Motivele pentru care fabricile Holzindustrie Schweighofer în România au primit amenzi de 3 milioane de lei

Motivele pentru care fabricile Holzindustrie Schweighofer în România au primit amenzi de 3 milioane de lei
Publicat: 11/11/2015, 20:07

„Am primit amenzi în cuantum de 814.815 lei pentru fabrica din Sebeș în perioada 2004-2015 și de 2.200.860 lei pentru fabrica din Rădăuți în perioada 2013-2015. Printre motivele care au stat la baza acestor penalități se numără: avize cu greșeli pentru care au fost necesare corecturi, neoperare în SUMAL a unor numere APV (Acte de Punere în Valoare, n.r.), mici diferențe de volume rezultate din balanța stocurilor etc. Aceste penalizări reprezintă mult sub 1 procent (adică 0,004%) din cifra de afaceri a firmei în aceeași perioadă de timp”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Holzindustrie Schweighofer, Dan Bănacu.

În România există peste 5.000 de firme care procesează lemn, Holzindustrie Schweighofer fiind cea mai mare companie din acest domeniu, cu 3.000 de angajați pe plan local.

Bănacu a afirmat că Holzindustrie Schweighofer înregistrează scăderi ale livrărilor și că piața lemnului din întreaga lume se află în dificultate în această perioadă.

„În acest context mondial, și volumele livrate de Holzindustrie Schweighofer au înregistrat scăderi pe o serie de piețe, fără a avea însă legătură cu situația specifică a companiei în România”, a declarat el.

Potrivit acestuia, controalele desfășurate de autorități la fabricile companiei pe perioade de peste trei luni, în care inspectorii au făcut verificări amănunțite și repetate, au afectat capacitatea administrativă și operațională a firmei, întrucât personalul „a fost astfel deturnat de la sarcinile organizatorice și operaționale zilnice”.

Compania a fost acuzată, în mai multe rânduri, că utilizează lemn provenit din tăieri ilegale, procesatorul susținând însă contrariul. În iulie, Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul instanței supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care și suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

„Acuzațiile vehiculate la adresa Holzindustrie Schweighofer ne-au pus în situația să le oferim partenerilor noștri explicații și clarificări suplimentare, să efectuăm audituri și verificări amănunțite, adiționale. Totuși, datorită informațiilor factuale pe care le-am pus la dispoziția celor interesați în această perioadă, precum și dovezilor incontestabile (…) niciun partener nu a întrerupt colaborarea cu noi în urma speculațiilor din spațiul public”, afirmă Bănacu.

El estimează pentru 2016 vânzări de cherestea de 1,7 milioane metri cubi și o producție de 1,4 milioane mc cherestea în 2015, din care 28% este vândută în România, 15% în Europa și 38% în Asia, iar diferența în alte regiuni.

„Cumpărăm bușteni atât din România, cât și de pe piețele externe, avem 1.000 de furnizori. Peste o treime din volumul pe care îl procesăm vine din import, din țări precum Polonia, Ucraina, Slovacia, Austria, Croația, Ungaria, Lituania, Belarus, Bulgaria, Serbia, Rusia și Bosnia. Iar 70% din lemnul prelucrat merge la export, în special în Extremul Orient. În 2014 am procesat aproximativ 2,8 milioane metri cubi lemn. Capacitatea totală de producție proiectată în România (incluzând noua fabrică inaugurată la Reci), ajunge la 3,6 milioane metri cubi de buștean pe an. Iar peste 95% din produsele rezultate sunt cu înaltă valoare adăugată”, a declarat Bănacu.

Legat de planurile pentru 2016, reprezentantul Holzindustrie Schweighofer spune că va urma o etapă de consolidare și că dorește păstrarea locurilor de muncă.

Compania activează în România din 2002 și a anunțat că totalul investițiilor efectuate în România este de aproape 800 milioane euro.

Holzindustrie Schweighofer deține fabrici de cherestea la Sebeș, Rădăuți și Reci (Covasna), operând și o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, și una de panel, la Comănești.

Anul trecut, Holzindustrie Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde lei și un profit net de 294,24 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată