Procurorul DNA din dosarul „Trofeul Calității” a fost recuzat, la cererea avocaților lui Adrian Năstase

Procurorul DNA din dosarul Trofeul Calității a fost recuzat, la cererea avocaților lui Adrian Năstase
Publicat: 16/05/2012, 12:28
Actualizat: 17/05/2012, 16:42

Completul de cinci judecători al instanței supreme care dezbate recursul în dosarul „Trofeul calității” a admis, miercuri, solicitarea avocaților lui Adrian Năstase de judecare a unei cereri de recuzare a procurorului DNA prezent în această cauză.

Unul dintre avocații lui Adrian Năstase, Corneliu Liviu Popescu, a făcut, la ultimul termen de judecată, mai multe cereri și a invocat mai multe excepții. Una dintre cererile avocatului a vizat recuzarea procurorului DNA Elena Matieșescu.

Printre motivele prezentate pe larg miercuri, în timpul ședinței de judecată, avocatul a arătat că se impune recuzarea și, respectiv, înlocuirea procurorului Elena Matieșescu cu un alt magistrat DNA, pe motiv că aceasta a participat și la judecata de fond, ca procuror desemnat, și pentru că a formulat, motivat și semnat recursul în acest caz, cerând înăsprirea pedepsei în cazul lui Adrian Năstase.

Avocatul a arătat că procurorul Matieșescu a pus concluzii ample pe fondul dosarului și a cerut condamnarea în primă instanță a tuturor inculpaților din dosar, inclusiv a lui Adrian Năstase. Astfel, avocatul Popescu a arătat că procurorul Matieșescu ar da dovadă de lipsă de imparțialitate, în contradicție atât cu normele interne, cât și cu cele internaționale în vigoare în materia penală. În acest context, avocatul a explicat că procurorul trebuie să fie „primul avocat al inculpatului” și să-i respecte pe deplin drepturile procesuale conferite de normele constituționale și de cele penale.

Un alt avocat al lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a arătat în fața instanței că lipsa de imparțialitate a procurorului Matieșescu ar putea deriva și din faptul că șeful DNA, Daniel Morar, i-a reproșat în mod public faptul că într-un alt dosar nu a cerut „pedepse exemplare” în cazul fostului premier și a celorlalți inculpați din acea cauză.

Avocatul Cazacu a arătat că, în lumina acestor informații și detalii, se impune admiterea de principiu a cererii de recuzare și trimiterea ei la un alt complet, care să o judece în ședință secretă și să decidă dacă Elena Matieșescu va fi înlocuită sau va reprezenta în continuare DNA în acest proces.

Potrivit normelor penale în vigoare, de la momentul admiterii în principiu a unei astfel de cereri, instanța suspendă judecarea cauzei și trimite dosarul unui complet separat, care dezbate în ședință secretă cererea de recuzare și decide cu privire la admiterea sau respingerea ei. Totodată, magistratul recuzat nu mai poate pune niciun fel de concluzii în cazul în care s-a făcut cererea de recuzare.

Instanța a admis de principiu judecarea acestei cereri de recuzare, astfel că a suspendat judecarea recursului din dosarul „Trofeul calității”, precizând tuturor părților din dosar să rămână la instanță până la soluționarea cererii.

Avocații lui Adrian Năstase au cerut Completului de cinci judecători să fie prezenți la judecarea cererii de recuzare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne