Oprescu: Canalul București-Dunăre poate face metropola să devină a cincea capitală dunăreană

Oprescu: Canalul București-Dunăre poate face metropola să devină a cincea capitală dunăreană
Publicat: 28/11/2012, 16:55
Actualizat: 25/06/2013, 17:45

Primarul Sorin Oprescu susține că realizarea canalului Dunăre-București poate face ca orașul să devină a cincea capitală dunăreană, în acest sens, fiind purtate discuții privind finanțarea investiției din fonduri europene cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională.

Potrivit unui comunicat, de miercuri, al Primăriei Municipiului București, Sorin Oprescu a avut, marți seară, o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională, cu care a discutat despre strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și despre posibilitățile de finanțare din fonduri europene a canalului București-Dunăre.

Sorin Oprescu a subliniat importanța conectării Bucureștiului la rețeaua dunăreană, alături de celelalte orașe riverane, demersurile actualei administrații urmărind să asigure participarea în procesul decizional ce vizează Strategia Dunării.

În acest sens, primarul general i-a prezentat oficialului european stadiul lucrărilor proiectului canalului București – Dunăre, lucrări oprite imediat dupa decembrie 1989, respectiv beneficiile acestui proiect pentru Capitala Romaniei și regiunea Dunării de Jos.

„Doresc să mă asigur că acest proiect, susținut de o parte a societății românești și contestat de o alta, este corect prezentat și astfel înțeles prin prisma avantajelor pe care ar urma să le aducă, nu numai nouă românilor, ci și Europei, și mă refer aici la reducerea decalajelor dintre diversele sale regiuni. Canalul București-Dunăre nu înseamnă doar o nouă rută de transport, ci și o sursă de energie, o sursă de apă pentru dezvoltarea unui sistem performant de irigații, o investiție în turism, dar și în protecția mediului”, a spus primarul Oprescu, citat în comunicat.

Potrivit reprezentanților administrației municipale, la rândul său, Johannes Hahn a exprimat disponibilitatea Comisiei de a lua în discuție o viitoare finanțare a lucrărilor la acest proiect, subliniind că așteaptă, inițierea discuțiilor cu oficialitățile române.

„Este un proiect care poate beneficia de finanțarea Uniunii Europene. Având în vedere dimensiunea sa financiară, precum și durata acestuia, mă aștept să fie susținut și la nivelul Guvernului dumneavoastră, nu doar la cel al autorităților locale, în calitatea lor de beneficiari direcți”, a susținut comisarul european pentru Politică Regională, citat în comunicat.

Tot marți, Sorin Oprescu a discutat cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz, căreia i-a prezentat poziția actualei administrații a Bucureștiului cu privire la regiunea Dunării de Jos.

„Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Acțiune a Strategiei Dunării este și canalul care va face ca Bucureștiul să devină port la Dunăre.(…) Sunt ferm convins că stă în puterea noastră ca Bucureștiul să devină a cincea capitală dunăreană și să se alăture celorlalte patru capitale dunărene, Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad”, a afirmat edilul șef al Capitalei.

Totodată, primarul general a mai spus că viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene vor urmări pe lângă dezvoltarea capitalelor și zonele adiacente acestora, implicit, regiunilor de care acestea aparțin, „reducând astfel decalajele încă existente în cadrul Uniunii Europene”.

„Regensburg, orașul care astăzi găzduiește această prima ediție a Forumului Anual al Strategiei Dunării, a fost până în urmă cu nu foarte mulți ani unul dintre cele mai sărace din Bavaria. Astăzi, tocmai prin schimbarea abordării și implicarea factorului local, mai degrabă decât a celui central și prin păstrarea independenței actului administrativ, acest oraș istoric se situeaza între primele zece ale Germaniei”, a dat exemplu ministru Emilia Mueller.

Primarul general Sorin Oprescu a participat marți și miercuri, în orașul german Regensburg, la primul forum anual privind Strategia Uniunii Eropene pentru Regiunea Dunării, la care au mai fost prezenți, printre alții, ministrul Leonard Orban și comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, precum și alți reprezentanți ai orașelor dunărene.

Forumul, organizat de Guvernul din Bavaria și Comisia Europeană, este prima întâlnire de acest gen de la lansarea Strategiei Dunării, în 2011.

Intitulată „Cum putem ajuta Regiunea Dunării pentru a construi o Europă competitivă”, conferința s-a axat pe provocările și oportunitățile din Regiunea Dunării cu privire la investiții și competitivitate economică, precum dezvoltarea infrastructurii și eficiența energetică, precizează sursa citată.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la inițiativa României și Austriei, în 2008, și este implementată de fiecare stat membru riveran și se adresează în special autorităților publice locale și regionale. Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt conectivitatea (transport intermodal, cultură și turism, rețele de energie), protecția mediului (managementul resurselor de apă, protecția biodiversității și managementul riscurilor), creșterea prosperității regiunii Dunării (educație, cercetare, competitivitate) și îmbunătățirea sistemului de guvernare (capacitate instituțională și securitate internă).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple