• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

PROFILUL STATISTIC al românului în UE: un sărac bine educat, care moare repede. TOPUL european al calității vieții

România este a doua cea mai săracă țară din UE românii au un nivel relativ înalt de educație, însă speranța lor de viață este printre cele mai mici din Europa.

România are printre cele mai mici grade de îndatorare a statului din UE, iar populația sa este printre cele mai bine educate, ca nivel de școlarizare. Totuși, românii sunt pe locul doi la sărăcie în UE, iar speranța lor de viață este printre cele mai mici din Europa, arată cele mai recente statistici publicate de Eurostat.

Produsul Intern Brut (PIB) anual pe cap de locuitor în România, raportat la prețurile curente, este al doilea cel mai mic din UE, cu 6.200 de euro, mai săraci ca românii fiind doar bulgarii, care au un PIB pe cap de locuitor de doar 5.400 de euro. Cei mai bogați din UE sunt locuitorii din Luxemburg, unde PIB-ul personal anual se ridică la 80.700 de euro, urmați de cei din Norvegia, cu 77.500 de euro, și de cei din Elveția, cu 61.900 de euro. Media europeană a PIB-ului anual pe cap de locuitor este de 25.500 de euro.

Economia României pare printre cele mai sigure din Europa, din punct de vedere al îndatorării statului la bănci sau alte instituții externe. Gradul de îndatorare a statului român reprezenta doar 38,9% din PIB în al treilea trimestru din 2013, în creștere cu 0,3% față de trimestrul precedent. Datorii mai mici, raportate la PIB, decât România mai au doar 5 state din UE: Bulgaria 17,3%, Estonia 10%, Letonia 38%, Luxemburg 27,7% și Norvegia 31%.

Date despre economia UE. Sursa: Eurostat (click pentru a mări).

Grupul celor mai îndatorate state din zona euro și-a schimbat formatul. Cele mai îndatorate state din Europa sunt Grecia cu 171,8% din PIB, Italia cu 132,9%, Portugalia cu 128,7%, Irlanda cu 124,8% și Cipru cu 109,6%. Spania (93,4% din PIB) a părăsit grupul tradițional PIIGS al celor mai îndatorate state din zona euro, fiind depășită chiar și de Belgia, cu 103% din PIB grad de îndatorare.

Românul: în pragul sărăciei, bine educat, cu speranță mică de viață

În ce privește vârsta populației, România se află sub media europeană la bătrâni, dar și la tineri. Categoria de vârstă de peste 65 de ani reprezintă 15% din populația României și este egală cu categoria tinerilor cu vârsta sub 15 ani. Germania și Italia au populațiile cele mai îmbătrânite din UE, peste 20% din totalul populației fiind reprezentat de cei peste 65 de ani. Cea mai tânără populație din UE o au Irlanda (21,6% din populație are sub 15 ani) și Islanda (20,7% din populație are sub 15 ani).

Date despre populația UE. Sursa: Eurostat (click pentru a mări).

România are printre cele mai mici speranțe de viață la bărbați, cu 71,1 ani, alături de Bulgaria 70,9 ani, Estonia 71,5 ani, Ungaria 71,6 ani. Media europeană este de 77,4 ani, cu cea mai mare speranță de viață pentru bărbați în Islanda 81,6 ani, Elveția 80,6 ani și Italia 80,1 ani.

La speranța de viață a femeilor, România stă la fel de prost, cu rata de 78,2 ani, media europeană fiind de 83,2 ani. Țări unde femeile trăiesc la fel de puțin ca la noi mai sunt Bulgaria 77,9 ani, Letonia 78,9 ani și Ungaria 78,7 ani. Femeile trăiesc cel mai mult în Italia, Spania și Elveția.

Riscul de sărăcie în România este printre cele mai mari din Europa. 21,9% dintre bărbații români se află în acest risc, fiind depășiți doar de cei din Spania (22,2%) și din Grecia (22,5%). 23,2% dintre femeile din România se află în risc de sărăcie, fiind depășite doar de cele din Grecia (23,6%). Cel mai mic risc de sărăcie din UE se află în Islanda și în Cehia.

În ce privește nivelul de educație, România stă bine, situându-se peste media europeană la bărbați și puțin sub medie la femei. 79,5% dintre bărbații din România au absolvit cel puțin liceul, același lucru fiind valabil pentru 72,4% dintre femei. Cel mai mare nivel de școlarizare pentru bărbați se găsește în Cehia, unde 94,8% au absolvit cel puțin liceul și în Slovacia (93,5% cu liceul absolvit), iar la femei în Lituania (94,5% au absolvit liceul) și Estonia (92,3% cu liceul absolvit). Cel mai scăzut nivel de școlarizare se găsește în Malta și în Portugalia, cu o medie a persoanelor care au absolvit liceul sub 40%.

 

Inchide