O nouă televiziune de știri s-a lansat în România

O nouă televiziune de știri s-a lansat în România
Publicat: 17/01/2015, 13:33
Actualizat: 17/01/2015, 14:18

Realitatea Plus a început să emită la doi ani de la momentul în care societatea Geopol International SRL – ai cărei asociați sunt Strategies-Research-Investments SRL – 99% (în această societate Cozmin Gușă deține 50%, iar Maricel Păcuraru – 50%) și Alexandra-Beatrice Păcuraru -1% – a primit o licență audiovizuală prin satelit, în acest sens, de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Astfel, CNA a aprobat, pe 17 ianuarie 2013, o solicitare a societății Geopol International de lansare a televiziunii de știri Realitatea Plus, care urma să emită în România, Republica Moldova și în țări din Balcanii de Vest, în urma unei investiții de 13 milioane de euro.

Potrivit legislației audiovizualului era neapărat necesar ca televiziunea Realitatea Plus să înceapă să emită în această perioadă, în caz contrar licența sa ar fi fost retrasă de către CNA.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condițiile stabilite prin licență, în termen de 12 luni de la obținerea licenței audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni în situații justificate”.

CNA a acordat deja societății Geopol International cele două prelungiri de câte 6 luni de amânare a termenului de intrare în emisie a televiziunii Realitatea Plus.

Realitatea Plus a început să emită vineri pe satelitul Eutelsat 16A -16 grade est, pe același segment spațial cu televiziunile Realitatea TV și The Money Channel, care sunt deținute de societatea Realitatea Media SA, ai cărei asociați majoritari sunt tot Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, potrivit site-urilor de sateliți.

Televiziunea Realitatea Plus emite necodat, în limba română, programele sale fiind diferite de cele difuzate de Realitatea TV. Sigla Realitatea Plus este asemănătoare celei a Realitatea TV, cu deosebirea că în cazul Realitatea Plus sub semnul grafic (identic cu Realitatea TV) apare scris cuvântul „Plus” cu fonturi albe pe un fond negru, au declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse din industria de telecomunicații.

În prezent, Realitatea Plus poate fi recepționată de către utilizatorii platformei de televiziune prin satelit Freesat, care a fost lansată în România în anul 2013 de către Șerban Beleneș, care este și reprezentantul operatorului de sateliți Eutelsat pe piața românească a audiovizualului, au mai declarat sursele citate.

Aceleași surse au precizat că Realitatea Plus poate fi recepționată în prezent și de telespectatorii care dețin antene parabolice pe care le pot orienta către frecvența pe care emite această televiziune.

Telespectatorii care dețin abonamente de televiziune prin cablu vor putea recepționa Realitatea Plus numai dacă operatorii de cablu o vor prelua de pe satelit, în baza unor contracte încheiate în acest sens cu societatea Geopol International.

Pe de altă parte, având în vedere că satelitul Eutelsat are o largă arie de acoperire și la nivel internațional (din Tel Aviv până în Dublin, respectiv din Stockholm până în nordul Africii) și că programele Realitatea Plus sunt difuzate necodat, această televiziune poate fi recepționată și în străinătate, conform acelorași surse.

Până la ora difuzării acestei știri, Cozmin Gușă nu a putut fi contactat de către agenția MEDIAFAX.

Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru (aflat în prezent în arest, după ce în noiembrie 2014 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind polițele de asigurare pentru angajați, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro) sunt, prin intermediul societății Strategies-Research-Investments SRL, și acționarii majoritari ai societății Realitatea Media SA, care deține televiziunea de știri Realitatea TV și televiziunea de business The Money Channel.

De altfel, la momentul primirii licenței pentru televiziunea Realitatea Plus, în 17 ianuarie 2013, au existat suspiciuni privind intenția că la un moment dat Realitatea Plus ar putea înlocui Realitatea TV, având în vedere că societatea Realitatea Media SA, care deține licența Realitatea TV, se află în insolvență din septembrie 2011.

Însă, prezent în ședința CNA din 17 ianuarie 2013, Cozmin Gușă a spus că nu există intenții în acest sens, precizând că licența Realitatea Plus nu este o licență pentru România, ci pentru Balcani.

„Facem un demers în premieră de a extinde un brand românesc pe o zonă emergentă din punct de vedere media și geopolitic. Este zona vizată de extindere a Uniunii Europene (…) Acest demers ajută trustul Realitatea, deschizând în baza investiției pe care o facem posibilități de asociere (…)”, a spus atunci Cozmin Gușă.

El a precizat că Realitatea Plus se adresează unei audiențe „interesate de integrare europeană”, dar și mediului administrativ și decidenților politici care doresc să fie informați despre „mersul integrării, inclusiv în perioada de pre-aderare și de post-aderare”, având în vedere că multe dintre țările în care va emite noua televiziune nu sunt încă membre ale Uniunii Europene.

Totuși, Cozmin Gușă a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, după obținerea licenței, că semnalul pentru Realitatea Plus va fi ridicat din România. Acest lucru înseamnă că televiziunea Realitatea Plus va fi disponibilă și pentru telespectatorii români, nu doar pentru cei din Republica Moldova și pentru țările din Balcanii de Vest. Acest lucru a devenit de altfel evident o dată cu lansarea, vineri, a televiziunii Realitatea Plus.

Pe de altă parte, potrivit dosarului depus la momentul respectiv la CNA, Realitatea Plus va difuza un program cu difuzare națională și internațională, 24 de ore din 24. Profilul Realitatea Plus este tematic – televiziune de știri. Grila televiziunii va cuprinde 60% – programe producție proprie, 25% – programe ale altor producători și 15% – materiale retransmise de la televiziunea de știri Realitatea TV.

Valoarea investiției în dezvoltarea televiziunii Realitatea Plus este de 13 milioane de euro, conform aceluiași dosar depus la CNA la momentul respectiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern