Mircea Dușa: Proiectul de lege privind pensiile militare este gata

Mircea Dușa: Proiectul de lege privind pensiile militare este gata
Publicat: 11/04/2013, 18:22
Actualizat: 31/07/2014, 17:43

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat că a finalizat proiectul de lege privind pensiile militarilor, care încearcă să rezolve bulversarea sistemului creată în urmă cu doi ani, urmând să îl transmită până vineri spre dezbatere la ministerele Muncii și Internelor și la Serviciile de informații.

„Proiectul de lege este finalizat, o să îl înaintez la Ministerul Muncii și la celelalte ministere care au pensionari din fostul sistem militar astfel încât să se revină la normalitate”, a afirmat Dușa, joi, înainte de ședința Comitetului Executiv al PSD.

El a subliniat că prin „cârpelile” legii date de Guvernul Boc s-au creat de fapt alte discriminări și de aceea este nevoie de o nouă lege, care să aplice principiile legii 164/2001 privind pensiile militare, care a funcționat normal 10 ani și nu a creat probleme.

Dușa a arătat că legea 164 a fost elaborată pe principiile legilor similare din statele NATO și nu a dus la inechități în sistem.

„Legea care a existat, legea 164 privind pensiile militare a fost o lege care a funcționat 10 ani de zile, nu a creat discriminări, a fost elaborată pe principiile legilor din țările NATO (…) Nu există evidență foarte serioasă privind veniturile pe care le-au realizat militarii. Eu nu caut vinovații, eu vreau să rezolv problema oamenilor din sistemul militar și eu întotdeauna respect legea și vreau să o rezolv cu respectarea legea și fără a crea discriminări și noua lege tocmai acest lucru face”, a afirmat Dușa, arătând că principiul contributivității care a fost introdus de Guvernul Boc nu a fost funcțional.

El a arătat că deși pe legea actuală s-a dorit să se scadă presiunea pe bugetul Ministerului, efectul a fost contrar.

„Atunci când s-a trecut de la legea privind pensiile militare la această lege, cheltuielile ministerului au crescut cu peste 500 de milioane. Dacă pensiile reprezentau 2 miliarde de lei, acum reprezintă 2,5 miliarde. Aplicarea acestui principiu al contribuției salariatului s-a dorit să se scadă presiunea pe buget, nu s-a scăzut, s-a crescut. Și eu cred că o revenire la normalitate este urgentă și nu se poate face decât printr-o nouă lege”, a spus Dușa.

El a amintit că la preluarea ministerului a găsit 18.000 de dosare nefinalizate care au fost rezolvate între timp, precum și 28.000 de contestații depuse.

„Am găsit 28.000 de contestații și se rezolvau patru pe zi, acum se rezolvă circa 100 de contestații, dar indiferent câte artificii am creat, problema nu se rezolvă decât printr-o nouă lege care să privească exact pensiile celor care provin din sistemul de Apărare”, a concluzionat ministrul.

Mircea Dușa a spus că noua lege poate fi adoptată și prin Ordonanță de urgență a Guvernului, însă el își dorește ca după ce va fi discutată cu rezerviștii și sindicatele militarilor să fie dezbătută și în Parlament.

„După aceea voi discuta în Guvern dacă să se treacă prin ordonanță sau prin Parlament prin procedură foarte rapidă. Eu sunt de părere că trebuie trecut prin Parlament, am foarte mult timp, trei ani cât am fost lider de grup parlamentar, am spus că există un abuz de ordonanțe de urgență”, a mai spus Dușa.

Ministrul a precizat că cel târziuvineri va trimite proiectul la Ministerul Muncii, la Ministerul de Interne, la Servicii.

„După ce va fi dezbătută și cu rezerviștii, cu structurile militare și cu sindicatele, voi veni cu legea în Parlament”, a mai spus Dușa.

Premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă de la ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu o soluție în privința banilor pentru pensiile militarilor, după ce PNL a anunțat că nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii strânși astfel fiind necesari pentru aceste pensii.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la finalul ședinței USL, că subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost în discuție și urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a spus, la rândul său, la finalul ședinței USL, că PNL se opune „categoric” introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susținută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?