Peste 10.600 de persoane, fără prestațiile sociale din cauza neplății taxelor și impozitelor locale

Peste 10.600 de persoane, fără prestațiile sociale din cauza neplății taxelor și impozitelor locale
Peste 10.600 de persoane au rămas fără venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau indemnizația pentru creșterea copilului, prestațiile fiind suspendate din cauza neachitării taxelor și impozitelor locale, se arată într-un răspuns solicitat de MEDIAFAX.
Publicat: 20/05/2013, 13:34
Actualizat: 28/09/2018, 14:10

Peste 10.600 de persoane au rămas fără venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau indemnizația pentru creșterea copilului, prestațiile fiind suspendate din cauza neachitării taxelor și impozitelor locale, se arată într-un răspuns solicitat de MEDIAFAX.

Ministerul Muncii, Famililei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice precizează, în răspunsul transmis, luni, agenției MEDIAFAX, că, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, 10.668 de dosare au fost suspendate din plată ca urmare a neachitării de către beneficiari a impozitelor și taxelor locale.

Din cele 10.668 de plăți suspendate, cele mai multe sunt alocații pentru sprijinirea familiei (4.486 de cazuri din totalul de 281.000 de beneficiari).

Din datele centralizate rezultă că au mai fost suspendate 3.369 de dosare pentru acordarea venitului minim garantat, din 221.000 înregistrate în total, și 2.813 de indemnizații pentru creșterea copilului, dintr-un total de 144.000.

Județele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de suspendare a indemnizației pentru creșterea copilului sunt: Suceava (246), Dolj (208), Constanța (136) și în București (898).

Cele mai multe dosare pentru acordarea alocației pentru sprijinirea familiei au fost suspendate în Mureș (582), Iași (380), Satu-Mare (293), Dolj (247), Vaslui (204), Buzău (176), Girgiu (157), Botoșani (142), Sibiu (141), Suceava (127), Vrancea și Călărași (câte 122).

Județele în care se înregistrează cele mai multe persoane care au rămas fără venitul minim garantat din cauză că nu și-au achitat taxele și impozitele locale, sunt: Mureș (398),Călărași (347), Dolj (307),Vrancea (158), Iași (155), Buzău (153), Dâmbovița (143), Covasna (120), Brăila (118), Teleorman (105) și Giurgiu (104).

Legea asistenței sociale nr. 292/2011 reglementează, la articolul 9, alineatul 9, condiționarea acordării beneficiilor de asistență socială și de achitarea obligațiilor de plată față de bugetul local.

„Beneficiile de asistență socială finanțate din bugetul de stat și, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligațiilor de plată față de bugetul local”, se arată în articolul menționat.

În actele normative subsecvente, această obligație a fost reglementată ținând cont de specificul și natura beneficiilor de asistență socială și se aplică doar în cazul ajutorului social (VMG), a alocației pentru susținerea familiei (ASF) și al indemnizației pentru creșterea copilului (ICC).

Totodată, deși „obligațiile de plată față de bugetul local” reprezintă impozite și taxe, amenzi și alte penalități, legislația subsecventă face referire doar la impozitul pe clădiri și terenuri și taxa asupra mijloacelor de transport, numai în cazul în care aceste bunuri sunt în proprietatea beneficiarului dreptului.

Conform prevederilor Codului Fiscal, aceste impozite/taxe se plătesc anual, în două rate egale, pănă la datele de 31 martie și 30 septembrie, plata cu anticipație atrăgând după sine bonificații de până la 10 la sută, iar depășirea datei de 30 septembrie atrăgând după sine aplicarea de penalități și majorări.

„Ținem să menționăm faptul că autoritățile administrației publice locale au la dispoziție instrumentele legale, respectiv, prevederile articolului 286 din Codul fiscal și ale articolului 125 din Codul de procedură fiscală, în baza cărora pot să dispună asupra plății/scutirii/eșalonării/amânării/reducerii, pentru anumite categorii de persoane, a nivelului impozitelor și taxelor locale”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Începând cu anul 2013, potrivit modificărilor aduse OUG nr. 124/2011, prin Legea nr.166/2012, verificarea plății impozitelor și taxelor locale se efectuează doar în cazul familiilor și persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puțin șase luni. Sunt excluse de la această verificare familiile monoparentale.

De asemenea, există o perioadă de grație de 60 zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul primește prestația socială, urmând ca după această perioadă să se procedeze la suspendarea dreptului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
INTERZIS total pentru cei cu TELEFOANE mobile. Detaliul de care nimeni nu ține cont
Trei milioane de pensionari, bani în plus. De când cresc veniturile
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?