Prelungirea dreptului de a conduce pentru șoferi cercetați ar putea fi decisă o singură dată, nu la o lună

Prelungirea dreptului de a conduce pentru șoferi cercetați ar putea fi decisă o singură dată, nu la o lună
Publicat: 07/06/2013, 20:55
Actualizat: 25/06/2013, 14:05

Prelungirea dreptului de a conduce pentru șoferii cu permisul reținut, cercetați sau judecați pentru săvârșirea unor infracțiuni sau implicarea în accident, ar urma să fie decisă o singură dată de procuror sau judecător, și nu din 30 în 30 de zile, potrivit unei propuneri a Ministerului Public.

Propunerea de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/ 2002 (Codul rutier) a fost trimisă, vineri, Ministerului Afacerilor Interne de către procurorul general al României Tiberiu Nițu.

Sunt vizate dispozițiile articolului 111, alineatul 6, din actul normativ, care se referă la prelungirea periodică a dreptului de circulație a conducătorului auto care a săvârșit anumite infracțiuni sau a fost implicat într-un accident cu victime.

În forma actuală a actului normativ, prelungirea se face la un interval de 30 de zile de către procuror sau instanța de judecată, în funcție de faza procesuală în care se află cauza, până la soluționarea definitivă a acesteia.

Propunerea de modificare urmărește degrevarea procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori a instanței de judecată învestită cu soluționarea cauzei, în sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulație o singură dată, până la adoptarea unei soluții în faza de urmărire penală, respectiv rămânerea definitivă a soluției, cu posibilitatea reexaminării actului din oficiu, la cererea părților sau la sesizarea organelor de poliție, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Astfel, articolul 111, alineatul 6, ar urma să aibă, potrivit propunerii, următorul conținut: „La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s‐a comis fapta”.

După alineatul 6, se propune introducerea a două noi alineate, cu următorul cuprins: „Soluția dată cererii de prelungire a dreptului de circulație poate fi reexaminată, de procurorul sau de instanța care a dispus‐o, din oficiu, la cererea părților ori la sesizarea organelor de poliție” și respectiv „La soluționarea cauzei, rezoluția sau ordonanța prin care procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală ori încetarea urmăririi penale sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s‐a comis fapta”.

Alineatul 1, litera b, din articolul 111, coroborat cu alte articole din Codul rutier, prevede reținerea permisului de conducere pentru: conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau cu număr fals de înmatriculare, conducerea de către o persoană care deține permis pentru altă categorie de autovehicule sau căreia permisul i-a fost retras sau anulat, care are suspendat dreptul de a conduce sau nu are dreptul de a conduce în România, de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool sau se află sub influența unor produse stupefiante, refuzul șoferului de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, părăsirea locului accidentului cu victime sau produs în urma unei infracțiuni fără încuviințarea poliției, consumul de alcool sau produse stupefiante după producerea unui accident cu victime până la recoltarea probelor biologice.

De asemenea se mai au în vedere cazurile de reținere a permisului pentru organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice și lăsarea fără supraveghere pe partea carosabila a drumurilor publice a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase, tot potrivit articolului 111, alineatul 1, litera b, coroborat cu alte articole.

Potrivit alineatului 4, din articolul 111, se reține permisul, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulație, conducătorului de autovehicul implicat într-un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală gravă a unei persoane, dacă autorul accidentului a săvârșit contravențiile prevăzute în clasa a II-a și clasa a III-a de sancțiuni, referitoare la încălcarea unor regului de circulație.

Astfel, în aceste cazuri de reținere a permisului, dreptul de circulație va putea fi prelungit dacă procurorul sau instanța de judecată dispune în acest sens, o singură dată, potrivit propunerii MP.

Ministerul arată, în motivarea propunerii, că în 2012 au fost trimiși în judecată 14.328 de inculpați și au fost soluționate prin neînceperea urmăririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmărire penală 14.567 cauze, în dosare privind circulația pe drumurile publice.

„Rezultă un volum important de activitate pentru procedura reglementată de art. 111 alin. 6 din OUG nr.195/2002, în forma actuală, care considerăm că instituie mecanisme greoaie privind accesul cetățeanului la justiție (cerere, prelungire, comunicare la fiecare 30 de zile)”, se mai arată în motivare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică