O femeie din Constanța susține că Prospecțiuni a intrat pe terenul său fără acord. Ce spune firma

O femeie din Constanța susține că Prospecțiuni a intrat pe terenul său fără acord. Ce spune firma
Publicat: 01/11/2013, 20:38
Actualizat: 03/02/2019, 12:35

O femeie din localitatea constănțeană Chirnogeni a depus o plângere la Poliție în care reclamă că echipe ale societății Prospecțiuni au intrat pe terenul său fără să-i ceară acordul, în timp ce reprezentanții companiei spun că a fost vorba despre „o eroare” și că doresc să o despăgubească pe femeie.

Reprezentanții Prospecțiuni SA au făcut, vineri, o vizită în localitatea Chirnogeni din județul Constanța, pentru a prezenta metoda folosită la achiziția de date în cadrul lucrărilor de explorare a gazelor de șist în zonă.

Cu acest prilej, o localnică, Maria Vlad, a povestit jurnaliștilor că echipe ale Prospecțiuni SA au intrat pe terenul său fără să-i ceară acordul.

„În septembrie a venit cineva la mine de la Prospecțiuni cu o hârtie pe care scria «Înțelegere», necompletată, ca să o semnez, că vor să intre pe teren. Le-am spus că nu intră nimeni până nu vin cu un contract în care se precizează pe ce suprafață se intră, care sunt despăguburile, data la care se intră și când se iese de pe teren. Nu a mai venit nimeni, iar pe 13 octombrie am trimis pe cineva să are și mi-a spus că acolo sunt țăruși. Am venit la primărie, viceprimarul mi-a spus că nu știe nimic, apoi am mers la poliție și am depus o plângere penală pentru a cere soluționarea cazului pentru că s-a intrat fără acordul meu”, a spus Maria Vlad.

Vicepreședintele companiei Prospecțiuni SA, Mihai Mitroi, a spus că în acest caz a fost vorba de „o eroare”, precizând că femeia va primi despăgubiri.

„Numele doamnei coincide cu numele alteia cu care s-a încheiat înțelegerea. Doamna ne-a contactat, a primit scuzele noastre, a fost eroare de nume, se mai produc astfel de erori. Va fi despăgubită dacă vrea să se înțeleagă amiabil cu noi, dacă nu, poate urma căile legale”, a explicat Mihai Mitroi.

El a mai spus că Prospecțiuni SA este societatea care obține acordul proprietarilor de terenuri, dar că Chevon este firma care achită despăgubirile.

„Acordul proprietarilor de teren îl luăm noi. Când am venit în Chirnogeni, ne-am dus la primărie, am pus anunț că avem de făcut măsurători în zonă. I-am rugat să ne ajute. E dificilă identificarea proprietarilor de teren. Încercăm să ne înțelegem cu fiecare în parte și o facem. (..) Chevron rambursează banii”, a menționat Mihai Mitroi.

El a mai spus că o altă problemă este identificarea proprietarilor de terenuri, întrucât nu există „hărți, baze de date, informații precise despre proprietari”.

„Am încercat implicarea autorităților locale, dar nu sunt hărți, baze de date, informații precise despre proprietari. Autoritățile ne-au ajutat în identificare, iar apoi din poartă în poartă, din loc în loc, am mers noi. Nu sunt baze de date cu proprietarii de pământ și mai pot apărea erori. La 100 de proprietari poate scapă unul sau doi și de aceea avem la primărie un număr de contact, omul dă telefon și încercăm să ne înțelegem amiabil”, a mai spus Mihai Mitroi.

El a precizat că sunt și terenuri date în arendă iar în acest caz trebuie discutat și cu proprietarul și cu arendașul, însă sunt situații când nu există un contract între cei doi sau când arendașul susține că este pământul său și nu este așa.

„Cu cine trebuie să închei acord, cu proprietarul sau arendașul? Eu îi distrug omului recolta, dar cine a pus-o, arendașul? Cui îi compesez paguba produsă? Cui trebuie să dau despăgubirea, proprietarului sau arendașului? Eu merg și la unul și la altul. Trebuie să avem relații bune cu comunitatea locală. (…) Multe arenzi sunt fără forme legale. Cui plătesc? Plătim tututor. Pot apărea erori, arendașul poate spune că e pământul lui și nu e al lui”, a povestit vicepreședintele companiei Prospecțiuni.

Mihai Mitroi a precizat că lucrările în localitatea Chirnogeni au început în urmă cu aproximativ trei săptămâni, însă abia acum va fi demarată achiziția datelor.

„Aici lucrăm de două-trei săptămâni și am făcut testarea echipamentului. De acum vom începe efectiv achiziția datelor”, a menționat vicepreședintele de la Prospecțiuni.

El a precizat că firma pe care o reprezintă se ocupă de prima fază a explorării, iar datele colectate sunt oferite companiei Chevron care continuă apoi celelalte faze ale explorării.

În 18 octombrie, Mihai Mitroi, vicepreședintele companiei Prospecțiuni, anunța că prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în sudul județului Constanța au început și vor dura aproximativ un an, precizând că suprafața zonelor prospectate însumează peste o mie de kilometri liniari.

Conform datelor de pe site-ul Chevron, după încheierea studiului seismic, prima fază a explorării, urmează forarea unei sonde de explorare și evaluarea și testarea informațiilor obținute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de șist durează aproximativ patru-cinci ani.

Chevron a primit licențe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanța – perimetrele 17, 18 și 19.

În 22 octombrie, mai mulți localnici din comunele argeșene Poiana Lacului, Moșoaia, Vedea, Sălătrucu și Șuici se plângeau că angajații firmei Prospecțiuni au intrat abuziv pe terenurile lor, unde au montat cabluri și au făcut săpături pentru descoperirea de zăcăminte, și acuzau că „este o tulburare de posesie”.

Oamenii afirmau că au sesizat autoritățile locale în acest caz, fiind depusă și o plângere la Poliție.

Ulterior, reprezentanții companiei afirmau, într-un comunicat, că Prospecțiuni face cercetări geologice în Argeș într-un perimetru petrolifer de unde se extrag țiței de peste 30 de ani și că societatea nu vizează explorarea gazelor de șist în zonă cercetările geologice făcându-se în baza unui contract cu Petrom.

De asemenea, ei precizau că au fost semnate procese-verbale de acord cu aproximativ 500 de proprietari de terenuri din județ.

Totodată, Mihai Mitroi afirma că au existat „anumite slăbiciuni” în ceea ce privește informarea în timp util a localnicilor din județul Argeș cu privire la lucrările făcute de companie pe terenurile acestora, precizând că o comisie va analiza „dacă procedurile au fost respectate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii