Percheziții la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, în biroul omului de afaceri Alin Simota

Percheziții la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, în biroul omului de afaceri Alin Simota
Publicat: 11/06/2013, 11:48
Actualizat: 05/04/2019, 03:46

Anchetatorii au descins, marți dimineață, la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, unde fac percheziții în biroul finanțatorului echipei de fotbal, Alin Simota, în prezența acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ancheta în acest caz este coordonată de procurorii DIICOT Alba.

La ora transmiterii acestei știri, anchetatorii percheziționează biroul omului de afaceri Alin Simota de la baza sportivă din municipiul Petroșani, perchezițiile având loc în prezența acestuia, care a fost adus de la locuința sa la baza sportivă.

Alin Simota este consilier local PNL la Petroșani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier județean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcțiilor, cât și în domeniul energetic, câștigând mai multe licitații organizate de Consiliul Județean, în perioada în care a fost consilier județean.

De asemenea, Simota este finanțatorul echipei de fotbal Jiul Petroșani, care în pauza competițională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăți comerciale, unele dintre ele intrând în insolvență, s-a aflat de mai multe ori în atenția anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă și emitere de file cec fără acoperire.

Potrivit ultimei declarații de avere completată în 31 iulie 2012, după preluarea mandatului de consilier local la Petroșani, Alin Simota are în proprietate o garsonieră de 23 de metri pătrați cumpărată în 2005. El nu are menționate în declarația de avâre mașini, terenuri sau alte bunuri a căror valoare să depășească 5.000 de euro și nici sume în conturi sau depozite bancare.

Consform aceleiași declarații, Simota a încasat în anul fiscal anterior 7.426 de lei din indemnizația de consilier județean și alți 2.508 lei ca inginer la SC Simar Comimpex.

În declarația de avere pe care a completat-o în 13 iunie 2012, la încheierea mandatului de consilier județean, Simota scria că are, pe lângă garsoniera din Petroșani, un apartament în București de 58 de metri pătrați, din 2004, un apartament la Cannes, în Franța, din 2007, în suprafață de 860 de metri pătrați și o casă în SUA, cumpărată în 2006.

În declarația de interese din 31 iulie 2012, Alin Simota a scris că este președintele filialei Petroșani a PNL și vicepreședintele Biroului Permanent Teritorial Hunedoara al PNL.

El a mai notat în document că este asociat unic și director la SC Simar Comimpex SRL Petroșani și asiociat la societățile Exchange Invest SRL Petroșani și Europaphone SRL Petroșani.

În ianuarie 2010, una dintre societățile lui Simota, Simar, și-a adjudecat o licitație de reabilitare a unei entități medicale, oferind – potrivit anunțului de atribuire – un preț aproape de jumătatea valorii estimate. Astfel, dacă valoarea inițială a proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalului Județean de Urgență Deva fusese estimată la 4.136.952,10 lei fără TVA, Simar a devenit câștigătoare cu prețul de 2.592.261 lei fără TVA.

Câteva luni mai târziu, mai exact în iunie 2010, Simar a beneficiat de o suplimentare, în baza unui alt contract de la CJ Hunedoara, pentru „lucrări suplimentare” la aceeași clădire a Spitalului Județean. De data aceasta, valoarea a fost de 258.563 lei fără TVA.

Tot în anul 2010, o altă firmă, Atomis, care avea sediul declarat la aceeași adresă cu Simar, a ofertat și câștigat o altă licitație organizată de CJ Hunedoara, care avea ca obiect reabilitarea bazei sportive „Michael Klein” din municipiul Hunedoara. Valoarea inițială a fost de 520.000 de lei, iar în urmă cu câteva luni și acest proiect a fost suplimentat în baza actelor adiționale cu 184.000 de lei, fără TVA.

Cunoscute ca fiind societățile lui Alin Simota, Simar și Atomis au avut de-a lungul anilor contracte și cu Termoelectrica, dar și cu firmele de gospodărire locală din localitățile Văii Jiului, în cadrul unor proiecte care prevedeau extinderea rețelelor electrice sau a celor de gaz.

Astfel, Simar a reușit să obțină, în 2007, înainte ca Simota să ajungă consilier județean, dar fiind membru PNL, licitația pentru construcția unei grădinițe în Petroșani, localitate condusă de democrat-liberalul Tiberiu Iacob Ridzi. Prețul cu care Simar și-a adjudecat lucrarea a fost de 1.520.683,64 lei, din care în conturile firmei au intrat, până la începutul anului trecut, aproximativ 1.230.000 lei. Constructorul a reușit între timp să majoreze valoarea întregii investiții undeva la 2.460.000 lei cu TVA, majorare pe care oficialii de la Petroșani o justificau tot prin lucrări suplimentare. După trei ani de la licitație, grădinița nu este finalizată.

Aceeași firmă, Simar, a executat lucrări și pentru Primăria hunedoreană Uricani, condusă de social-democratul Dănuț Buhăescu, pentru reparații și modernizări la unitatea medico-socială. Contractul a fost semnat în 2008, iar un control al Curții de Conturi efectuat în 2010 la Primăria Uricani a arătat că administrația locală trebuie să recupereze peste 20.000 de lei, după ce a achitat, către Simar, lucrări la suprapreț. Firma cerut, iar Primăria Uricani a plătit, doar pentru manoperă, cu circa 4.000 de lei/bucată mai mult. În devizul de ofertă „Montaj utilaj încălzire” s-a convenit un preț al manoperei de 14.910 lei/bucată pentru cazan de apă fierbinte. Situațiile de plată aferente lunilor martie și aprilie 2009 întocmite de Simar și acceptate la plată de Primăria Uricani relevă însă faptul că pentru decontarea lucrărilor menționate s-a utilizat un preț al manoperei de 19.140 lei/bucată, adică cu 4.230 lei mai mult decât era stipulat în deviz. Majorarea nejustificată a deconturilor pentru lucrare a condus, potrivit inspectorilor Curții de Conturi, la producerea de „cheltuieli nejustificate” în sumă estimată de 22.157,68 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Statul plăteşte câte 15.000 de lei. Românii ce vor primi cele 2 vouchere. E urgent
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu