Procurorii cer date despre zborul elicopterului SMURD înaintea prăbușirii și ridicarea unor obiecte

Procurorii cer date despre zborul elicopterului SMURD înaintea prăbușirii și ridicarea unor obiecte
Publicat: 19/12/2014, 17:34

Procurorii de la Secția Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), care au preluat ancheta în cazul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, în 15 decembrie, au făcut, în perioada 16-19 decembrie, mai multe acte procedurale.

Anchetatorii au fost luate măsuri „pentru obținerea și interpretarea datelor referitoare la evoluția în zbor a elicopterului, înainte de momentul prăbușirii” și au dispus ridicarea unor obiecte și înscrisuri care pot fi folosite ca mijloace de probă.

De asemenea, procurorii au dispus măsuri pentru căutarea și recuperarea din lacul Siutghiol a tuturor pieselor și subansamblelor desprinse din epava elicopterului prăbușit și pentru asigurarea conservării epavei.

Ancheta în cazul accidentului aviatic din județul Constanța, în urma căruia au murit toate cele patru persoane aflate în aparatul de zbor, este făcută de Secția Parchetelor Militare din PICCJ, care a preluat ancheta de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

În acest dosar, imediat după producerea accidentului a fost începută urmărirea penale pentru neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, iar ulterior cercetările au fost extinse și pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au decedat toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD – medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani). Operațiunile de căutare și salvare au durat aproximativ 12 ore.

În contextul anchetei, se vehiculează informația că ar exista imagini din zona unde s-a prăbușit elicopterul, filmate cu o dronă. Bogdan Dumitru, proprietarul dronei, a declarat, vineri, că a aflat de pe Facebook că un elicopter s-a prăbușit în lacul Siutghiol și a plecat spre stațiunea Mamaia. El a precizat că imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălțat drona, îndreptând-o înspre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei.

„Am ridicat drona să văd cine e pe mal și am trimis-o pe un punct din lac unde părea să fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine și era o chestie care se agita acolo prinsă de ceva. Când am încercat să o duc mai jos, am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, așa îmi aduc aminte”, a explicat Bogdan Dumitru.

El a spus că nu își explică de ce a pierdut controlul dronei, precizând că aceasta trebuia să se ducă în punctul de unde a plecat. „Dacă i se termină bateria, atunci când ajunge la 20 la sută aterizează. Ea se afla atunci la 174 de metri de țărm și avea o viteză de cinci-șase metri pe secundă”, a povestit Bogdan Dumitru.

Bărbatul a mai spus că a căutat drona începând de luni seară, însă fără succes, iar vineri dimineață a primit un telefon de la o persoană care i-a spus că drona a fost găsită și predată Poliției Mamaia de către un angajat al unui hotel. Bogdan Dumitru a precizat că a mers la Poliție și la Parchetul Militar, însă procurorul l-a anunțat că nu a primit deocamdată drona și îl va contacta atunci când o va avea.

Oficiali ai Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție au declarat pentru MEDIAFAX că până în prezent procurorii care se ocupă de acest dosar nu au primit informația că drona a fost recuperată, aparatul nefiind în posesia anchetatorilor. Sursele citate au menționat că dacă o persoană sau o autoritate recuperează aparatul, trebuie să-l predea anchetatorilor în baza unui proces-verbal.

Accidentul aviatic a fost anunțat de un martor la numărul de urgență 112, în 15 decembrie, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. Intervenția s-a încheiat oficial în 16 decembrie, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

La momentul decolării, condițiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste șase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni