Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare

Redactor:
Catalin Hopulele
Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare
Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată în aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Iași, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind însă definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Potrivit minutei de ședință, Vasile Astărăstoae a fost condamnat de Judecătoria Iași la un an și șase luni de închisoare, pentru conflict de interese, magistrații suspendând însă condiționat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani și șase luni, transmite corespondentul MEDIAFX.

„În baza articolului 71, alineatul 5 din Codul penal, pe durata termenului de încercare suspendă executarea pedepsei accesorii. Atrage atenția inculpatului asupra prevederilor articolului 83 din Codul penal din 1968, a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiționate și executarea în întregime a pedepsei”, se mai precizează în minută.

Contactat telefonic de către corespondentul MEDIAFAX pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu condamnarea, președintele Colegiului Mediicilor, Vasile Astărăstoae, a răspuns doar: „Deocamdata nu comentez”.

Președintele Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, în aprilie 2014, pentru conflict de interese.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuși în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate și expertizei psihiatrice medico-legale” câștigat și implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iași, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

„În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă și de prestări servicii cu sine însuși, semnând atât la rubrica angajatorului, cât și la cea a angajatului”, declara, la vremea respectivă, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Anchetatorii susțin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML și persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată și existența unui contract individual de muncă în care, având funcția de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se preciza că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieșeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susținut în fața procurorilor că funcțiile i-au fost propuse de Consiliul de Administrație al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituției nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

În același rechizitoriu se mai arăta că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iași, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguș, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

În februarie 2015, Astărăstoae a anunțat că demisionează din funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Astărăstoae a explicat că a decis să își depună demisia din funcția de rector al UMF Iași și că a trimis deja cererea către Ministerul Educației, care urma să se pronunțe asupra demisiei sale în termen de 30 de zile.

Astărăstoae a susținut că a hotărât să demisioneze încă din 1 august 2014, când a primit sentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție, după procesul cu ANI, în care a fost acuzat de conflict de interese.

Rectorul de la UMF Iași a spus că nu și-a depus demisia anul trecut pentru că oricum în acest an erau alegeri la UMF Iași și că urma să fie ales un nou rector.

Interimatul la conducerea UMF Iași va fi asigurat de Dragoș Pieptu, unul dintre prorectorii instituției.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide