Paul Lambrino a fost REȚINUT în dosarul retrocedărilor ilegale

Paul Lambrino a fost REȚINUT în dosarul retrocedărilor ilegale

Procurorii anticorupție au emis, vineri seară, după aproape șapte ore de audieri, ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele prințului Paul, care a venit la DNA, în cursul dimineții, însoțit doar de către avocatul său, nu și de prințesa Lia, transmite corespondentul MEDIAFAX.Totodată, procurorii DNA Brașov l-au pus sub control judiciar, în același dosar și pe președintele Academiei de Științe Agricole, Gheorghe Sin.Acesta a fost inculpate pentru că Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, fostul proprietar al terenului revendicat illegal, este în subordinea Academiei de Științe Agricole.

Înainte să intre în sediul DNA Brașov, prințul Paul a fost întrebat de către jurnaliști dacă se simte bine, însă el nu a a răspuns, ci a făcut doar un gest prin care a transmis că nu prea bine.

Reținerea acestuia a avut loc la scurt timp după ce Curtea de Apel Brașov a decis plasarea în arest la domiciliu a omului de afaceri Remus Truică și a avocatului Robert Roșu, precum și controlul judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Dan Andronic, Marius Marcovici și Claudiu Mateescu.

Prințul Paul a ajuns la DNA Brașov, vineri, în jurul orei 10.10, la scurt timp la sediul instituției venind, fără să fie citat sau chemat de către procurori, și Andrei Hrebenciuc, trimis în judecată în dosarul privind retrocedarea unor păduri, alături de tatăl său, Viorel Hrebenciuc, și de alte persoane.

Omul de afaceri Remus Truică a declarat, vineri, înainte ca instanța să decidă dacă îl arestează sau nu, că nu a beneficiat de niciun teren, că nu a luat niciun procent și că nu mai știe din 2010 ce face prințul Paul, precizând că DNA trebuie să demonstreze acuzațiile pe care i le aduce.

Remus Truică a spus, răspunzând unor întrebări privind acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA în dosarul vizând retrocedările ilegale de terenuri, că el nu a beneficiat de niciun teren și nici nu a primit vreo sumă din procentele care ar fi fost cerute în schimbul intervențiilor pentru restituirea unor proprietăți, care, conform procurorilor, ar fi fost între 50 și 80.

Omul de afaceri a precizat că este dreptul procurorilor să formuleze orice acuzație, însă și el are dreptul să se apere și să le demonteze.

„Eu nu am intrat în posesia niciunui teren și nu am primit nici 5, nici 1, nici 12 la sută, niciun procent. O companie a semnat un contract de cesiune de drepturi litigioase cu prințul Paul. (…). Am fost partener minoritar (n.r. – în companie)”, a afirmat Truică.

Acesta a adăugat că din 2010 nu mai știe ce face prințul Paul, și nici nu vrea să mai știe.

Ședința în care Curtea de Apel Brașov a luat în discuție propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă a omului de afaceri Remus Truică, a directorului general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, a avocatului Robert Roșu, a fostului consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, și a omului de afaceri Claudiu Mateescu, director general al dezvoltatorului imobiliar Impact, s-a încheiat joi noapte, în jurul orei 2.30, după mai bine de zece ore, decizia rămânând în pronunțare.

Întrucât ordonanțele de reținere ale celor cinci persoane vizate în acest dosar au expirat, aceștia au fost lăsați să plece.

Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roșu, Marius Marcovici și Claudiu Mateescu au fost reținuți, miercuri noapte, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, iar joi după-amiază au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Remus Truică pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, a lui Dan Cătălin Andronic, jurnalist și consultant politic, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență, a lui Robert Mihăiță Roșu, avocat partener în cadrul unei case de avocatură, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălarea banilor și complicitate la abuz în serviciu, a lui Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societăți comerciale și consilier, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălarea banilor, dar și a lui Claudiu Lucian Mateescu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Mihăiță Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

La acest grup infracțional au aderat, în anul 2007, Dan Andronic și Marius Marcovici, iar în 2011 și Claudiu Mateescu.

Potrivit anchetatorilor, rolul lui Remus Truică în cadrul grupului a fost „esențial, în sensul că persoana, reputația și susținerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenței, Truică cerând în schimbul traficului de influență între 50-80% din fiecare bun obținut, iar prejudiciul în acest caz depășind 135 de milioane de euro.

Conform referatului procurorilor de arestare preventivă a acestora, în același dosar al retrocedărilor ilegale mai apar miliardarul israelian Benjamin Steinmetz și consultanții Tal Silberstein și Shimon Sheves, acesta din urmă fiind șeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin.

Potrivit aceluiași referat, Benjamin Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat în afaceri, în România, în anul 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.

Miercuri, procurorii DNA Brașov au făcut percheziții la casa omului de afaceri Remus Truică, de unde au fost ridicate mai multe documente, dar și la locuința și la o casă de vacanță a lui Dan Andronic, asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul și Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Ancheta penală a DNA Brașov vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care ar fi fost comise în perioada 2006 – 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziții în București și județul Ilfov, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane.

Prințul Paul și soția sa, prințesa Lia, au fost citați, miercuri, la DNA Brașov, pentru a da declarații în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, însă în drum spre Brașov prințului i s-a făcut rău și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, fiind externat joi.

Numele prințului Paul a fost menționat și în dosarul în care sunt acuzați Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza și Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”, într-o discuție telefonică interceptată de către procurori. Imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prințul Paul, arătau procurorii DNA.

Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc și alți inculpați din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prințului Paul și prințesei Lia că vor interveni pe lângă autorități pentru ca aceștia să obțină mai multe terenuri și clădiri.

Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați, în 15 octombrie 2014, la DNA Brașov, nefiind puși sub urmărire.

Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob și Ioan Adam au acționat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza și Paul Lambrino.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului