Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare
Publicat: 26/03/2015, 16:13
Actualizat: 04/02/2019, 11:30

Potrivit minutei de ședință, Vasile Astărăstoae a fost condamnat de Judecătoria Iași la un an și șase luni de închisoare, pentru conflict de interese, magistrații suspendând însă condiționat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani și șase luni, transmite corespondentul MEDIAFX.

„În baza articolului 71, alineatul 5 din Codul penal, pe durata termenului de încercare suspendă executarea pedepsei accesorii. Atrage atenția inculpatului asupra prevederilor articolului 83 din Codul penal din 1968, a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiționate și executarea în întregime a pedepsei”, se mai precizează în minută.

Contactat telefonic de către corespondentul MEDIAFAX pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu condamnarea, președintele Colegiului Mediicilor, Vasile Astărăstoae, a răspuns doar: „Deocamdata nu comentez”.

Președintele Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, în aprilie 2014, pentru conflict de interese.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuși în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate și expertizei psihiatrice medico-legale” câștigat și implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iași, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

„În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă și de prestări servicii cu sine însuși, semnând atât la rubrica angajatorului, cât și la cea a angajatului”, declara, la vremea respectivă, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Anchetatorii susțin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML și persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată și existența unui contract individual de muncă în care, având funcția de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se preciza că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieșeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susținut în fața procurorilor că funcțiile i-au fost propuse de Consiliul de Administrație al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituției nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

În același rechizitoriu se mai arăta că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iași, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguș, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

În februarie 2015, Astărăstoae a anunțat că demisionează din funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Astărăstoae a explicat că a decis să își depună demisia din funcția de rector al UMF Iași și că a trimis deja cererea către Ministerul Educației, care urma să se pronunțe asupra demisiei sale în termen de 30 de zile.

Astărăstoae a susținut că a hotărât să demisioneze încă din 1 august 2014, când a primit sentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție, după procesul cu ANI, în care a fost acuzat de conflict de interese.

Rectorul de la UMF Iași a spus că nu și-a depus demisia anul trecut pentru că oricum în acest an erau alegeri la UMF Iași și că urma să fie ales un nou rector.

Interimatul la conducerea UMF Iași va fi asigurat de Dragoș Pieptu, unul dintre prorectorii instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”