NEBUN de legat, TICĂLOS incurabil! Teodorovici, desființat de Rareș Bogdan, după propunerea privind limitarea DREPTULUI la muncă în străinătate pentru români

NEBUN de legat, TICĂLOS incurabil! Teodorovici, desființat de Rareș Bogdan, după propunerea privind limitarea DREPTULUI la muncă în străinătate pentru români
Publicat: 28/11/2018, 13:17

„Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a declarat Teodorovici.

Proaspăt revenit la Realitatea Tv, Rareș Bogdan l-a criticat în termeni foarte DURI pe Teodorovici: „Acest individ nu mai are dreptul să meargă într-o țară europeană fără ca voi să reacționați”, scrie Bogdan pe Facebook.

Omul este sau cretin cu patalama sau nebun de legat, sau poate e doar TICĂLOS incurabil. Cum adică, măi nenorocitule, să NU poți să stai mai mult de 5 ani să lucrezi într-o țară europeană. Măi ticălosul națiunii??? Cum??? Nu poți să schimbi viața oamenilor în funcție de fiecare bou ce ajunge ministru al Finanțelor în țara aceasta”, a postat Rareș Bogdan pe Facebook.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a propus omologilor săi din Uniunea Europeană limitarea la 5 ani a dreptului de muncă al unui muncitor străin, într-o încercare de a reechilibra diferențele de pe piața muncii dintre estul și vestul continentului.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară.

„Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Așa, dacă se duce în Germania și tot primește drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croația, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani și «La revedere», după aceea te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul conferinței „Criza forței de muncă – Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii”.

„Poate sună așa mai restrictivă sau de altă factură, dar asta este: trebuie să învățăm, la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Și, în interesul Uniunii Europene de a ține cu adevărat statele unite, la nivel european, trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu întărești partea de Vest și lași restul Europei, din fel de fel de condiții, în afară”, adaugă Teodorovici.

Ministrul Finanțelor apreciază că, spre deosebire de țările din Vest care au nevoie de o schemă contra șomajului, țările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarcerea muncitorilor care au migrat, astfel că și aici abordarea trebuie să fie diferențiată pentru a asigura un echilibru.

Vrea binele României

Luni seara, observând reacțiile anunțului său, Eugen Teodorovici a revenit cu precizări pe Facebook.

„Aceste declarații au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, intenția mea fiind aceea de a propune soluții care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât și social.

NU am pus, NU pun și nici NU voi pune vreodată în discuție cele patru libertăți fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunități de dezvoltare diminuate, iar economia țării noastre fiind afectată.

Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesității de a standardiza la nivel european legislația și procedurile privind accesul pe piața muncii în statele europene, astfel încât să avem condiții EGALE de acces pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european, ci mai degrabă dorința mea, așa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA și PROMOVA interesele românilor și ale companiilor românești.

Așa cum am mai declarat și cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuției despre variante de promovare a unor scheme europene de șomaj, o astfel de măsură NU trebuie să țină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, iÌ‚n defavoarea celorlalte. IÌ‚n Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a iÌ‚nregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată, către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și iÌ‚ncetinește convergența la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă iÌ‚n vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii și TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acțiuni de încurajare a întoarcerii forței de muncă în țările de origine.

Siegfried Mureșan: Sunt sigur că miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membreși-au pus mâinile în cap

Foarte activ pe rețelele sociale, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a fost printre primii care a reacționat la anunțul ministerului Finanțelor Publice.

„Oameni buni, ministrul Teodorovici vrea să limiteze dreptul românilor de a călători și de a lucra în UE. Libertatea de mișcare, de a lucra și a studia oriunde în Europa este o libertate fundamentală pe care poporul român a obținut-o prin aderarea la UE. Pentru ca românii să poată lucra fără permis de muncă în toate statele membre, a trebuit să treacă 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. De aceea, libertatea de mișcare nu trebuie pusă sub semnul întrebării de niciun om politic. Românii care trăiesc acum în Diaspora au plecat din cauza sărăciei, nu de plăcere. Obligația ministrului de Finanțe și a Guvernului României este să creeze oportunități pentru români în țară, nu să le interzică șansa de duce o viață mai bună în altă parte, dacă ei nu au fost în stare să le ofere mai multe oportunități în România”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

„Guvernul trebuie să atragă investitori care să creeze locuri de muncă bune în țară. Pentru asta, trebuie să dezvolte infrastructura, să construiască autostrăzi și să modernizeze liniile de cale ferată. Trebuie să întărească economia și să ofere un cadru fiscal bun pentru investitori. Sunt sigur că miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membre și-au pus mâinile în cap când l-au auzit pe ministrul Finanțelor din țara care va prelua președinția UE că propune lucruri care încalcă tratatele europene. Negocierile pentru Brexit au dovedit că UE nu va renunța niciodată la libertatea de mișcare a cetățenilor săi. Nici măcar de dragul lui Teodorovici. Europa este un proiect al libertății, nu al interdicțiilor de tip PSD – Teodorovici”, a completat europarlamentarul PNL.

PNL: O măsură careîncalcăprincipiile fondatoare ale Uniunii Europene

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă a cerut premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană.

„Propunerea ministrului Finanțelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate și-i forțează să se întoarcă în țară după expirarea permisului de muncă într-o altă țară europeană. Este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene și care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană. Anunțul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și că nu înțelege importanța acestui rol”, a declarat Ionel Dancă, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

„Propunerea ministrului Eugen Teodorovici demonstrează aceeași atitudine ostilă și răzbunătoare a Partidului Social Democrat împotriva Diasporei românești care nu-i votează și împotriva românilor liberi care trăiesc din munca lor cinstită și care reușesc fără ajutor de la stat să-și întrețină familiile lor din țară și din străinătate. Partidul Social Democrat vrea să-i întoarcă în țară pe românii plecați la muncă în străinătate pentru a-i ține în sărăcie și dependenți de favorurile lor politice. Calea firească pentru a-i determina pe românii aflați în străinătate să se întoarcă în țară ține de dezvoltarea economică, a infrastructurii și modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicție cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE”, a adăugat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Tăriceanu: Nicidecum nu suntem de acord

Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord cu propunerea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

„Am să încep cu o apreciere mai degrabă în glumă. Asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcționării economiei și a pieții muncii?! Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câștigat, un drept câștigat de toți românii, de care foarte mulți au înțeles să beneficieze, iar problema deficitului de forță de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câștigat prin obținerea calității de membru al UE”, a declarat Tăriceanu.

„Nu suntem singura țară care s-a confruntat cu o penurie de forță de muncă. Mai sunt și alte țări. Putem să învățăm din exemplu altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă țară europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Eugen Tomac: Un cap pătrat de la Palatul Victoriaatacăo parte vie din corpul națiunii române

Președintele PMP Eugen Tomac consideră că propunerea ministrului de Finanțe confirmă că „maneaua cântată de , cu versuri jignitoare la adresa diasporei, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”.

„Într-o săptămână în care ar trebui să vorbim despre unitate și despre părțile pozitive ale României, încă un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul națiunii române. Eugen Teodorovici propune, nici mai mult, nici mai putin decât restrângerea dreptului de muncă a celor 4,5 milioane de români plecați în străinătate pentru un trai mai bun. Prin acest enunț, ministrul de Finanțe nu face decât să confirme că maneaua cântată de ministrul Economiei, Nașu” Bădălău, cu versuri jignitoare la adresa diasporei românești, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

BNS: Discursul lui Teodorovici legat de restricițiile pe piața muncii este anti-european

„Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul și viitorul acestui proiect politic de anvergură. Introducerea de restricții în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă de către cetățenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcționarea Uniunii. Libera circulație a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în baza căruia cetățenii UE au dreptul să-și caute un loc de muncă într-o altă țară din UE, să lucreze în țara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă și să beneficieze de același tratament ca și cetățenii țării respective în ceea ce privește accesul la piața muncii, condițiile de muncă și toate celelalte avantaje sociale și fiscal”, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical.

Potrivit sindicaliștilor, în loc de locuri de muncă de calitate și condiții de viață decente, se propun restricții.

„În loc de Educație și Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate și bine plătite, în loc de condiții de viață și muncă decente, specifice Mileniului III și unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât și celorlalte state europene, introducerea de restricții. Și nu sunt orice fel de restricții, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcției europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz – dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în țară de bună voie, atunci să-i obligăm să se întoarcă”, mai transmit reprezentanții BNS.

Reacția sindicaliștilor vine după ce ministrul Eugen Teodorovici a declarat, marți, că le-a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. „Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Așa, dacă se duce în Germania și tot primește drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croația, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani și «La revedere», după aceea te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul conferinței „Criza forței de muncă – Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult