Oprescu anunță deschiderea a două noi spitale în București, în 2015

Oprescu anunță deschiderea a două noi spitale în București, în 2015
Publicat: 29/09/2014, 15:09
Actualizat: 12/02/2019, 17:54

„Am alocat peste 200 de milioane de euro spitalelor preluate, în funcție de dimensiuni. Acum, bugetul este mai mic, dar continuăm lucrările pentru finalizarea celor două spitale noi, respectiv Gomoiu și Foișor. Apoi, din 2016, vom demara un alt proiect, respectiv crearea unor policlinici de sector, la care să poată să ajungă orice om, așa cum era pe vremuri”, a spus primarul general Sorin Oprescu, la ZF Pharma & Health Summit ’14.

Primarul Capitalei a precizat că bugetul alocat celor 19 spitale a fost în 2013 cu 20 la sută mai mic decât în anii 2009 – 2012, dar cu toate acestea, 2013 a fost „anul marilor construcții”, întrucât, pentru prima dată după 1989, a fost începută construcția a două spitale, respectiv Foișor și Gomoiu, în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Mediciale din București (ASSMB).

Oprescu a mai spus că în primii doi ani de la preluarea unităților sanitare, respectiv 2009-2011, municipalitatea a avut ca obiectiv prioritar aducerea unităților sanitare la nivelul mileniului III, prin dotarea clinicilor cu aparatură de top, schimbarea mobilierului, care data cel mai devreme din anii ’70, reabilitarea secțiilor chirurgicale, mai ales a blocului operator și a secțiilor de terapie intensivă, dar și a saloanelor, astfel încât să se poată ajunge la standarde optime.

„De asemenea, am mansardat Spitalul Clinic «Sfânta Maria», iar din 2014 există acolo un centru de transplant hepatic, al doilea din România, după Fundeni. La Spitalul Clinic «Colțea», am creat un departament pentru transplant medular, unitatea de venind astfel al patrulea spital din România care face transplant medular. Am continuat lucrările la Spitalul Clinic «Nicolae Malaxa» și la Spitalul de Boli Cronice «Sfântul Luca»”, a adăugat primarul general.

Oprescu a mai spus că în aproape toate spitalele municipalității se desfășoară activitate didactică.

„Prin investițiile și cheltuielile de administrare făcute în acest interval, 2009-2013, de municipalitate, prin ASSMB, mai mult de jumătate din unitățile sanitare au intrat în topul celor mai performante și bine dotate spitale din România, deși în 2009, când au fost preluate, erau din punct de vedere al echipamentelor și al clădirilor la nivelul anilor ’70-’80”, a adăugat Sorin Oprescu.

Primarul a precizat că este vorba despre Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”, singura unitate sanitară din România unde pot fi tratate bolile tropicale și a doua din Capitală cu secție de terapie intensivă pentru bolile infecțioase, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, unde a fost redeschisă, după aproape trei decenii, clinica de chirurgie a profesorilor Juvara și Grigoriu, Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor”, singurul spital din România care are integral numai profil de ortopedie, Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”, a patra unitate din România unde se practică chirurgia robotică, Spitalul Clinic de Bolnavi Cronici și Geriatrie „Sf. Luca”, cea mai modernă clinică din țară destinată recuperării bolnavului vârstnic, Spitalul Clinic „Filantropia”, cu singurul departament de onco-ginecologie din Capitală, unicul departament pentru screening-ului din primele două trimestre de sarcină pentru depistarea malformațiilor fetale antenatale, Spitalul Clinic „Malaxa”, unde funcționează un tomograf unic, pentru persoanele supraponderale, dar și un puternic centru de alergologie, Spitalul Clinic „Colentina”, centru de cercetare medicală, unde va fi centru de excelentă pentru melanom și care poate face investigații PetCT, Spitalul Clinic „Colțea”, unde funcționează, pentru prima dată, un centru de transplant medular, al patrulea din România, Spital Clinic de Psihiatrie „Prof dr. Alexandru Obregia” și un Centru de Evaluare și Tratament a Toxicodependenților pentru Tineret „Sf. Stelian”.

Aceste unități sanitare și celelalte din subordinea ASSMB îngrijesc anual, în medie, 250.000 de bolnavi. În cei cinci ani de la preluare, în aceste spitale au fost tratați, în spitalizare de zi și continuă, aproximativ cinci milioane de persoane, aproape jumătate din afara Capitalei, potrivit statisticilor Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Cei mai mulți pacienți care se internează în spitalele ASSMB sunt din județul Ilfov, urmați de cei din Călărași, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Prahova, Ialomița, Buzău, Olt, Constanța și Galați. În spitalele ASSMB se internează însă și pacienți din alte județe, cum ar fi Suceava, Botoșani, Iași, Mehedinți, Maramureș, Caraș-Severin, Cluj, Satu Mare, Arad, Sălaj și Cluj.

Chiar dacă spitalele nu au statut de unități sanitare de urgență, în medie peste 35 la sută dintre internări sunt urgențe medicale. De asemenea, în 2013, din totalul celor 216.079 cazuri tratate în spitalele ASSMB, peste un sfert au fost intervenții chirurgicale, realizate, în principal, în cele 33 de secții clinice chirurgicale.

Primarul Sorin Oprescu a mai spus că în grija municipalității este și o alta problemă gravă, respectiv infecția cu virusul HIV la consumatorii de droguri, inclusiv etnobotanice. Astfel, un alt obiectiv al ASSMB vizează extinderea capacității de diagnostic și tratament din cadrul propriei rețele, respectiv Spitalul „Victor Babeș”, Spitalul „Al. Obregia” și Spitalul „Sf. Stelian”, precum și dezvoltarea activităților de informare și prevenire în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog și Ministerul Afacerilor Interne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?