Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1. Arhitectul-șef Olivia Ciobanu: ”Reducem birocrația și lovim corupția. Cetățeanul trebuie să fie informat, să aibă imaginea reală a acestui proiect de anvergură”

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1. Arhitectul-șef Olivia Ciobanu: ”Reducem birocrația și lovim corupția. Cetățeanul trebuie să fie informat, să aibă imaginea reală a acestui proiect de anvergură”
Publicat: 10/02/2020, 17:36
Actualizat: 10/02/2020, 17:43

În anul 2000, teritoriul Sectorului 1 a fost reglementat prin Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București, numai că – de atunci – cei implicați într-un proiect cu beneficii indiscutabile pentru cetățenii sectorului duc o muncă de Sisif. Tergiversări, contre, piedici diverse, încercări de dezinformare constantă a locuitorilor, o birocrație sufocantă, la toate nivelurile. În toți acești ani, peste 650 de documentații de urbanism au fost inițiate, avizate și aprobate, numai că Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 rămâne, încă, pe masa de lucru.

Arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că – deși pare incredibil – sectorul nu a beneficiat, până acum, de un astfel de Plan Urbanistic Zonal, asta în timp ce alte sectoare ale Capitalei sunt cu un pas înainte.

Disfuncționalități majore la nivelui Sectorului 1

La nivelul Sectorului 1 există disfuncționalități care nu pot fi trecute cu vederea. Lipsește o infrastructură rutieră și edilitară în zona de nord a Bucureștiului, spre exemplu, fiind imposibil ca aceasta să fie realizată fără o documentație de urbanism aprobată. Nu există o ”conectivitate” între Sectorul 1 și Sectorul 6, putând fi utilizate numai Podul Grant și Podul Basarab, numai că acestea sunt insuficiente din punct de vedere al traficului. Nu există un ”transport integrat” – atât în cea ce privește localitățile învecinate Sectorului 1, cât și în interiorul sectorului. Mai mult, sistemul de parcaje publice menit a facilita accesul la transportul în comun este precar.

Pe de altă parte, locuințele sociale și cele destinate tinerilor sunt insuficiente – ținând cont de cererile înregistrate -, iar salba de lacuri duce lipsa unei ”amenajări peisagere corespunzătoare”.

”Dotările de interes public vor fi dezvoltate în paralel cu apariția ansamblurilor de locuit, iar prin intermediul documentației P.U.Z. va fi încurajată o dezvoltare policentrică acestor minime dotări, astfel încât să existe acces pietonal la ele sau prin mijloacele de transport public. În același timp, Sectorul 1 va beneficia de o suprafață mai mare de spațiu verde amenajat, fizic, în teren, cu acces nelimitate pentru locuitori”, declară Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei.

Daniel Tudorache: ”Dotările de interes public vor fi dezvoltate în paralel cu apariția ansamblurilor de locuit”

Olivia Ciobanu: ”Blocarea Planului Urbanistic Zonal alungă investitorii”

Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, spune că acest Plan Urbanistic Zonal de o importanță covârșitoare este, pur și simplu, blocat din cauza unor demersuri care au ca scop tocmai dezinformarea locuitorilor. Sunt lansate în piață ipoteze absurde, conform cărora cetățenii din anumite zone ale Sectorului 1 se vor trezi cu locuințele la pământ sau nu vor mai beneficia de spațiile verzi atât de necesare, numai că adevărul este cu totul altul.

Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) constituie ”o necesitate de valoare maximă” și, mai spune Olivia Ciobanu, ”cetățenii sectorului trebuie să fie informați corect pentru a avea imaginea de ansamblu a acestui proiect de anvergură”. Însă, tocmai din cauza întârzierilor nejustificate și a faptului că totul pare a se transforma într-o tentativă zadarnică de a oferi locuitorilor Sectorului 1 zone care să beneficieze de o infrastructură adecvată și de construcții ridicate conform unui plan dinainte stabilit, și nu alandala, investitorii pregătiți să acționeze nu pot face niciun pas.

Totul s-a transformat într-o adevărată partidă de șah, adversarii P.U.Z. apelând la toate mijloacele pentru ca ”șahul etern” să persiste. Iar investițiile, firește, sunt blocate, cu toate că un astfel de Plan pe termen mediu și lung ar avea ca rezultat reducerea birocrației și o lovitură dată, în plin, corupției. ”Reducem birocrația și lovim corupția”, asigură Olivia Ciobanu.

”Punctul de plecare” în emiterea mai rapidă a certificatelor de urbanism”

Implicată 100% în acest Plan Urbanistic Zonal care ar aduce transformări spectaculoase în Sectorul 1, Olivia Ciobanu spune că nu este absolut nimic hotărât în culise, iar cei care susțin contrariul oferă o imagine deformată asupra realității.

Acesta este, de fapt, adevăratul motiv pentru care foarte mulți cetățeni bombardează primăria cu petiții și reclamații, nefiind în posesia informațiilor exacte despre acest proiect de anvergură și, firește, căzând în plasa întinsă, cu abilitate, de adversarii înfocați ai P.U.Z. O astfel de documentație complexă are, firește, obiective precise, trasate în urma unor studii amănunțite. Iar Planul Urbanistic Zonal al Sectorului nu ”distruge”, ci pune lucrurile într-o ordine firească, aducându-le în normalitate.

”Restricțiile și condiționările impuse de zona în care se află terenurile respective vor fi respectate. Înțelegem, prin asta, zonele de protecție ale monumentelor istorice trasate – care vor fi trasate în funcție de arealul de vizibilitate -, zonele cu potențial arheologic care impun cercetare și/sau descărcare arheologică, zonele afectate de rețelele edilitare majore. Și mă refer la, printre altele, la apeducte sau linii electrice subterane”, declară Olivia Ciobanu.

Totodată, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1 transmite că acest Plan Urbanistic Zonal nu înseamnă că se va interveni asupra zonelor protejate, fiindcă acestea urmează a fi tratate  -unitar – la nivelul Municipiului București.

”Beneficiile se regăsesc, în primul rând, la nivelul cetățeanului”

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, în pofida celor declarate de cei care nu susțin o astfel de documentație, ar aduce beneficii incontestabile la nivelul cetățeanului din sector.

”Acesta va putea să obțină o imagine completă cu privire la ceea ce poate să construiască pe teren, ce restricții și condiționări are și ce avize îi sunt necesare. Va putea obține toate informațiile prin simpla solicitare a unui Certificat de urbanism. Cum Zona de Nord a Sectorului 1 nici măcar nu beneficiază, azi, de o infrastructură și edilitară minimă, P.U.Z. oferă suportul dezvoltării tuturor rețelelor necesare, ceea ce ar avea ca rezultat terenuri construibile în cele mai bune condiții”, asigură Olivia Ciobanu.

”Proiectul Spitalului de importanță municipală și supra-municipală”

Nu trebuie trecut cu vederea transportul în comun în interiorul Sectorului 1 – care, prin P.U.Z., va fi îmbunătățit -, acolo unde sunt înregistrate mari carențe, astfel încât cei care tranzitează sectorul, cu mașina personală, pierd foarte mult timp în trafic. Însă o temă de o importanță covârșitoare care ar putea fi rezolvată prin Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 este proiectul care vizează un domeniu extrem de sensibil – sănătatea.

”Viitorul Spital de importanță municipală și supra-municipală (este vorba despre relocarea Spitalului de Urgență Floreasca, a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” și Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri) ar facilita accesul la o unitate de primiri urgențe de capacitate mare, destinată a asigura servicii de sănătate la cele mai înalte standarde”, mai spune arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu.

Acest proiect ar fi însoțit și de dezvoltarea liniei de metrou în zona Șoseaua București-Târgoviște – existând propunerea pentru ca o stație de metrou să fie amplasată în vecinătatea imediată a spitalului. Dar, pe larg, despre fiecare dintre aceste obiective pe care la propune Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, în materialele următoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât