Motivare în dosarul „ICA”: Voiculescu recompensa coinculpații după efectuarea operațiunilor nelegale

Motivare în dosarul ICA: Voiculescu recompensa coinculpații după efectuarea operațiunilor nelegale
Publicat: 31/12/2013, 17:44
Actualizat: 29/07/2014, 18:45

Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecați în dosarul „ICA”, după efectuarea diferitelor operațiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate și menținerea în funcții sau desemnarea lor pe unele noi, reiese din motivarea Tribunalul București.

Instanța subliniază, în motivarea deciziei prin care inculpații din dosarul „ICA” au fost condamnați la închisoare cu executare, că probele administrate susțin rechizitoriul procurorilor.

„Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale și al cercetării judecătorești, Tribunalul reține că situația de fapt reținută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză”, se arată în documentul citat.

Instanța reține că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu și-a exercitat influența asupra altor inculpați din dosar în calitate de președinte al PUR (actualul PC).

În acest context, sunt menționați în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș și Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost „recompensați, după efectuarea diferitelor operațiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate și prin menținerea sau desemnarea unor funcții noi, funcții ce erau remunerate”.

„Probatoriul administrat în cauză a demonstrat că inculpații M.G., P.S. și S.J.C. se aflau în sfera de influență a inculpatului V.D., conferită de funcția de președinte al PUR în condițiile în care coinculpații M.G., P.S., S.J.C. aveau calitatea de ……. ai aceluiași partid, fiind și recompensați după efectuarea diferitelor operațiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate și prin menținerea sau desemnarea unor funcții noi, funcții ce erau remunerate”, notează instanța.

Tribunalul precizează că Voiculescu și-a folosit influența, ca președinte de partid, pentru ca Grivco, firmă controlată de el, să cumpere pachetul de acțiuni deținut de Agenția Domeniilor Statului (ADS) „la un preț mult inferior față de valoarea comercială reală și în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea cu intenție a activelor și a titlurilor de participare”.

„Privatizarea societãții nou înființate și adjudecarea prin licitație a pachetului de acțiuni de către SC ‘G.’ SA B. s-au realizat în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea de zeci de ori a valorii activelor. (…) Ulterior, titlurile de participare ale SC ICA au fost ‘spălate’ prin dobândirea lor în nume propriu de către inculpatul V. D. în condițiile cunoașterii provenienței ilicite a acestora și transmiterii lor ulterioare unor terțe persoane de bună-credință”, se arată în motivare.

Instanța mai subliniază că, deși Voiculescu „a negat în mod constant că ar avea vreo implicare în activitatea de privatizare a SC ICA SA, activitatea premergătoare privatizării (…), precum și activitatea infracțională a celorlalți inculpați (… ) demonstrează că inculpatul și-a folosit influența și autoritatea, în calitatea sa de ….. al P.U.R., asupra inculpaților M. G., P.S. și S. J. C.”.

În privința inculpaților Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș și Cătălin Jean Sandu, în motivare se arată că aceștia s-au lăsat influențați de Dan Voiculescu și „au acționat prin nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare la momentul privatizării, în vederea realizării scopului urmărit de inculpatul D. V.”. „Totodată relațiile de prietenie existente și dezvoltate ulterior între inculpați și acțiunea lor concertată și concomitentă în beneficiul firmei G. (Grivco – n.r.), realizată cu încălcarea dispozițiilor legale, cu consecințe păgubitoare pentru SC ICA SA a condus la privatizarea frauduloasă a SC ICA SA”, se mai menționează în documentul citat.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul București, în 26 septembrie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA.

Tribunalul București a dispus condamnarea lui Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales, precum și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales, precum și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani după executarea pedepsei funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al SC ICA SA.

Tot la șase ani de închisoare cu executare au fost condamnați și fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop.

Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea