Primarul Brașovului George Scripcaru, cercetat sub control judiciar

Redactor:
Andreea Unturica
Primarul Brașovului George Scripcaru, cercetat sub control judiciar
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost achitat, vineri, de către magistrații Curții de Apel Brașov, într-un dosar de corupție
Primarul Brașovului George Scripcaru, cercetat sub control judiciar

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a plecat acasă, marți seară, împreună cu fratele său, după ce i-a expirat ordonanța de reținere pentru 24 de ore, instanța Curții de Apel Brașov urmând să se pronunțe la ora 21.00 în privința cererii procurorilor de arestare preventivă a edilului.

Ceilalți doi reținuți în acest dosar, Ciprian Mihai David și Mariana Simina Costan, au fost duși înapoi în arestul IPJ Brașov, în condițiile în care ordonanțele lor de reținere expiră mai târziu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marți, George Scripcaru, Mihai David și Simina Costan au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul lui Călin Silviu Pop, procurorii au dispus control judiciar.

Primarul George Scripcaru nu a făcut nicio declarație la ieșirea din sediul Curții de Apel Brașov, el plecând acasă împreună cu fratele său, în condițiile în care ordonanța de reținere pe numele său a expirat.

George Scripcaru, Mihai David și Simina Costan au fost reținuți, luni, de către procurorii DNA Brașov, după audieri. Edilul Brașovului a fost acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obținuți în mod injust fiind utilizați, din dispoziția sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.

Mihai David și Mariana Simina Costan, administratori ai unei societăți comerciale, au fost acuzați de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, iar Silviu Călin Pop, de asemenea administrator de firmă, de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și dare de mită.

Potrivit ordonanțelor de reținere întocmite de procurori, în perioada 2010-2012, primarul Brașovului, George Scripcaru, în baza unei înțelegeri cu Simina Costan, Mihai David și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

„Concret, în urma demersurilor întreprinse, George Scripcaru și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a determinat alți funcționari publici de la Consiliul Local Brașov, precum și de la societățile deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească de asemenea defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit”, au scris procurorii în documentele citate.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată nelegal energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației. Consecința a fost prejudicierea Primăriei Brașov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, a precizat DNA.

De asemenea, în contextul derulării programului „Termoficare 2006 – 2015, căldură și confort”, aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derulării achiziției publice „interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord”, în valoare de 6.136.171,18 lei, și în urma unei înțelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită unei firme controlate de Călin Silviu Pop.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitația desfășurată în acest sens, conform DNA.

Mai mult, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 de euro), să fie utilizați pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.

În urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Brașov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul – Primăria Brașov – a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru municipalitate și un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Procurorii DNA Brașov au făcut, luni, percheziții la Primăria Brașov și la locuința edilului, din cartierul brașovean Șchei. De asemenea, procurorii anticorupție au făcut percheziții și la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brașov – în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brașov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brașov, precum și la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brașov și în biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticorupție au făcut percheziții și la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spațiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana și de primarul George Scripcaru.

În dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan și de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum și de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco.

Procurorii DNA au găsit, în demisolul imobilului în care locuiește primarul Brașovului, George Scripcaru, o valiză în care erau 3.000 de euro și 41.000 de lei, bani nejustificați în contextul în care edilul le-a spus anchetatorilor că în casă are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.

„Cu ocazia perchezițiilor desfășurate cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Brașov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare și sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinței inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei și 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deține în locuință doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente”, au spus surse judiciare.

Anchetatorii au mai ridicat din locuința Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei și 2.400 de euro, iar în locuința lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiți peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
O asistentă medicală din Vaslui a vrut să se trateze acasă de Covid-19. Când a...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Norvegia anunță că nu există legătură între vaccinul Pfizer și decesele a 33 de bătrâni:...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea șoc a momentului în România: Cunoscuta prezentatoare TV A MURIT
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide