Motivele pentru care fabricile Holzindustrie Schweighofer în România au primit amenzi de 3 milioane de lei

Motivele pentru care fabricile Holzindustrie Schweighofer în România au primit amenzi de 3 milioane de lei
Publicat: 11/11/2015, 20:07

„Am primit amenzi în cuantum de 814.815 lei pentru fabrica din Sebeș în perioada 2004-2015 și de 2.200.860 lei pentru fabrica din Rădăuți în perioada 2013-2015. Printre motivele care au stat la baza acestor penalități se numără: avize cu greșeli pentru care au fost necesare corecturi, neoperare în SUMAL a unor numere APV (Acte de Punere în Valoare, n.r.), mici diferențe de volume rezultate din balanța stocurilor etc. Aceste penalizări reprezintă mult sub 1 procent (adică 0,004%) din cifra de afaceri a firmei în aceeași perioadă de timp”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Holzindustrie Schweighofer, Dan Bănacu.

În România există peste 5.000 de firme care procesează lemn, Holzindustrie Schweighofer fiind cea mai mare companie din acest domeniu, cu 3.000 de angajați pe plan local.

Bănacu a afirmat că Holzindustrie Schweighofer înregistrează scăderi ale livrărilor și că piața lemnului din întreaga lume se află în dificultate în această perioadă.

„În acest context mondial, și volumele livrate de Holzindustrie Schweighofer au înregistrat scăderi pe o serie de piețe, fără a avea însă legătură cu situația specifică a companiei în România”, a declarat el.

Potrivit acestuia, controalele desfășurate de autorități la fabricile companiei pe perioade de peste trei luni, în care inspectorii au făcut verificări amănunțite și repetate, au afectat capacitatea administrativă și operațională a firmei, întrucât personalul „a fost astfel deturnat de la sarcinile organizatorice și operaționale zilnice”.

Compania a fost acuzată, în mai multe rânduri, că utilizează lemn provenit din tăieri ilegale, procesatorul susținând însă contrariul. În iulie, Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul instanței supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care și suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

„Acuzațiile vehiculate la adresa Holzindustrie Schweighofer ne-au pus în situația să le oferim partenerilor noștri explicații și clarificări suplimentare, să efectuăm audituri și verificări amănunțite, adiționale. Totuși, datorită informațiilor factuale pe care le-am pus la dispoziția celor interesați în această perioadă, precum și dovezilor incontestabile (…) niciun partener nu a întrerupt colaborarea cu noi în urma speculațiilor din spațiul public”, afirmă Bănacu.

El estimează pentru 2016 vânzări de cherestea de 1,7 milioane metri cubi și o producție de 1,4 milioane mc cherestea în 2015, din care 28% este vândută în România, 15% în Europa și 38% în Asia, iar diferența în alte regiuni.

„Cumpărăm bușteni atât din România, cât și de pe piețele externe, avem 1.000 de furnizori. Peste o treime din volumul pe care îl procesăm vine din import, din țări precum Polonia, Ucraina, Slovacia, Austria, Croația, Ungaria, Lituania, Belarus, Bulgaria, Serbia, Rusia și Bosnia. Iar 70% din lemnul prelucrat merge la export, în special în Extremul Orient. În 2014 am procesat aproximativ 2,8 milioane metri cubi lemn. Capacitatea totală de producție proiectată în România (incluzând noua fabrică inaugurată la Reci), ajunge la 3,6 milioane metri cubi de buștean pe an. Iar peste 95% din produsele rezultate sunt cu înaltă valoare adăugată”, a declarat Bănacu.

Legat de planurile pentru 2016, reprezentantul Holzindustrie Schweighofer spune că va urma o etapă de consolidare și că dorește păstrarea locurilor de muncă.

Compania activează în România din 2002 și a anunțat că totalul investițiilor efectuate în România este de aproape 800 milioane euro.

Holzindustrie Schweighofer deține fabrici de cherestea la Sebeș, Rădăuți și Reci (Covasna), operând și o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, și una de panel, la Comănești.

Anul trecut, Holzindustrie Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde lei și un profit net de 294,24 milioane lei.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Scandal imens la Survivor România: „Ce faci, mă, ți-a căzut ochiul?”
BOMBĂ! Roșii OTRĂVITE în România. Secretul divulgat de un producător local
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Situația este îngrijorătoare în România
Infern la Vamă. Români blocați pentru că le lipsește un document. Coadă de kilometri
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...