Pentru Cumințenia Pământului s-au strâns doar 562.117 euro. Ce se întâmplă cu banii donați dacă nu se atinge ținta de 6 milioane de dolari

Pentru Cumințenia Pământului s-au strâns doar 562.117 euro. Ce se întâmplă cu banii donați dacă nu se atinge ținta de 6 milioane de dolari
Publicat: 16/08/2016, 20:50

„Am depășit o jumătate de milion de euro în campania ‘Cumințenia Pământului’. Suma totală este de 562.117 euro. În doar două săptămâni am reușit să strângem peste 200.000 de euro”, a scris marți Corina Șuteu pe pagina de Facebook, făcând referire la faptul că suma anunțată la 1 august era de 361.098 de euro.

Defalcate, sumele totale, în funcție de modalitatea prin care s-a donat, sunt următoarele: 349.637 de euro – prin transfer bancar, 122.956 de euro – prin site-ul brancusiealmeu.ro, 50.016 euro – prin eMag și 39.508 euro – prin SMS.

Donații de câte doi euro prin SMS pentru achiziția sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși s-au putut face începând de vineri, 22 iulie. Numărul de SMS-uri trimise este actualizat constant și poate fi verificat la acest link: http://www.donatie.ro/index.php/doneaza-prin-sms/alege-organizatia/brancusi-e-al-meu.

Week-end-ul trecut, 13-14 august, a avut loc festivalul Summer Well, care s-a alăturat campaniei și unde participanții au putut dona direct cu cardul la festival, Ministerul Culturii punând astfel la dispoziție o nouă modalitate de colectare a donațiilor – POS-uri mobile. Participarea instituției la festival a fost posibilă datorită găzduirii de către Summer Well, datorită UniCredit Bank România și eMAG. Până în prezent Ministerul nu a anunțat suma colectată doar în cadrul festivalului. Nici în cazul Electric Castle (festival care s-a desfășurat în perioada 14 – 17 iulie) nu a comunicat suma colectată acolo, dar a anunțat numărul total al donatorilor de la festival (7.920 de persoane).

În plus, la începutul lunii, pe 3 august, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a comunicat faptul că a donat 100.000 de lei (peste 22.000 de euro).

Campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”, lansată oficial în luna mai de către Guvenul României și Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de șase milioane de euro.

În zilele de 1 și 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) se anunță sumele colectate.

Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro (secțiunea „Întrebări frecvente”), în situația în care până la data de 31 octombrie suma nu este completă, banii donați în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.

De asemenea, în cazul în care sumele donate depășesc valoarea necesară achiziționării statuii, ele pot fi utilizate, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării și punerii în valoare a operei „Cumințenia pământului” – se precizează pe site.

Prețul pentru achiziția operei „Cumințenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii și actualii proprietari ai statuii, moștenitorii inginerului Gheorghe Romașcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de șase milioane de euro trebuie colectați prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și celor juridice.

Potrivit anunțului făcut marți, 15 august, de Corina Șuteu pe Facebook, „În perioada următoare Adrian Ghenie va dona contravaloarea uneia dintre lucrările sale, Teatrul Național din București va deschide stagiunea de toamnă cu un spectacol dedicat campaniei pentru ‘Cumințenia Pământului’, toți banii strânși pe bilete fiind donați în conturile campaniei, iar o serie de companii private și-au anunțat intenția de a susține achiziționarea lucrării lui Brâncuși prin intermediul donațiilor”.

De asemenea, TVR va organiza un teledon dedicat în data de 18 septembrie care va avea o durată de opt ore, potrivit informațiilor Televiziunii Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?