Pentagonul a anunțat numele firmei care va construi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

Pentagonul a anunțat numele firmei care va construi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu
Publicat: 12/07/2013, 19:44
Actualizat: 01/02/2019, 04:27

Pentagonul a anunțat miercuri seara pe site că firma Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a câștigat licitația pentru construirea sistemului de apărare antirachetă la baza de la Deveselu, în care vor fi instalați interceptori de tip SM-3.

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza va ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare și în ea vor fi staționați aproximativ 200 de militari și tehnicieni americani.

„Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia, est), a obținut un contract ferm cu preț fix (…) în valoare maximă de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea și construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România”, anunță Pentagonul pe site.

„Lucrările vor fi efectuate în România și la Morrestown, în New Jersey (nord-est)”, continuă Pentagonul în acest anunț, precizând că „o combinație de fonduri pentru construcții militare din exercițiul financiar pe 2013 și fonduri din exercițiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare și inginerie în valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate” în acest sens.

„Licitația a fost anunțată pe Internet și s-au primit opt oferte”, precizează Pentagonul în finalul anunțului, adăugând că activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.

Lucrările includ construirea instalației de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare și transmisiuni; construirea zonei de locuit și crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, în aprilie, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională Rose Gottemoeller.

„Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA) la Baza Deveselu și vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcția acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, într-o vizită la București.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al Statelor Unite din Europa ar urma să devină operațională în 2015.

Unele îngrijorări cu privire la Baza Deveselu au apărut după ce administrația americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunțând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a amenințărilor din partea Coreei de Nord.

„Banii pentru bază sunt deja prevăzuți în buget și vrem ca proiectul de construcție să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operațională”, a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, „nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un „partener foarte important” pentru Statele Unite.

Președintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că „există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă „imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influența planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: „Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul național și bugetul apărării în sprijinul proiectului”.

Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate și sunt disponibile, prin urmare, „nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce privește România”. „Ați fost un partener foarte important și considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului