Ponta a stat la coadă pentru a intra în peștera Sfântului Andrei: Nu mi-a căzut rangul

Ponta a stat la coadă pentru a intra în peștera Sfântului Andrei: Nu mi-a căzut rangul
Publicat: 30/11/2013, 17:12
Actualizat: 29/09/2018, 03:46

Victor Ponta a ajuns sâmbătă, în jurul orei 11.30, la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din comuna constănțeană Ion Corvin, acesta fiind însoțit de vicepremierul Gabriel Oprea și de șeful Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul a asistat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

După terminarea slujbei, în jurul orei 13.00, Ponta a vrut să viziteze peștera Sfântului Andrei și s-a așezat la coada deja formată de zeci de credincioși. După aproximativ un sfert de oră, premierul a intrat în peșteră, unde s-a rugat.

La ieșirea din peștera Sfântului Andrei, Ponta a aprins o lumânare.

Ulterior, el a fost întrebat de jurnaliști de ce a stat la coadă și nu a vrut să intre în față, Ponta răspunzând: „Pentru că nici aici, nici la alte evenimente religioase, cum e Sfânta Parascheva, nu m-am dus niciodată în față și ar fi un semn de lipsă de respect pentru cei care stau la coadă. După cum ați văzut, nu mi-a căzut rangul, ca să zic așa. Dacă timpul îmi permite stau la coadă, dacă nu, nu mă duc în față”.

De asemenea, trei bătrâne l-au întrebat când le va mări pensiile, iar Ponta le-a răspuns că de la 1 ianuarie.

Totodată, premierul le-a urat „La mulți ani!” celor care își serbează onomastica de Sfântul Andrei și a spus că își doreșre ca atât de Sfântul Andrei, cât și de Ziua Națională românii să fie „mai liniștiți”.

„Vreau să le urez «La mulți ani!» tuturor celor care își serbează ziua de nume. Mă bucur foarte mult că înainte de Ziua Națională este ziua patronului religios al României, Sfântul Andrei, și că îmi doresc, în aceste zile, așa cum vremea e foarte frumoasă, să fim cu toții mai liniștiți și să facem lucruri bune”, a spus Ponta.

Întrebat ce cadou îi va face fiului său Andrei, premierul a spus că îl va lua la parada organizată de Ziua Națională, la București.

El a menționat că de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” va pleca la București, pentru a se asigura că toate pregătirile pentru Ziua Națională sunt „în regulă”.

„Merg la București, pentru că vrem să fim siguri că toate pregătirile pentru mâine sunt în regulă și să dăm semnalul unei țări puternice și a unei țări unite. Sper ca toți cei 20 și de milioane de români, mâine (n.r. – duminică) să lase deoparte orice poate să fie un conflict și să ne purtăm ca oameni mândri de țara noastră”, a mai spus Ponta.

Câteva mii de persoane din întreaga țară au venit, sâmbătă, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei, ridicată în vecinătatea peșterii din comuna constănțeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe creștinătorul și protectorul românilor.

Mulți dintre credincioși au ajuns la mănăstire încă de vineri seară, ei participând la slujbă în biserică sau dormind în mașini.

Ceremoniile au început sâmbătă dimineață, la ora 08.00, când a fost sfințită capela amenajată în peștera Sfântului Apostol Andrei, după care Arhiepiscopul Tomisului, IPSTeodosie, împreună cu un sobor de preoți, a început Sfânta Liturghie pe esplanada amenajată în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii.

La festivități a fost prezent și mitropolitul de Theoupoleos, IPS Panteleimon, care a adus din Grecia, de la Tesalonic, moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sărbătoarea va continua și duminică, 1 Decembrie, când, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Constanța va avea loc concertul tradițional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”, corul parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Constanța, Grupul coral al școlii 39 din Constanța, Grupul coral „Giocoso” al Centrului Cultural Județean Theodor Burada din Constanța, iar invitată este Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creștinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioșilor. Întreaga țară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peștera în care a trăit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorți, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos și în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălășluit și s-a rugat a fost peștera unde, actualmente, există o mănăstire. Locașul de cult este unicat în spațiul monastic, incluzând primul altar creștin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peștera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanței, a sfințit acest așezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desființat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga țară vin la această mănăstire pentru a se închina în fața relicvariului ce conține o parte din moaștele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....