Procurorii DNA cer aviz pentru arestarea deputatului Sebastian Ghiță, în dosarul privind protejarea rețelei de evaziune Păvăleanu

Procurorii DNA Ploiești cer avizul Camerei Deputaților pentru reținerea și arestarea preventivă a deputatului Sebastian Ghiță, în dosarul privind protejarea la nivelul conducerii poliției și parchetelor din Prahova a rețelei de evaziune fiscală din care făcea parte și Marcel Păvăleanu. Dosarul a fost redeschis după ce fostul procuror DNA Lucian Papici a dispus închiderea sa, pe motiv că faptele nu ar exista.

Ghiță este acuzat de dare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității, șantaj, cumpărare de influență, dar și de conducerea unui vehicul fără permis.

Procurorii DNA arată că în perioada 2013-2014, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla un dosar penal privind o cauză complexă privind evaziunea fiscală și spălarea de bani. Mai multe persoane vizate de această anchetă ar fi obținut informații confidențiale din acest dosar, printre cei care au facilitat obținerea acestor informații fiind și Sebastian Ghiță, arată DNA.

„Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală”, arată DNA.

Sebastian Ghiță s-ar fi folosit de influența sa, pe care o folosea pentru menținerea și promovarea unor persoane în funcții publice, punând un magistrat și un șef al IPJ Prahova să-i furnizeze aceste informații confidențiale.

Ghiță dorea astfel să protejeze două persoane vizate de anchetă (una dintre ele era Răzvan Alexe, omul de încredere al familiei lui Mircea Cosma, cel care intermedia șpaga către aceștia), dar și să își protejeze propriile interese financiare, pentru că mai multe firme vizate de anchetă aveau afaceri cu el, arată DNA.

În schimbul informațiilor, Ghiță i-a promis șefului din IPJ Prahova că îl va sprijini să rămână în funcție și să obțină și alte funcții, iar magistratul a fost sprijinit să primească o funcție de conducere în cadrul unor instituții publice centrale.

Procurorii DNA îl mai acuză pe Ghiță că în martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei firme la un post de televiziune pe care îl controla prin firma Asesoft International, l-a constrâns pe patronul acestei firme să încheie un contract fictiv de prestări servicii cu Asesoft International, în valoare de 500.000 de euro. Din acești bani, Asesoft a primit în perioada iunie-septembrie 2011 peste 610.000 lei, arată DNA.

O altă acuzație adusă de DNA lui Ghiță este că a condus fără permis un autoturism Mercedes, fiind prins de poliție pe 22 iulie 2012 în Bărcănești, Prahova. Ghiță i-ar fi cerut șefului din IPJ Prahova să intervină la polițiștii Biroului Rutier DN1, pentru a-i determina să nu aplice legea, respectiv să nu îi dea amendă pentru depășirea vitezei și să nu constate infracțiunea de conducere fără permis – Ghiță avea permisul suspendat în perioada 22 martie 2012-18 august 2012. În schimb, Ghiță i-a oferit șefului din Poliție sprijin pentru menținerea în funcție.

„Nu sunt multe elemente pe care să le declar. Există o investigație, am înțeles acum despre ce este vorba, nu am elemente pe care să le declar. Am doar calitatea de suspect. Deocamdată, procurorii nu au avansat în această investigație. Dacă au ceva de comunicat procurorii, vor comunica dânșii ” a declarat Sebastian Ghiță, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție Ploiești.

Întrebat dacă îl cunoaște pe procurorul Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a fost audiat și el miercuri la sediul DNA Ploiești, Sebastian Ghiță a precizat : „Și eu locuiesc în Prahova”.

Conform unor surse judiciare, Sebastian Ghiță a fost audiat în dosarul „Lucian Papici”.

În 3 martie, șeful Biroului de Investigare a Criminalității la Regimul Fondurilor Publice și a Corupției din cadrul IPJ Prahova, Ștefan Dobre, și șeful Poliției Ploiești, Cristian Manea, au fost audiați la DNA Prahova, tot în dosarul „Lucian Papici”.

În acest caz au mai fost audiați șeful Serviciului Investigații Criminale din cadrul Poliției Prahova, Nicolae Zecheru, agentul Ionuț Ciorobea de la Poliția Economică, directorul adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR, Gheorghe Parepa, și procurorul șef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose.

Audierile au avut loc în contextul în care ICCJ a confirmat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care vizează 13 persoane cu funcții importante din județul Prahova, iar dosarul ar fi fost clasat, în 2014, de fostul procuror DNA, Lucian Papici.

În 2013, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a început cercetările într-un dosar evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 34 milioane de euro, în care erau vizate persoane cu funcții importante din Prahova. Surse judicare declarau că, în urma cercetărilor efectuate în cauză, ar fi reieșit faptul că persoane cu funcții importante din Poliția Prahova și structurile Parchetului ar fi dat informații din dosarele celor anchetați cu scopul de a tergiversa sau împiedica ancheta.

Lucian Papici, la acea vreme procuror DNA, care a anchetat presupusele fapte, a dispus clasarea dosarului, pe motiv că acestea nu se confirmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024