Motivare halucinantă a unui judecător din Alba. Un bărbat care și-a omorât în bătaie soția, „iertat” de o treime din pedeapsă pe motiv că femeia bea și nu-i făcea mâncare

Motivare halucinantă a unui judecător din Alba. Un bărbat  care și-a omorât în bătaie soția, „iertat” de o treime din pedeapsă pe motiv că femeia bea și nu-i făcea mâncare
În țara în care o femeie este bătută la 30 de secunde, un judecător din Alba a decis să-i reducă cu o treime pedeapsa unui bărbat care și-a omorât în bătaie soția. Motivul invocat este incredibil. Judecătorul a considerat că este o circumstanță atenuantă faptul că bărbatul a acumulat „furie și frustrare" de-a lungul căsniciei „cu o persoană care, dincolo de faptul să era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodărești". Totul în condițiile în care detaliile cazului, așa cum reies din aceeași motivare a instanței, sunt de-a dreptul șocante. Femeia a fost lovită cu bestialitate din cap până în picioare cu un corp contondent, având organe interne rupte și hemoragii multiple. Bărbatul a plecat să se culce apoi și a observat că femeia a murit abia dimineața, când a încercat să-și ascundă fapta. A cumpărat un sicriu și a început pregătirile de înmormântare. Cu toate acestea, în final, instanța a decis încadrarea faptei la violență în familie în modalitatea omor, iar pedeapsa primită a fost de doar 4 ani, 4 luni și 20 de zile de închisoare, maximul fiind redus cu două treimi pentru că inculpatul și-a recunoscut vina și a avut circumstanțele atenuante mai sus menționate.

Cum s-a ajuns la această decizie?

Aurel Ruginosu, un bărbat de 59 de ani din satul Reciu, comuna Gârbova, județul Alba, și-a omorât soția în bătaie la mijlocul lunii octombrie 2016. Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Alba în decembrie anul trecut. Din materialul probator a rezultat că „în data de 14.10.2016, în jurul orei 1700,  inculpatul s-a întors de la serviciu și a constatat că soția sa, care consuma în mod excesiv alcool, neglijând activitățile gospodărești, nu preparase nimic de mâncare. Inculpatul a început că o lovească pe victimă în mod repetat cu obiecte contondente, provocându-i acesteia multiple leziuni traumatice care i-ai provocat hemoragii interne și externe ce au dus la deces”

„Ulterior inculpatul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin îmbrăcarea cadavrului, așezarea acestuia într-un sicriu și pregătirea grabnică a celor necesare înmormântării”, se arată în motivarea instanței. 

Cu toate acestea, judecătorul încadrează fapta la violență în familie, raportată la articolul privind omorul, și-l condamnă la 4 ani, 4 luni și 20 de zile de închisoare. Deși pedeapsa minimă pentru omor este de 10 ani, care de altfel a și fost luată în calcul, aceasta a fost redusă cu două treimi. O dată pentru recunoașterea vinovăției și solicitarea judecății în procedură simplificată, iar pe de altă parte pentru că inculpatului i s-au găsit circumstanțe atenuante, judecătorul considerând chiar că acesta nu este „lipsit de respect” față de dreptul la viață, deși și-a lovit soția până aceasta a murit. 

„De asemenea instanța va reține în favoarea inculpatului circumstanța atenuantă prevăzută de art. 75 alin. (2) lit. b) C.pen.  cu referire la împrejurările în care inculpatul a comis fapta, respectiv  la faptul că elementul declanșator al acțiunii sale a fost frustrarea și furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodărești.  Departe de a oferi o scuză inculpatului pentru comportamentul său, instanța apreciază că fapta acestuia nu-l caracterizează pe inculpat ca pe o persoană lipsită de respect pentru valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, care este dreptul la viață”, se arată în motivarea instanței. 

Același judecător consemnează însă înainte condițiile care au condus la decesul victimei: „a aplicat cu obiecte contondente multiple lovituri soției sale, R.M., cauzându-i hemoragii interne și externe consecutive unui politraumatism cu hematoame multiple faciale, toraco-abdominale, dorso-lombare, fesiere, ale membrelor, plăgi contuze la nivelul extremităților cefalice, fracturi costale, hemopneumotorax stâng, rupturi pulmonare, care au condus la deces.”  

În fața judecătorilor, Aurel Ruginosu, având ultimul cuvânt, a spus că „a avut viață grea, soția consuma băuturi alcoolice, trebuia să își facă singur de mâncare”, iar fapta sa nu a fost cu intenție și o regretă. 

Unul dintre polițiștii care a efectuat cercetarea penală a povestit, la vremea respectivă, că bărbatul „a bătut-o zdravăn cu pumnii în curte”, fapt confirmat și de vecinii care au auzit-o urlând, iar după ce a văzut „că nu mai poate sta în picioare”, a dus-o „în pat și acolo a lovit-o cu cârligul de la sobă”. Acesta a plecat apoi în altă cameră, iar noaptea, în urma loviturilor puternice peste față, abdomen, spate, mâini și picioare, femeia a decedat. 

Bărbatul a observat că și-a omorât nevasta abia a doua zi dimineața și l-a sunat imediat pe unul dintre copiii lor căruia i-a spus că maică-sa a murit și trebuie să-i cumpere sicriu, lucru pe care l-au și făcut. Infracțiunea a fost descoperită după ce medicul legist, care a bănuit că ceva nu este în regulă, a refuzat să-i elibereze certificat de deces și a sunat la Poliție. 

Potrivit statisticilor, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, iar una din patru femei din România declară că a fost victima unei forme de abuz din partea partenerului

De asemenea,  potrivit unui sondaj INSCOP, 30% dintre români sunt de acord cu afirmația că  „femeile mai sunt bătute și din vina lor”, iar 6,4% susțin că „un bărbat care nu-și bate femeia nu o iubește cu adevărat”, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmația că „femeia este proprietatea bărbatului”. Potrivit aceluiași sondaj, 8,1% dintre respondenți cred că „bătaia este ruptă din rai”.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Larisa Iordache rupe tăcerea! Ce calvar a trăit după ce a fost umilită și jignită...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide