Spionajul militar ucrainean: Oficialii ruși din Crimeea își mută familiile în Rusia

Spionajul militar ucrainean: Oficialii ruși din Crimeea își mută familiile în Rusia
Sursă Foto - Agora.md
Publicat: 13/09/2022, 17:51
Actualizat: 13/09/2022, 17:58

Reprezentanţii Moscovei din administrația din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, își „evacuează de urgență” familiile din regiune și din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marți de spionajul militar ucrainean.

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat aşa-zisele autorităţi din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, informează GUR.

În pofida încercărilor Moscovei de a da asigurări cu privire la securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalternii lor să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă familiile și rudele din Crimeea.

Moscova a interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă.

De asemenea, a introdus „restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, precizează GUR.

Forțele ucrainene au înaintat 13 kilometri pe frontul din sud și au eliberat 13 localități, potrivit Agerpres.ro.

Cetățean rus, arestat pentru spionaj în favoarea Ucrainei

„FSB a descoperit că un cetăţean rus (a comis un act) de înaltă trădare prin transmiterea de informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al FSB.

Potrivit comunicatului, suspectul este un bărbat din regiunea Moscova care conducea o fabrică aeronautică.

Acesta a fotografiat fragmente de planuri pentru piese de avioane de luptă cu un telefon mobil, înainte de a le trimite unui cetăţean ucrainean, angajat al unei fabrici de avioane din Odesa, oraş din sudul Ucrainei.

Faptele ar fi avut loc „când el era director tehnic al unei fabrici aeronautice şi avea acces la documente clasificate top secret”, precizează comunicatul.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase