Prima pagină » Știri » Noaptea Muzeelor în România va ajunge sâmbătă la cea de-a 15-a ediție. Ce evenimente sunt anunțate / Măsurile luate de polițiștii rutieri

Noaptea Muzeelor în România va ajunge sâmbătă la cea de-a 15-a ediție. Ce evenimente sunt anunțate / Măsurile luate de polițiștii rutieri

Noaptea Muzeelor în România va ajunge sâmbătă la cea de-a 15-a ediție. Ce evenimente sunt anunțate / Măsurile luate de polițiștii rutieri
Evenimentul european Noaptea Muzeelor ajunge, sâmbătă, la cea de-a 15-a ediție în România și beneficiază de o participare susținută și a instituțiilor de nișă, atât în București, cât și în țară, anunță organizatorii, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Anul acesta, Noaptea Muzeelor „ar putea fi numită și una a muzeelor de nișă, a cartierelor creative și a studiourilor pentru experimente artistice și culturale: Muzeul Recordurilor București, Muzeul Corului Madrigal, Muzeul Virtual Qreator București, Casa Over4 Bucuresti, Kaustik București, Muzeul Cineastului Amator Reșita, Rope Street Brașov, The Institute București. Avem și entități muzeale sau culturale noi, chiar și biserici, aflate la prima lor prezență de Noaptea Muzeelor: Muzeul de Artă Recentă București, Memorialul Gherla și Memorialul Rezistentei și Opresiunii Bihor, Galeria de Stări și Obiecte București, Teatrul de Revistă Tănase București, Forum Apulum Alba-Iulia, Vadon Cinegetica Sf. Gheorghe, Muzeul Arcani Gorj, Galeria Alchimia Iasi, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare, Biserica Evanghelică Sibiu”, arată organizatorul, Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

La eveniment și-au anunțat prezența instituții din Alba Iulia, Arad, Argeș, Bacău, Baia Mare și județul Maramureș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna și Sf. Gheorghe, Craiova, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Iași, Ilfov, Caraș Severin, Hunedoara, Ialomița, Satu Mare, Teleorman, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploiești și județul Prahova, Sibiu și Mediaș, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara, Tulcea, Vaslui și Zalău.

„Muzeul este principalul agregator al serii, deși în cadrul evenimentului se adaugă și alte tipuri de organizatii participante, toate acestea având drept rezultat o noapte a creativității, a intervențiilor artistice, a experimentelor și a inovațiilor culturale. Spațiul public se umple de sute de camere urbane unde se întamplă lucruri și unde oamenii au parte de o mulțime de surprize artistice”, spun promotorii evenimentului.

În București, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, la 18.00, începe programul rezervat One night gallery prin care „Natura prinde viață” printr-o colaborare cu o cunoscută companie de produse electronice.

De asemenea, la Muzeul Municipiului București vor fi expoziții, spectacole de teatru, concerte și o expunere specială a Muzeului Național Prado din Madrid, Spania.

Palatul Suțu oferă vizitatorilor șase reprezentații ale Teatrului Masca, precum și un concert la miezul nopții susținut de soprana Arlinda Morava, mezzosoprana Adriana Alexandru și Bucharest Ladies Cvintet.

Totodată, între 21.30 – 22.00, după ce a călătorit pe bicicletă prin București, poposind la alte patru instituții muzeale, #CelMaiMicMuzeuDinRomania ajunge la Palatul Suțu. El conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal care, de peste 56 de ani, reprezintă un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În acest ultim popas, micul #muzeu va fi expus de corurile de copii și tineri din Programul National Cantus Mundi, într-un performance artistic menit să aducă emoție și voioșie.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va avea deschisă expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, al cărei subiect este sistemul solar, ilustrarea locului nostru în Univers. Și, dacă cerul este senin, se vor putea face observații astronomice.

Muzeul Național al Țăranului Român participă la manifestare, între orele 18.00 – 21.00, cu expoziția temporară „București 100″, deschisă la Sala Irina Nicolau, un concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Național Cantus Mundi și cu oferta comercianților de la târgul Tradiții și meșteșug, din curtea interioară, dar și cu două filme despre artă, în cadrul Cinema Muzeul Țăranului.

În clădirea BCR din Piața Universității este deschisă expoziția centrală a celei de-a șaptea ediții a Romanian Design Week, cu peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii – Arhitectură, Design de Produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar.

Între prezențele inedite în cadrul evenimentului se numără și Green House Museum, din Pache Protopopescu 66, casa solară EFdeN ce a reprezentat România la competiția internațională „Solar Decathlon Middle East-2018″ revenită cu premii importante.

La Palatul Universul va fi inaugurat cu această ocazie Creative Quarter Design Festival, între 20.00 și 1.00 fiind deschise trei expoziții Made in Creative Quarter, Mnemonics și Uyda de Ubikubi.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Nopții Muzeelor poate fi consultat pe site-ul noapteamuzeelor.org.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 15-a ediție. Inițiata de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, manifestarea adună mii de muzee și instituții culturale din zeci de țări europene care își păstrează deschise porțile în aceeași noapte. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa sâmbătă. Cu toate acestea, există unele țări, precum Luxemburg, care serbează acest eveniment într-o altă dată, deși principiile și scopul rămân aceleași.

Site-ul oficial al evenimentului european, nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/, a lansat #MuseumChallenge, o provocare prin care publicul este îndemnat să publice pe rețelele sociale fotografii care să prezinte în paralel același muzeu în ani diferiți.

„Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identitatii noastre culturale europene”, spune fostul ministrul al Culturii și Comunicarii din Franța și actualul director general UNESCO, Audrey Azoulay.

În România, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

Polițiștii rutieri, măsuri cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor

Brigada Rutieră anunță că sâmbătă, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, polițiștii vor acționa pentru a asigura fluența traficului, subliniind că experiența anilor anteriori a arătat că pe arterele din jurul obiectivelor culturale a fost oprită circulația din cauza numărului mare de vizitatori.

„Experiența anilor anteriori cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, a arătat faptul că pe arterele aflate în imediata apropiere a obiectivelor culturale au fost prezenți foarte mulți cetățeni, fiind restricționată temporar circulația autovehiculelor. Polițiștii Brigăzii Rutiere a Capitalei vor acționa în „Noaptea Muzeelor”, respectiv în noaptea dinspre 18/19 mai a.c. pentru asigurarea fluenței traficului și prevenirea accidentelor rutiere în zonă, precum și pe principalele trasee de acces către acestea”, informează Brigada Rutieră, printr-un comunicat de presă.

Polițiștii rutieri recomandă șoferilor să circule cu prudență atunci când trec pe lângă grupurile de pietoni, să nu oprească mașinile în imediata apropiere a muzeelor și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

„Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric și să nu se deplaseze ori să staționeze pe partea carosabilă”, a mai arătat sursa citată.

Foto: Facebook / Rețeaua Națională a Muzeelor

 

Autor
Mediafax
Iohannis, Ciolacu și Ciucă, avertizați din 2024 că România se îndreaptă spre dezastru bugetar
Digi24
Ultimele momente din viața motociclistului ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul a fost împușcat
Cancan.ro
Mihai Leu a lăsat mesaje pentru cei rămași! Preotul le-a citit la înmormântare cu lacrimi în ochi
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
„Putin își bate joc de tine și de America”. Oficiali din Congresul american îi cer lui Trump să înarmeze Ucraina
Mediafax
Cum va fi 'atacată' evaziunea fiscală din România? Răspunsul premierului
Click
Iuliana Marciuc, în formă maximă! A slăbit fără diete drastice. Iată cum arată meniul dintr-o zi!
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Ce imagini postase italianul ucis de urs, cu o zi înaintea atacului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Ce se întâmplă doctore
Cu ce se ocupă Ioana Țiriac, unica fiică a lui Ion Țiriac? La 27 de ani, tânăra are o viață cum mulți visează
observatornews.ro
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
StirileKanalD
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
KanalD
Incredibil ce notă a primit un elev din Caracal după contestație la BAC, după ce inițial luase 7.30 la română
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Am testat SUV-ul momentului în România. 7 motive să-l iubești și 2 detalii care-ți strică zenul
Descopera.ro
SIGUR n-ai știut asta despre BERE! Vei fi surprins să afli
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
A1
Interviu cu ispita feminină Naba Salem. Ce a însemnat cu adevărat experiența Insula Iubirii sezonul 9 pentru ea: „M-a făcut să...”
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”
RadioImpuls
DIVORȚUL care a luat prin surprindere pe toată lumea. Un cuplu îndrăgit își spune "ADIO"! De ce au pus punct unei iubiri de vis și ce se ascundea în spatele zâmbetelor lor: "Nu mi-aș spăla niciodată rufele în public"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Oamenii de știință au aflat de ce bebelușii nu văd bine imediat după naștere