Peste 170 de milioane de euro pentru reabilitarea a 7 kilometri de plajă între Mamaia și Eforie Nord

Peste 170 de milioane de euro pentru reabilitarea a 7 kilometri de plajă între Mamaia și Eforie Nord
Publicat: 30/04/2013, 11:32
Actualizat: 28/09/2018, 00:49

Rovana Plumb a semnat contractul de finanțare a proiectului „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”, la sediul Administrației Bazinale Dobrogea – Litoral din Constanța, spunând că după finalizarea acestui proiect suprafața plajei va crește cu peste 33 de hectare între Mamaia și Eforie.

„Semnăm prima fază a proiectului, care cuprinde zona litoralului de la Mamaia și până la Eforie Nord, pe o lungime de 7,5 kilometri de plajă. Prin implementarea acestui proiect va crește suprafața plajei cu 33,3 de hectare și avem un impact de creștere a potențialului de turiști în această zonă cu cel puțin 32.000 de turiști. (…) Încercăm ca prin investițiile pe care le facem să redăm litoralului nu numai ecosistemul și echilibrul acestuia, dar și importanța turistică necesară pentru a aduce cât mai mulți turiști și pentru a fi o zonă profitabilă”, a declarat Rovana Plumb, la Constanța, după semnarea acestui contract, potrivit unei „stiri MEDIAFAX„.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a spus că acest proiect este la fel de important ca autostrada pentru că degeaba se fac investiții și promovare dacă nu există plaje.

„Este cel puțin la fel de important ca autostrada pentru Constanța. Ce s-a semnat astăzi și lucrările care vor începe în toamnă sunt cel puțin la fel de importante ca autostrada. Degeaba facem promovare, degeaba facem investiții dacă noi nu avem plaje pentru de fapt că oamenii vin aici pentru plaje. Restul infrastructurii este aferentă acestei plaje și dacă nouă ne dispare plaja, atunci dispare tot ce înseamnă turism investiții, locuri de muncă. Faptul că vor fi peste 30 de hectare de plaje în plus este un lucru extraordinar. Asta îi ajută și îi stimulează și pe investitorii privați ca să facă niște investiții pe termen lung pentru că nu se recuperează atât de ușor, cu sezonul care este de trei luni de zile, însă pe termen lung vor fi siguri că nu le va mânca apa temelia hotelului pe care îl ridică sau pe care îl renovează”, a afirmat Radu Mazăre.

El a mai spus că își propune ca două dintre digurile care vor fi realizate în urma acestui proiect să fie transformate ulterior în insulițe.

„Sunt în discuții cu doamna ministru, cu cei de la Apele Române, pentru că proiectul prevede atât proiectare, cât și execuție, două dintre digurile acestea să fie, nu știu dacă integral cu banii din acest proiect, însă să le transformăm în insulițe. Discutăm despre acest lucru de 5-6 ani, proiectul a fost semnat, va fi mult mai simplu, nu pot să spun că toată cheltuiala va fi din acest proiect. Dar două din aceste diguri vor fi transformate în insulițe, una la plaja Modern, alta la începutul stațiunii Mamaia, în partea de sud”, a menționat Radu Mazăre.

Valoarea proiectului este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat și 43.416 de euro contribuția beneficiarului (Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).

Prin acest proiect sunt propuse măsuri de protecție a eroziunii costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste 7 kilometri de plajă, în cinci zone prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord.

Investiția ar urma să fie finalizată la sfârșitul anului 2015, iar începând de anul viitor ar putea începe un proiect similar și în zona de sud a litoralului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații