Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile. Care sunt cei doi episcopi cu șanse mari de a fi aleși

Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile. Care sunt cei doi episcopi cu șanse mari de a fi aleși
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 28/09/2018, 23:10

Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile de la decesul IPS Epifanie Norocel, a declarat, luni, preotul Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei, pentru această funcție fiind vehiculate numele episcopilor vicari Ciprian Câmpineanul și Varsanufie Prahoveanul.

„A vorbi în această perioadă de 40 de zile de doliu despre alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei aș putea spune că este un sacrilegiu, este ca atunci când îți moare tatăl sau mama și niciodată nu te gândești cu cine ai putea să-i înlocuiești. Până la pomenirea de 40 de zile nici nu ne putem gândi la acest lucru, ci doar la momentul potrivit, așa cum a precizat și locțiitorul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Preafericitul Părinte Daniel, veți afla toate detaliile necesare”, a declarat preotul Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Potrivit unor surse din mediul bisericesc, pentru funcția de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei sunt vehiculate deja numele episcopilor vicari Ciprian Câmpineanul și Varsanufie Prahoveanul.

Conform surselor citate, cele mai mari șanse le are Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal care are legături strânse cu Buzăul, el fiind absolvent al Seminarului Teologic din Buzău ca șef de promoție.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul s-a călugărit la începutul anilor ’90, a slujit ca diacon în trei biserici din Grecia și are studii doctorale absolvite în Italia, din 2002 fiind episcop vicar patriarhal.

Varsanufie Prahoveanul este episcop vicar în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, având o bogată activitate pedagogică religioasă. El a condus stăreția Mănăstirii Radu Vodă, apoi a fost ridicat în rang.

Statutul Bisericii Ortodoxe Române spune că un nou arhiepiscop se alege din rândul episcopilor sau arhimandriților care au vârsta de cel puțin 35 de ani, sunt doctori sau licențiați în teologie și s-au distins prin dragoste față de Dumnezeu. Un alt criteriu spune că nu poate fi ales arhiepiscop un stareț sau un episcop care a stat mai puțin de șapte ani în ultima eparhie pe care a păstorit-o. După ce perioada de doliu va trece, Adunarea eparhială a Buzăului și Vrancei, formată din decani și directori ai instituțiilor, se va întruni pentru stabilirea a doi candidați eligibili. Numele vor fi transmise Sinodului metropolitan care își va da sau nu acordul ori va formula la rându-i o propunere. Și Sfântul Sinod are dreptul de a face propuneri, iar în final alegerea se va face prin vot secret. Alegerea se face cu 50 la sută plus unu din voturi.

IPS Epifanie Norocel a încetat din viață în 7 ianuarie, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din orașul vrâncean Panciu. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecțiuni cardiace de mai multă vreme și se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară.

IPS Epifanie Norocel a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, la funeralii participând aproximativ două mii de credincioși, dar și peste șapte sute de preoți, monahi, înalți prelați din toată țara, precum și politicieni și reprezentanți ai autorităților locale din Buzău și Vrancea.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului.

Atribuțiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Patriarhul Daniel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului