Ordonanța privind cinematografia, adoptată în Guvern din a șaptea încercare: Ministrul spune că e o urgență culturală

Ordonanța privind cinematografia, adoptată în Guvern din a șaptea încercare: Ministrul spune că e o urgență culturală
Publicat: 29/11/2016, 23:19

”Din discuțiile cu doamna ministru, înțeleg că reprezintă o urgență culturală, care dacă nu s-ar fi concretizat printr-o reformă a legii cinematografiei, s-ar fi adâncit și mai grav disfuncționalitățile deja existente și ar fi fost aduse prejudicii de imagine și de funcționare pentru domeniul cinematografiei din România în raport cu contextul internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

El a mai spus că din proiect au fost eliminate prevederile referitoare la alimentarea Fondului cinematografic.”Nu se regăsesc taxe, nu se regăsesc taxe de la operatorii de telefonie”, a afirmat Iolu, care a completat că ordonanța ”prevede o serie de schimbări legate de modul de finanțare în fondul cinematografic, a producției cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect, modul de organizare al concursului de proiecte cinematografice și transparentizarea acestui concurs. De asemenea, asigurarea obligațiilor de reciprocitate la nivel European privind coproducțiile internaționale și sprijinirea educației audio-vizuale”, a menționat Liviu Iolu.

Ordonanța conține o categorie de concurs pentru regizorii aflați la primul și al doilea lungmetraj, o alta pentru filmele cu microbuget și mărirea procentului obligatoriu de proieții de la 5 la 10% pentru producțiile românești sau cu participare românească.

”O altă serie de intervenții în lege privesc protejarea patrimoniului cinematografic național, prin trecerea Arhivei Naționale de Film din subordinea CNC în cea a Ministerului Culturii. OUG prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale de la RADEF”, a mai informat Liviu Iolu.

Prin noua subordonare, ANF preia și dreptul de administrare al patrimoniului cinematografic al Consiliul Național al Cinematografiei, fără să fie explicată însă modalitatea prin care se schimbă titularul dreptului de administrare, precum și limitele exploatării.

Cât privește situația sălilor de cinema, ordonanța arată că cele nepreluate vor putea intra în grija unității administrativ-teritoriale și reprezentantul Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor «România-Film», o problemă fiind însă aceea că situația exploatării sălilor de cinema nu poate face obiectul ordonanței, iar reglementările nu sunt clare cu privire la situația juridică a acestora.

Potrivit ordonanței, schimbarea creditului pentru producția de filme cu sprijinul financiar nerambursabil în cuantum de până la 80%, va face ca producătorii de filme care primesc acest sprijin să nu mai aibă nicio responsabilitate față de CNC.

Specialiștii atrag atenția că filmele, indiferent de calitatea pe care o vor avea, nu vor mai putea fi urmărite prin numărul de spectatori sau după încasări și, paradoxal, statul care finanțează aceste producții, nu va avea niciun drept asupra lor.

Proiectul nu are avizul Consiliului Național al Cinematografiei și nici al Arhivei Naționale de Film. Ministrul Culturii susține că a avut nenumărate consultări pe marginea ordonanței, chiar dacă 58 de cineaști îi cereau în vară demisia tocmai din cauza lipsei de comunicare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?