Percheziții în Oradea și Iași, la persoane suspectare de infracțiuni informatice și fals de monedă

Percheziții în Oradea și Iași, la persoane suspectare de infracțiuni informatice și fals de monedă
Publicat: 12/03/2013, 13:54
Actualizat: 25/06/2013, 18:18

Anchetatorii fac marți 37 de percheziții în Oradea și Iași, la persoane suspectate că au pus în circulație valută falsă și au falsificat carduri bancare, pe care le-au folosit pentru a cumpăra din magazine de lux din UE electronice, parfumuri și bijuterii, producând un prejudiciu de 300.000 de euro.

Perchezițiile sunt făcute de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organziată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea la 34 de adrese din Oradea și la alte trei din Iași.

La finalul perchezițiilor, persoanele suspectate de infracțiuni informatice și fals de monedă vor fi duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea pentru audieri, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional, format din 26 persoane, a fost inițiat, constituit și coordonat de doi bărbați din Oradea, în vârstă de 33 și, respectiv, 37 de ani, aceștia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.

Unii dintre membrii grupării sunt suspectați că, în perioada 2012 – 2013, au obținut fraudulos conturi bancare aparținând unor cetățeni străini. Aceste conturi au fost transmise apoi altor membri ai grupării care dețineau echipamente hardware și software, cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică.

Ulterior, membrii grupării au folosit cardurile falsificate atât în România, cât și în alte state din Uniunea Europenă, cumpărând din magazine de lux produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri și alte bunuri.

„Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obținuți în urma valorificării produselor în străinătate erau trimiși în țară și împărțiți între membrii grupării, în funcție de rolul fiecăruia”, a precizat Poliția Română.

De asemenea, membrii grupării infracționale sunt suspectați și de activități de skimming în Uniunea Europeană, după ce ar fi montat aparatură electronică pe bancomate pentru a copia datele de identificare ale cardurilor bancare, de retrageri frauduloase de bani, de falsificare de cărți de identitate, de punere în circulație de valută falsă și de spălare de bani.

Pentru documentarea activității infracționale a grupării, polițiștii BCCO Oradea și procurorii DIICOT au cooperat cu autoritățile judiciare din Olanda, Ungaria și Cehia.

Valoarea prejudiciului estimat, până în prezent, în această cauză este de aproximativ 300.000 de euro, potrivit Poliției Române.

În această cauză se fac cercetări pentru inițiere, constituire a unui grup infracțional organizat, respectiv aderare la un astfel de grup și sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, în vederea comiterii unor infracțiuni grave, falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulație, în orice mod, a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării unor operațiuni cu instrumente de plată electronică false, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, accesul fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificare de monedă și punerea în circulație de monedă contrafacută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern