Organe ale fostului campion de atletism mort vineri, prelevate de medici din Iași și București

Organe ale fostului campion de atletism mort vineri, prelevate de medici din Iași și București
Publicat: 05/10/2013, 20:07
Actualizat: 25/02/2019, 04:36

Cei doi rinichi și corneele fostului campion de atletism Ștefan Pavel, decedat vineri seară la Iași, au fost prelevate de către medici din Iași și București, unul dintre rinichi fiind dus la un spital din Capitală, iar celelalte trei organe ajungând la pacienți din Iași și Vaslui.

Medicul Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iași, a declarat, sâmbătă, presei că părinții atletului au fost de acord cu prelevarea organelor tânărului care intrase în moarte cerebrală, astfel că pacientul a fost transferat la Centrul Regional de Transplant în cursul serii de vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Transplantul a fost făcut de către o echipă de medici de la Iași, dar și de la Spitalul Fundeni din Capitală.

Directorul Centrului Regional de Transplant din Iași, medicul Raluca Neagu Movilă, a declarat pentru MEDIAFAX că au fost recoltați rinichii, dar și cele două cornee, piele, oase și tendoane, acestea din urmă fiind trimise la banca de țesuturi din București.

„S-au recoltat doar rinichii, cele două cornee, precum și țesuturi. Cordul sau ficatul sunt organele sensibile, cedează primele, nu corespundeau din punct de vedere calitativ. Intervenția medicilor a decurs fără probleme”, a afirmat medicul Raluca Neagu Movilă.

Unul dintre rinichi a ajuns la un pacient cu insuficiență renală, aflat pe lista de așteptare de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași, iar celălalt la un bolnav din București.

Cele două cornee prelevate au ajuns la un tânăr de 23 de ani din Iași, respectiv la un bărbat de 41 de an, originar din județul Vaslui.

„Gestul familiei tânărului care și-a dat acordul pentru prelevare este impresionant. Viața acestui tânăr va continua prin alți oameni”, a afirmat medicul oftalmolog Camelia Bogdănici, din cadrul spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, membru în echipa de prelevare.

Fostul campion național la atletism Ștefan Pavel, în vârstă de 26 de ani, a încetat din viață, vineri seară, la Iași, după ce s-a aflat în comă timp de 12 zile, familia sportivului declarând pentru MEDIAFAX că a fost de acord ca organele tânărului să fie donate.

Sora sportivului, Ema Pavel, a declarat că membrii familiei au decis, vineri dimineață, ca organele tânărului să fie donate, după ce medicii de la Spitalul de Neurochirurgie, unde a fost spitalizat Ștefan Pavel după o altercație, le-au transmis că atletul nu mai are nicio șansă să supraviețuiască.

Ștefan Pavel a fost dus vineri seară la Spitalul Sf. Spiridon pentru prelevare de organe.

Sportivul a fost adus la Spitalul de Neurochirurgie în data de 22 septembrie, după ce s-a lovit la cap de o bordură, în urma unei altercații în fața unui local din oraș.

Ștefan Pavel a fost campion național la mai multe probe de viteză, la atletism, și a participat la campionate europene și la Balcaniadă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase