funcționează această instituție. De atunci, Principesa Margareta a primit acest apelativ, această funcțiune de Custode al Coroanei României”, a spus Filip-Lucian Iorga.

Istoricul a mai afirmat că, în general, conform acelui statut, șeful Casei Regale este Custode al Coroanei. „Dar în cazul Majestății Sale Regele Mihai, care a și domnit – este singurul din actuala listă de succesiune care a și domnit – Custodele Coroanei este Principesa Margareta. E o formulă elegantă, simbolică, de a marca transmiterea unor însușiri simbolice, a unor însărcinări, a unor datorii de la Rege către Principesa Moștenitoare. Asta se întâmplă atât pe timpul vieții Regelui, cât și atunci când Regele nu va mai fi. Principesa Moștenitoare va fi în continuare Custode al Coroanei României, până când, dacă se va întâmpla asta vreodată, Parlamentul și poporul român o vor chema să fie Regină. Până atunci va rămâne Principesă Moștenitoare și Custode al Coroanei”, a mai spus Filip-Lucian Iorga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice