Primele concluzii oficiale în cazul cutremurelor de la Izvoarele. Exploatarea de petrol și gaze, o posibilă cauză

Publicat: 15/10/2013, 15:18

Peste 280 de cutremure s-au înregistrat în zona Galați, din 23 septembrie și până în prezent, dintre care două cu magnitudinea de 3,9. Cauzele acestor cutremure care i-au îngrozit pe localnicii din Izvoarele sunt, potrivit raportului preliminar al geologilor, naturale sau antropice.

De la începerea cutremurelor, localnicii, specialiștii de la ISU, dar și seismologii au afirmat că seismele ar putea fi cauzate fie de reactivarea unei falii tectonice, de inundațiile care au avut loc în zonă la începutul lunii septembrie sau de folosirea metodei fracturării hidraulice la exploatările de petrol sau gaze din zona Izvoarele – Slobozia Conachi.

Echipa de geologi care a mers la Izvoarele în urmă cu 11 zile a publicat ieri primul raport preliminar privind fenomenul Izvoarele.

Potrivit autorilor studiului, localitățile Izvoarele – Slobozia Conachi sunt amplasate peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri și pietrișuri. „Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanică care pot determina modificări ale suprafeței terenului, ce pot ajunge chiar pînă la apariția unor pâlnii de sufoziune. Acestea pot fi amplasate de- a lungul unor falii, situație în care zonele afectate pot avea o dispunere liniară. Procesele de sufoziune mecanică pot fi declanșate, respectiv favorizate și de o activitate seismică ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone. Fenomenele de sufoziune mecanică se pot manifesta și la nivelul luncii pîrîului Suhu, pe care se află așezat satul Izvoarele, dar grosimea mică a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului”, se arată în raportul publicat ieri de Institutul Geologic al României (IGR).

Dr. Gabriel Bindea, unul dintre autorii raportului, a declarat pentru gândul că în zona Izvoarele au fost de-a lungul timpului mai multe alunecări de teren din cauza solului umectat.

O altă cauză a acestor cutremure pe care geologii o iau în considerare este și exploatarea de petrol și gaze care se efectuează în zonă de mai bine de 30 de ani.”Se evidențiază clar posibilele fenomene de tasare diferențială a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cât și actualele sonde de extracție amplasate spre est, în zona localităților Negrea și Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeței terenului. Acest fapt este posibil, avînd în vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separă nivele nisipoase cu petrol și gaze”, se arată în raportul IGR.

Autorii raportului mai afirmă că o activitate de extracție bazată și pe sonde injecție ar amplifica apariția unor fenomene de instabilitate în toată zona.

O altă cauză ar putea fi și eventualele prăbușiri ale malurilor abrupte de loess ce formează partea superioară a versantului stâng al văii Suhu, maluri abrupte la baza cărora se află întregul sat Izvoarele.
„Vom continua cercetăriile în zona respectivă pentru a stabili cu precizie cauzele reale care au determinat fenomenele de instabilitate a terenului. Sperăm să le stabilim. Asta depinde însă și de bani, pentru că unele analize sunt extrem de scumpe”, a menționat doctorul Gabriel Bindea, precizând însă că la Izvoarele situația pare să revină la normal. „Oamenii nu s-au mutat, așa cum credeau unii. Cutremurele s-au rărit mult, iar acest lucru este foarte bun”, menționează el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani